Η διεθνής κοινότητα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική για τις προσπάθειες αλλαγής της επωνυμίας της Κίνας για το Xinjiang. Η Κίνα έχει υιοθετήσει μια υπολογισμένη στρατηγική για να προβάλει το Xinjiang ως επιθυμητό τουριστικό προορισμό για να αποσπάσει την προσοχή από τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κεντρικό κομμάτι της στρατηγικής αλλαγής επωνυμίας της Κίνας είναι το τελευταίο τηλεοπτικό δράμα «To the Wonder», το οποίο απεικονίζει το Xinjiang ως μια περιοχή ομορφιάς. Η παράσταση ακολουθεί την ιστορία αγάπης μεταξύ μιας Κινέζας συγγραφέως και ενός Καζάκου, προβάλλοντας τα γραφικά τοπία και τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Χρηματοδοτούμενο από το κράτος και με μεγάλη προβολή από επίσημα μέσα ενημέρωσης, το «To the Wonder» έχει προσελκύσει πάνω από 100 εκατομμύρια θεατές στο διαδίκτυο μέσα σε μια εβδομάδα από την κυκλοφορία του, ενισχύοντας σημαντικά τον τουρισμό στις περιοχές όπου γυρίστηκε.
Οι αυξανόμενοι οικονομικοί και διπλωματικοί δεσμοί με χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία ώθησαν την κινεζική ηγεσία να ενισχύσει τις προσπάθειες αλλαγής επωνυμίας στη Σιντζιάνγκ. Πολλές από αυτές τις χώρες έχουν σημαντικές επενδύσεις στην Πρωτοβουλία Belt and Road, οδηγώντας στη σιωπηλή απάντησή τους στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Xinjiang. Για παράδειγμα, χώρες όπως το Πακιστάν, το Ιράν και η Τουρκία έχουν υποστηρίξει δημόσια τη στάση της Κίνας, δίνοντας έμφαση στην οικονομική συνεργασία και στους αμοιβαίους αναπτυξιακούς στόχους. Οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών υπογραμμίζουν συχνά τα οικονομικά οφέλη της συνεργασίας τους με την Κίνα, όπως έργα υποδομής και αυξημένο εμπόριο. Αυτή η οικονομική εξάρτηση είχε ως αποτέλεσμα τη διπλωματική σιωπή για τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ, επιτρέποντας περαιτέρω την εκστρατεία αλλαγής της επωνυμίας από την Κίνα.
Τον Απρίλιο, το Πεκίνο διοργάνωσε δεξίωση για τον εορτασμό του Eid-al-Fitr. Πρεσβευτές από 49 χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών εθνών με μουσουλμανική πλειοψηφία, επαίνεσαν τις οικονομικές φιλοδοξίες της Κίνας στο Xinjiang χωρίς να ασχοληθούν με τους ισχυρισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή η σιωπή υπογράμμισε την προτεραιότητα των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων έναντι των ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έτσι ώστε καμία σύμμαχος-μουσουλμανική χώρα να μην εγείρει αντιρρήσεις στο μέλλον.
Όμως η διεθνής κοινότητα έχει διαφορετική άποψη για τον ρόλο της Κίνας στο Xinjiang. Τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν πρόσφατα μια κριτική έκθεση για το Σιντζιάνγκ, υπογραμμίζοντας τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καλώντας για άμεση διεθνή δράση. Η έκθεση του ΟΗΕ ενίσχυσε τη θέση των ΗΠΑ, προσθέτοντας στην αυξανόμενη διεθνή πίεση στην Κίνα να αντιμετωπίσει αυτούς τους ισχυρισμούς με διαφάνεια.
Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν εισαγάγει ένα νομοσχέδιο με στόχο την αντιμετώπιση της «παραπληροφόρησης» σχετικά με την περιοχή Xinjiang της Κίνας. Αυτή η νομοθετική κίνηση θεωρείται ως άμεση απάντηση στις εκτεταμένες προσπάθειες αλλαγής της επωνυμίας της Κίνας, οι οποίες στοχεύουν να μετατοπίσουν την αφήγηση από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτιστική ολοκλήρωση. Η νέα νομοθεσία των ΗΠΑ στοχεύει ρητά να εξουδετερώσει την αφήγηση της Κίνας αντιμετωπίζοντας και απορρίπτοντας τους «ψευδείς ισχυρισμούς» ότι η Σιντζιάνγκ ήταν μέρος της Κίνας από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με αμερικανούς νομοθέτες, το νομοσχέδιο θα εξουσιοδοτήσει τους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καταπολεμήσουν ενεργά την κινεζική παραπληροφόρηση και να επιστήσει την παγκόσμια προσοχή στην πραγματική κατάσταση της περιοχής.
Κατά την επίσκεψή του στην κινεζική επαρχία Xinjiang στις 26 Αυγούστου, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping επέμεινε στη θετική απεικόνιση της Xinjiang. Ο Πρόεδρος Σι υποστήριξε ότι η κατά κύριο λόγο μουσουλμανική περιοχή των Ουιγούρων απολαμβάνει κάποια «κοινωνική σταθερότητα που κερδίζεται με κόπο» και ότι κινείται προς «ενότητα, αρμονία και ευημερία».
Αυτή η εικόνα της «όμορφης Σιντζιάνγκ», για την οποία μίλησε ο Σι, έρχεται σε έντονη αντίθεση με την αναφορά του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR). Σύμφωνα με μια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια έκθεση του OHCHR του 2022 ανέφερε ότι από το 2017, η κινεζική κυβέρνηση είχε διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων εναντίον εκατομμυρίων Ουιγούρων στη Σιντζιάνγκ, καταχρήσεις τόσο συστηματικές και εκτεταμένες που «μπορεί να συνιστούν διεθνή εγκλήματα , ιδίως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Οι κινεζικές αρχές επιμένουν εδώ και καιρό ότι όλα είναι καλά στην περιοχή, ωστόσο έχουν αυστηρά ελεγχόμενη πρόσβαση σε αυτήν. Αυτό έχει καταστήσει δύσκολο για τους εξωτερικούς παρατηρητές να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα, αλλά οι πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει στο Xinjiang εξακολουθούν να διαχέονται.
Στο αποκορύφωμα της τιμωρητικής της εκστρατείας στην περιοχή - που ονομάζεται «Σκληρή καμπάνια κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού» - η κινεζική κυβέρνηση αυθαίρετα κράτησε και φυλάκισε περίπου ένα εκατομμύριο Ουιγούρους, Καζάκους και άλλους σε «στρατόπεδα πολιτικής επανεκπαίδευσης», επίσημα κέντρα κράτησης. , και φυλακές.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά στο thestar.com, ο κορυφαίος αξιωματούχος της εθνικής πολιτικής της Κίνας απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Σιντζιάνγκ «αφομοιώνεται» στην κινεζική κουλτούρα ως «αγνοία της ιστορίας».
Ο Pan Yue, διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Εθνοτικών Υποθέσεων, λέει, «υπάρχει μια ανακριβής αφήγηση στη διεθνή κοινότητα που διαχωρίζει τον πολιτισμό του Xinjiang από τον κινεζικό πολιτισμό και μάλιστα τους θέτει ο ένας εναντίον του άλλου. Αλλά ένας μεγάλος αριθμός αρχαιολογικών στοιχείων μας λέει ότι η Σιντζιάνγκ ήταν ένα σημαντικό μέρος της κινεζικής πολιτιστικής σφαίρας από την αρχαιότητα», είπε ο Παν.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ειδήσεων, το Πεκίνο έχει χρηματοδοτήσει μέσα ενημέρωσης σε ορισμένες χώρες για να απεικονίσουν το Xinjiang με θετικό πρίσμα. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας διοργάνωσε επίσης συνέδρια σε μουσουλμανικές χώρες για να επηρεάσει τη γνώμη για το θέμα. Τέτοιες προσπάθειες έχουν δυσκολέψει τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση κατά της Κίνας. Τον Οκτώβριο του 2022, 19 χώρες, συμπεριλαμβανομένων εθνών με μουσουλμανική πλειοψηφία, εμπόδισαν μια συζήτηση των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσουν τα εγκλήματα κατά των Ουιγούρων της Σιντζιάνγκ. Αρκετοί αξιωματούχοι στη δεξίωση του Eid διηγήθηκαν χαρούμενες ιστορίες για τον χρόνο τους στο Xinjiang, ανέφερε το κρατικό μέσο ενημέρωσης China Daily. Αυτές οι προσεκτικά ενορχηστρωμένες επισκέψεις - όπου στους διπλωμάτες παρουσιάζονται ιστορικές τοποθεσίες, πολιτιστικοί χοροί και τέχνη - είναι η προσπάθεια του Πεκίνου να «επονομάσει το Σιντζιάνγκ» ως «τουριστικό αξιοθέατο» γεμάτο επιχειρηματικές ευκαιρίες, αντί για τοποθεσία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με το CBS News. η δημοσιογράφος Ελίζαμπεθ Πάλμερ, η οποία ήταν σε ένα τέτοιο ταξίδι. Σε αυτό που οι Κινέζοι αξιωματούχοι ονόμασαν «Sinicization του Ισλάμ στη Xinjiang», το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι οι Ουιγούροι είναι θρησκευτικοί εξτρεμιστές που πρέπει να προσαρμόσουν την πίστη τους για να την κάνουν «συμβατή» με τις κινεζικές αξίες, σύμφωνα με το Radio Free Asia. Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει στους περισσότερους Ουιγούρους να προσεύχονται στα τζαμιά κατά τη διάρκεια του Eid, επικαλούμενη ανησυχίες για εξτρεμισμό. Ωστόσο, δεν θα είναι εύκολο για την Κίνα να απεικονίσει μια θετική εικόνα της Σιντζιάνγκ χωρίς να απαντήσει στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr