Ο Μάρκος Τρούλης, καθηγητής Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, μιλώντας στο newshub σχολιάζει το πεδίο που διαμορφώνεται στην περιοχή του Καυκάσου και στην κεντρική Ασία. «Η περιοχή του Καυκάσου και ειδικά του βόρειου τμήματος, είναι μια από τις ασταθείς περιοχές της σοβιετικής Ομοσπονδίας. Αυτό αποδεικνύεται με τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς αποδείχθηκε πως το ριζοσπαστικό Ισλάμ είναι ιδιαίτερα ισχυρό στην περιοχή (…) με πολύ ισχυρά στοιχεία Αντισιμιτισμού», επισημαίνει ο κ. Τρούλης.

«Αυτή η κατάσταση δεν είναι τωρινή. Είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης, λόγω και των εξελίξεων στην Ουκρανία, αλλά οι ρίζες της τοποθετούνται δεκαετίες πίσω, αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν ο Κάυκασος (…) αποτέλεσε ένα κενό ισχύος, μιας περιοχή η οποία έγινε αντικείμενο διεκδίκησης, σε επίπεδο επιρροής», λέει ο κ. Τρούλης, από δυνάμεις όπως ειναι το Ιράν, η Τουρκία και η Ρωσία που κυριάρχησε τελικά στην περιοχή σε επίπεδο διακρατικών συσχετισμών, αφήνοντας όμως διάφορες απειλές μη κρατικές, κάποιους θύλακες τρομοκρατίας, που πολλές φορές υποκινούνται από κρατικούς δρώντες στην περιοχή.

Και τελικά όλος αυτός ο Ισλαμικός Φονταμεταλισμός να εκφράζεται σημερα θεωρώντας ότι η τρέχουσα συγκυρία είναι μια ευκαιρία λόγω της αδυναμίας της Ρωσίας προκειμένου να αποτυπωθούν πράγματα και επιθυμίες στο πεδίο.