Πως θα υπάρξει άμεση «στρατιωτική απάντηση» δεσμεύτηκε κορυφαίος Ρώσος αξιωματούχος, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα αναπτύξουν υπερηχητικά όπλα στην Ευρώπη.

Ο Sergei Ryabkov, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας αρμόδιος για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη μη διάδοση και τον έλεγχο των όπλων, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στο περιθώριο του 10ου Κοινοβουλευτικού Φόρουμ BRICS στην Αγία Πετρούπολη, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass την Πέμπτη.

«Θα δώσουμε στρατιωτική απάντηση στη νέα απειλή, ήρεμα, με ψυχραιμία», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας γίνονται ολοένα και πιο τεταμένες.

Ρώσοι αξιωματούχοι καλεσμένοι στη ρωσική κρατική τηλεόραση ζητούν χτυπήματα στο έδαφος των ΗΠΑ ως αντίποινα για τη βοήθεια και τα όπλα που παρέχονται από η κυβέρνηση Biden στο Κίεβο.

Ερωτηθείς σε ενημέρωση με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία για το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov είπε: «Η Βορειοατλαντική Συμμαχία επιβεβαίωσε με σαφήνεια για μια ακόμη φορά την ουσία της. Είναι μια συμμαχία που δημιουργήθηκε σε μια εποχή αντιπαράθεσης με στόχο να διατηρήσει την αντιπαράθεση».

«Οι εντάσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο κλιμακώνονται» ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί πως οι στρατιωτικές υποδομές του ΝΑΤΟ έρχονται πιο κοντά.

«Βλέπουμε τις αποφάσεις που έχει λάβει το ΝΑΤΟ για να δημιουργήσει ξεχωριστούς κόμβους επιμελητείας σε πόλεις της Μαύρης Θάλασσας, τη δημιουργία πρόσθετων εγκαταστάσεων στην Ευρώπη, και βλέπουμε ότι οι στρατιωτικές υποδομές του ΝΑΤΟ κινούνται συνεχώς και σταδιακά προς την κατεύθυνση των συνόρων μας», είπε ο Πεσκόφ.

«Αυτό μας υποχρεώνει να αναλύσουμε σε βάθος τις αποφάσεις που λήφθηκαν.

Πρόκειται για πολύ σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας μας.

Όλα αυτά θα απαιτήσουν να λάβουμε μελετημένες, συντονισμένες και αποτελεσματικές απαντήσεις για να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε το ΝΑΤΟ».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, η ανακοίνωση των σχεδίων για ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μέσου και μικρότερου βεληνεκούς στη Γερμανία είχε στόχο να σώσει τη φήμη του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden.

«Η Ουάσιγκτον λαμβάνει μια σειρά μέτρων για να σώσει τον φιλελεύθερο Δημοκρατικό υποψήφιο μετά την αποτυχία του debate, όταν ολόκληρη η χώρα τρομοκρατήθηκε και άρχισε να αναρωτιέται πώς οι μυστικές υπηρεσίες και τα ΜΜΕ κατάφεραν να αποκρύψουν από την κοινή γνώμη το αυτονόητο: τη φυσική κατάσταση του Biden», τόνισε με νόημα.

«Όλα αυτά γίνονται για να αποσπάσουν με κάποιο τρόπο την προσοχή του κοινού από το ζήτημα που αντιμετωπίζουν τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», πρόσθεσε η διπλωμάτισσα.

Σύμφωνα με τη Zakharova, γι' αυτό γίνονται δραστικά βήματα, γίνονται δηλώσεις εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής και αναζωπυρώνεται η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως ΗΠΑ και Γερμανία αποφάσισαν την εγκατάσταση νέων συμβατικών αμερικανικών πυραύλων Cruise επί γερμανικού εδάφους.

Η αμερικανική και η γερμανική πλευρά, με κοινό ανακοινωθέν από το περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, διευκρινίζουν ότι αρχικά θα πρόκειται για προσωρινή εγκατάσταση, στόχος ωστόσο είναι οι πύραυλοι μελλοντικά να εγκατασταθούν μονίμως στην Γερμανία.

Όπως σημειώνεται στο ανακοινωθέν, στο μέλλον θα μεταφερθούν στη Γερμανία και υπερηχητικά όπλα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι στο στάδιο της ανάπτυξης.

«Η άσκηση με αυτές τις προηγμένες δυνατότητες θα καταδείξει την αφοσίωση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ και τη συμβολή τους στην ολοκληρωμένη αποτροπή στην Ευρώπη» αναφέρουν οι δύο χώρες.

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία

Τέσσερις χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να αναπτύξουν πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, συμφώνησαν να αναπτύξουν από κοινού πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με το Reuters.

Oι χώρες υπέγραψαν συμφωνίες προθέσεων οι πύραυλοι θα έχουν βεληνεκές άνω των 500 km.

Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι μιλάμε για πυραύλους με βεληνεκές άνω των 1.000 km και ότι θα μπορούν να «φτάσουν σε ρωσικούς στόχους από γερμανικό έδαφος».

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης διευκρινίζουν ότι το έγγραφο υπογράφηκε με σκοπό την «ενίσχυση της επίγειας άμυνας».

Storm Shadow

Πέρα από τα παραπάνω, πρέπει να υπενθυμιστεί πως, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Keir Starmer, δήλωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τους βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας.

Ο Εργατικός Starmer, του οποίου το Κόμμα κέρδισε τις γενικές εκλογές της χώρας στις 4 Ιουλίου, επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την προηγούμενη πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου σε ό,τι αφορά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Η Ουκρανία έχει πει ότι θέλει να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας για να αμυνθεί και να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με τον Starmer, οι πύραυλοι πρέπει «προφανώς να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως θα περίμενε κανείς».

Οι Storm Shadows είναι πύραυλοι κρουζ με εμβέλεια βολής άνω των 250 χιλιομέτρων (155 μίλια), άρα μπορεί χτυπήσει πίσω από τη γραμμή του μετώπου…

Ο πρόεδρος Putin έχει προειδοποιήσει ότι η Ρωσία μπορεί να αντιδράσει ασύμμετρα στην προμήθεια όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Η μεταφορά όπλων μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας στο Κίεβο είναι ένας δρόμος για πολύ σοβαρά προβλήματα, είχε τονίσει ο Ρώσος πρόεδρος.

Ηνωμένο Βασίλειο: Πρέπει να είμαστε «απίστευτα προσεκτικοί» για να αποφύγουμε τα άμεσα ρωσικά αντίποινα

Από τη μεριά του, ο υπουργός Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Dan Jarvis, είπε ότι η Ουκρανία είναι «ένα σημαντικό ζήτημα ασφάλειας» και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει «τεράστιο μερίδιο» σε ό,τι συμβαίνει στον πόλεμο.

Μιλώντας στον Kay Burley του Sky News, ο κ. Jarvis είπε ότι η Βρετανία θέλει να συνεργαστεί με τους συμμάχους της για να διασφαλίσει ότι το Κίεβο θα λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται.

Σχετικά με το ερώτημα πιθανών ρωσικών αντιποίνων, είπε: «Φυσικά, πρέπει να προφυλαχθούμε από αυτό, και φυσικά, πρέπει να είμαστε απίστευτα προσεκτικοί».

Ο υπουργός είπε ότι οι συνέπειες της εισβολής του Vladimir Putin ήταν «τεράστιες για ολόκληρο τον κόσμο».

Οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να παρακολουθήσουν τα ρωσικά πλοία

Αμερικανικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ παρακολουθούσαν τα ρωσικά καθώς κατευθύνονταν προς το λιμάνι της Αβάνας στην Κούβα.

Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Sabrina Singh σημείωσε ότι ρωσικά πλοία έχουν επισκεφθεί την περιοχή πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ABC.

Οι δημοσιογράφοι ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με αυτή τη δήλωση, δεδομένης της συμβολικής σημασίας της επίσκεψης ρωσικών πλοίων.

Ειδικά με φόντο τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ακαδημαϊκό, William Leogrande, αυτός είναι ο τρόπος του Putin να υπενθυμίσει στον Biden ότι η Μόσχα μπορεί να αμφισβητήσει την Ουάσιγκτον στη δική της σφαίρα επιρροής.

O Putin τρόμαξε τους Αμερικανούς

Έτσι, ο Putin ανάγκασε τους Αμερικανούς να μην αγνοούν εφεξής τα λόγια του.

Η επίσκεψη των ρωσικών πλοίων μάλιστα αποκτά άλλη διάσταση με την «υπόσχεση» του Putin να στείλει στρατηγικά όπλα σε εκείνες τις περιοχές του κόσμου, όπου μπορούν να γίνουν επιθέσεις σε ευαίσθητους στόχους εκείνων των χωρών που το κάνουν αυτό εναντίον της Ρωσίας.

Αυτό το υπερτονίζουν τα ρωσικά πλοία απέναντι από τη Florida.

Οι ΗΠΑ ξέχασαν πάντα ότι δύο άνθρωποι μπορούν να παίξουν οποιοδήποτε παιχνίδι.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία τήρησε τις υποσχέσεις της και πίστευε ότι οι πρώην εχθροί της θα συμπεριφέρονταν το ίδιο.

Αυτό δεν είναι τυπικό για τις ΗΠΑ κατ' αρχήν.

Ως εκ τούτου, η ρωσική βάση πληροφοριών στην Κούβα, η οποία έκλεισε το 2002, μπορεί κάλλιστα να ξαναρχίσει τη λειτουργία της.

Το Πεντάγωνο προσπάθησε να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο των ρωσικών πλοίων και λέει ότι παρακολουθεί τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στον Ατλαντικό και την Καραϊβική.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στη φρεγάτα Admiral Gorshkov και στο υποβρύχιο Kazan, που φέρει υπερηχητικούς πυραύλους Onyx και Zircon.

Επομένως, όλες οι συγκρίσεις με την κουβανική πυραυλική κρίση αναγνωρίζονται αμέσως ως άσχετες μεταξύ.

Η Ρωσία δεν επαναλαμβάνει το λάθος Khrushchev

Ωστόσο, η Μόσχα, έχοντας μάθει από πικρή εμπειρία, σαφώς δεν σκοπεύει να επαναλάβει τα λάθη του Nikita Khrushchev και δεν εκφράζει εκ των προτέρων καμία πρόθεση.

Στο μέλλον, η Κούβα είναι αρκετά ικανή να παρέχει συνεχή συντήρηση για ρωσικά πλοία, ειδικά στα υποβρύχια κλάσης Yasen, τα οποία οι Αμερικανοί πιθανότατα δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν.

Οι Αμερικανοί έχουν ήδη εκφράσει ανησυχία για το γεγονός αυτό, αφού τέτοια υποβρύχια αποτελούν σοβαρή απειλή.

Είναι σε θέση να μεταφέρουν πυρηνικούς πυραύλους που θα μπορούσαν να εξαφανίσουν μισή ήπειρο.

«Δηλαδή, είναι ευκολότερο και ασφαλέστερο να κάνουμε τα πάντα για να πυροδοτήσουμε τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Και όταν ο εχθρός έρχεται στο κατώφλι σου, τότε αρχίζει η υστερία» άρχισαν να σκέφτονται πολλοί Αμερικανοί.

Οι ΗΠΑ στις προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου 2024, θα κληθεί να επιλέξει Δημοκρατικά «γεράκια» ή Ρεπουμπλικανικά «περιστέρια» που απαιτούν να σταματήσουν να ξοδεύουν αμερικανικά χρήματα στο ουκρανικό καθεστώς.

ΠΗΓΗ: bankingnews.gr