Διαμαρτυρίες από οικογένειες δημοσιογράφων που έχουν χαθεί  πραγματοποιήθηκε στην Κουέτα του Πακιστάν, όπου οι συγγενείς των αγνοούμενων ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην πρακτική των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων.

Η διαμαρτυρία έλαβε χώρα στο Quetta Press Club το Σάββατο 31 Αυγούστου. Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Βελουχιστάν καταδίκασε σθεναρά την επίμονη παρενόχληση, την κράτηση και τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις δημοσιογράφων και κοινωνικών ακτιβιστών από τις πακιστανικές δυνάμεις.

Σε ανάρτηση στο X, η ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση δήλωσε: «Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μπαλουχιστάν καταδικάζει τη συνεχιζόμενη παρενόχληση, την κράτηση και τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις δημοσιογράφων και κοινωνικών ακτιβιστών από τις πακιστανικές δυνάμεις. Στις 28 Αυγούστου, ο δημοσιογράφος Hayat Khan Khetran, μαζί με τους Asif Baloch και Hayat Shah Baloch, μέλη της Ένωσης Νέων Barkhan, απήχθησαν αφού κλήθηκαν από το Frontier Corps (FC) στο Barkhan. Η τοποθεσία που βρίσκονται τώρα παραμένει άγνωστη».

Η δήλωση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μπαλουχιστάν έγινε ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας των Θυμάτων Αναγκαστικών Εξαφανίσεων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θυμάτων Αναγκαστικών Εξαφανίσεων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Αυγούστου. Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων, στην τιμή των θυμάτων και των οικογενειών τους και στην υπεράσπιση της δικαιοσύνης και της λογοδοσίας. Στο πλαίσιο του Βελουχιστάν, η ημέρα είναι σημαντική λόγω των συνεχιζόμενων αγώνων της περιοχής με αυτό το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Βελουχιστάν είναι μια περιοχή στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, η οποία έχει επηρεαστεί βαθιά από την πρακτική των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ντόπιοι ακτιβιστές αναφέρουν ότι άτομα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών διαφωνούντων, συχνά απάγονται από δυνάμεις ασφαλείας ή άλλους παράγοντες. Οι απαγωγές χρησιμοποιούνται ως εργαλείο εκφοβισμού και καταστολής, με στόχο να φιμώσουν τις διαφωνίες και να καταπνίξουν τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη αυτονομία ή ανεξαρτησία.

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr