Στη σύλληψη του Liridon Rexhepi, ενός υπηκόου Κοσσυφοπεδίου που προσδιορίστηκε από την Τουρκική Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MIT) ως επικεφαλής του οικονομικού δικτύου της Mossad στην Τουρκία, προχώρησαν οι τουρκικές αρχές.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι ο Rexhepi «μεταφέρει χρήματα σε πράκτορες πεδίου της Mossad στην Τουρκία, ώστε να κινηματογραφήσουν στόχους της Mossad με drones.

Μάλιστα, ηγήθηκαν επιχειρήσεων εναντίον Παλαιστινίων πολιτικών και συγκέντρωναν πληροφορίες για το συριακό πεδίο».

Η MIT φέρεται να ανακάλυψε τον Rexhepi αφού “εντόπισε παρατυπίες στους οικονομικούς του λογαριασμούς”, οι οποίοι έδειχναν “αμέτρητες” μεταφορές σε πράκτορες πεδίου της Mossad στη χώρα μέσω της Western Union.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο χρηματοδότης φέρεται επίσης να παραδέχτηκε ότι κεφάλαια από το Κοσσυφοπέδιο μεταφέρθηκαν σε πηγές στη Συρία χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα.

Ο Rexhepi τέθηκε υπό παρακολούθηση της MIT κατά την είσοδό του στην Τουρκία στις 25 Αυγούστου πριν συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Παρασκευή σε κοινή επιχείρηση με την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης.

Δεκάδες οι ύποπτοι για σχέσεις με τη Mossad

Από την αρχή του έτους, οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει και απαγγείλει κατηγορίες σε δεκάδες ύποπτους πράκτορες της Mossad, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Τούρκοι υπήκοοι.

Επτά ύποπτοι συνελήφθησαν τον Ιανουάριο, έξι άτομα κατηγορήθηκαν τον Μάρτιο και άλλοι δύο συνελήφθησαν τον Απρίλιο.

Μετά τις συλλήψεις του Ιανουαρίου, το πρακτορείο Anadolu (AA) επικαλέστηκε ένα εισαγγελικό έγγραφο σύμφωνα με το οποίο η ισραηλινή επιχείρηση πληροφοριών στόχευε «Παλαιστίνιους υπηκόους και τις οικογένειές τους… στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης».

Τον Ιούλιο, ένας Τούρκος εισαγγελέας ανακοίνωσε σχέδια να ζητήσει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών για 57 υπόπτους που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Mossad.

Το κατηγορητήριο ανέφερε ότι η ισραηλινή υπηρεσία δημιούργησε μια απομακρυσμένη, διαδικτυακή ομάδα λειτουργίας μέσω εφαρμογών για κινητά για να παρέχει πηγές, να μεταφέρει χρήματα μέσω ταχυμεταφορών και να πραγματοποιεί τακτικές επιχειρήσεις εναντίον των στόχων της στο πεδίο.