Τα κινεζικά κρατικά Μέσα Ενημέρωσης και σχολιαστές κοντά στην κινεζική κυβέρνηση προειδοποίησαν ότι η Ολλανδία κινδυνεύει να χάσει το κορυφαίο προνόμιό της στον κλάδο των ημιαγωγών εάν συνεχίσει τους αυστηρούς ελέγχους εθνικής ασφάλειας στους Κινέζους φοιτητές. Αυτά τα σχόλια ακολούθησαν της δήλωσης του Robert-Jan Smits, Προέδρου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ολλανδία είχε εκφράσει ανησυχίες για τον υψηλό αριθμό Κινέζων φοιτητών στο πανεπιστήμιό του.

Ο Smits ανέφερε ότι ορισμένοι περιορισμοί έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, καθώς το πανεπιστήμιο είναι εξαιρετικά προσεκτικό όσον αφορά την παροχή πρόσβασης στους φοιτητές σε ευαίσθητη τεχνολογία. Το Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν βρίσκεται μόλις οκτώ χιλιόμετρα από τα παγκόσμια κεντρικά γραφεία της ASML, του κορυφαίου προμηθευτή προηγμένου εξοπλισμού κατασκευής τσιπ στον κόσμο. Πάνω από το ένα τέταρτο των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν είναι διεθνείς. Τον Μάιο, η ASML ανακοίνωσε επένδυση 80 εκατομμυρίων ευρώ για να εμβαθύνει τη συνεργασία της με το πανεπιστήμιο.

Επιπλέον, το πανεπιστήμιο έχει περιγράψει σχέδια για επενδύσεις άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία ενός καθαρού δωματίου, ενός περιβάλλοντος χωρίς σκόνη απαραίτητο για την έρευνα κατασκευής τσιπ και για τη χρηματοδότηση του διδακτορικού του προγράμματος για τα επόμενα 10 χρόνια.

Εγκλωβισμένη στον τεχνολογικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, η Ολλανδία αντιμετωπίζει μια λεπτή κατάσταση. Το 2019, οι ΗΠΑ προέτρεψαν την ολλανδική κυβέρνηση να σταματήσει να εξάγει εξοπλισμό ακραίας λιθογραφίας υπεριώδους (EUV) στην Κίνα, λόγω των κρίσιμων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για συστήματα EUV. Χωρίς λιθογραφία EUV, οι κινέζοι κατασκευαστές τσιπ μπορούν να παράγουν μόνο τσιπ 7 νανομέτρων, σε αντίθεση με τις εταιρείες της Ταϊβάν και της Κορέας που παράγουν τσιπ 2-3 nm.

Το Πεκίνο θέλει Κινέζους φοιτητές από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Ολλανδία, να μάθουν τη δυτική τεχνολογία τσιπ και να την φέρουν πίσω στην Κίνα. Ένας αρθρογράφος με έδρα το Χενάν σημείωσε ότι η τεχνολογία EUV της ASML χρειάζεται επειγόντως από την Κίνα και οι ΗΠΑ πιέζουν την Ολλανδία να την εμποδίσει.

Ο συγγραφέας υπογραμμίζει ότι η Ολλανδία έχει περιορίσει τις εισαγωγές και τα μαθήματα των Κινέζων φοιτητών, καθιστώντας τους αθέλητα θύματα του τεχνολογικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας. Ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ διακόπτουν την παγκόσμια συνεργασία στην  εκπαίδευση και τη διανομή ταλέντων υπό το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας.

Ο Yang Rong, αρθρογράφος στο Guancha.cn, υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ καταστέλλουν τον τομέα ημιαγωγών της Κίνας εμπλέκοντας ένα πανεπιστήμιο που υποστηρίζεται από την ASML στον πόλεμο τσιπ ΗΠΑ-Κίνας. Προσθέτει ότι η εξέταση Κινέζων φοιτητών στην Ολλανδία αντικατοπτρίζει τις «αδικαιολόγητες» ανακρίσεις και επαναπατρισμούς Κινέζων φοιτητών στις ΗΠΑ.

Υπογραμμίζει ότι παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξέδωσαν περισσότερες φοιτητικές βίζες σε Κινέζους φοιτητές το 2023, μόνο 290.000 Κινέζοι φοιτητές σπούδαζαν στις ΗΠΑ πέρυσι, μείωση 20% από 370.000 το 2019. Ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε «επιλεκτικές, μεροληπτικές και διακρίσεις και δράσεις με πολιτικά κίνητρα» κατά Κινέζων φοιτητών, που οδηγούνται από μια νέα νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου.

Νωρίτερα φέτος, ο Κινέζος πρεσβευτής Xie Feng ανέφερε ότι δεν απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ σε δεκάδες Κινέζους υπηκόους με έγκυρη βίζα. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Wang Wenbin δήλωσε ότι τουλάχιστον οκτώ Κινέζοι φοιτητές απελάθηκαν άδικα από τις αμερικανικές αρχές μετανάστευσης στο διεθνές αεροδρόμιο Dulles.

Τον Απρίλιο του 2023, η Delta, ένας ανεξάρτητος ειδησεογραφικός ιστότοπος από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ, ανέφερε ότι περίπου 2.000 Κινέζοι υποψήφιοι διδάκτορες στην Ολλανδία λάμβαναν υποτροφίες από το China Scholarship Council (CSC). Αυτοί οι φοιτητές πρέπει να αναφέρουν την πρόοδο των σπουδών τους στην κινεζική πρεσβεία στην Ολλανδία κάθε εξάμηνο. Εκείνη την εποχή, η ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών AIVD σημείωσε ότι τα ολλανδικά πανεπιστήμια αποτελούν ελκυστικούς στόχους για ξένους κατασκόπους, ειδικά από την Κίνα.

Σύμφωνα με τους Global Times, μια έκδοση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, υπήρχαν 5.610 Κινέζοι φοιτητές στην Ολλανδία το 2023. Μεταξύ αυτών, 1.441 σπούδαζαν μηχανικοί, 1.422 οικονομικά, 800 γλώσσα και πολιτισμός και 600 φυσικές  επιστήμες. Τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για σύνταξη νομοθεσίας για τον περιορισμό της εισδοχής Κινέζων φοιτητών σε ευαίσθητα τεχνολογικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών και ημιαγωγών. Εάν θεσπιστούν, αυτοί οι κανονισμοί θα ισχύουν για τους Κινέζους διδακτορικούς φοιτητές και όσους προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προτεινόμενη νομοθεσία έχει παγώσει στο κοινοβούλιο. Ο υπουργός Παιδείας της Ολλανδίας Eppo Bruins δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει μια «αποφασιστική προσέγγιση» για να αποφύγει τον αντίκτυπο των ταλαντούχων Κινέζων μαθητών. Ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν είπε στο Bloomberg ότι η στρατολόγηση Κινέζων φοιτητών έχει γίνει πιο δύσκολη, με πολλούς να αγωνίζονται να εξασφαλίσουν πρακτική άσκηση ενός έτους καθώς οι ολλανδικές εταιρείες τσιπ είναι όλο και πιο απρόθυμες να τους προσλάβουν.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Smits του Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν αποκάλυψε ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ολλανδία συνέστησε προσοχή στους Κινέζους φοιτητές. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εκδίδουν διάφορες βίζες σε Κινέζους φοιτητές για αμερικανικά πανεπιστήμια.

Το 2019, το FBI φέρεται να προέτρεψε τουλάχιστον 10 αμερικανικά πανεπιστήμια να παρακολουθούν στενά Κινέζους φοιτητές και επιστήμονες. Το FBI συνέστησε επίσης αυξημένη εποπτεία των Κινέζων ερευνητών και αποφυγή χρηματοδότησης έργων από κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας όπως η Huawei. Κατά συνέπεια, περισσότερα αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν περιορίσει την πρόσβαση των Κινέζων φοιτητών στην ευαίσθητη τεχνολογία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Kurt Campbell τόνισε την έλλειψη Αμερικανών φοιτητών στους τομείς STEM κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων τον περασμένο μήνα. Πρότεινε την πρόσληψη περισσότερων ξένων φοιτητών από την Ινδία για αυτούς τους κλάδους αντί της Κίνας. Ο Κάμπελ πρότεινε ότι, ενώ οι ΗΠΑ θα πρέπει να καλωσορίζουν τους Κινέζους φοιτητές, θα πρέπει να επικεντρώνονται στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες και όχι στη φυσική των σωματιδίων.

Σύμφωνα με το Statista.com, το 23,2% των 290.000 Κινέζων φοιτητών στις ΗΠΑ κατά την περίοδο 2022-2023 σπούδασε μαθηματικά και  επιστήμη των υπολογιστών, ενώ άλλοι μηχανική (16,8%), διοίκηση επιχειρήσεων (13,4%), κοινωνικές επιστήμες (11,2%), και φυσική/βιολογικές επιστήμες (9,8%).

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics