Ο θάνατος του Φετουλάχ Γκιουλέν φέρνει στο προσκήνιο το μείζον ερώτημα του ποιος θα αναλάβει τα ηνία της οργάνωσης, με την τεράστια περιουσία και έσοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού φιλο-κυβερνητικού καναλιού CNNTurk, τέσσερα ονόματα φαίνεται να είναι οι πιθανοί διάδοχοι.

Οι υποψήφιοι για τη νέα ηγεσία

Τζεβντέτ Τούρκγιολου

Ο Τζεβντέτ Τούρκγιολου, γνωστός ως γενικός γραμματέας της FETO, είναι ένα από τα πιο κοντινά πρόσωπα του Γκιουλέν. Το κύρος και οι διασυνδέσεις του εντός της οργάνωσης τον καθιστούν ισχυρό υποψήφιο.

Μουσταφά Οζτζάν

Ένας άλλος σημαντικός υποψήφιος είναι ο Μουσταφά Οζτζάν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις οικονομικές υποθέσεις της οργάνωσης και γνωστός ως το “χρηματοκιβώτιο”. Ο Οζτζάν έχει στα χέρια του την οικονομική δομή της FETO.

Οσμάν Σιμσέκ

Ο Οσμάν Σιμσέκ, υπεύθυνος της FETO για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται για την επιρροή του, ειδικά στον ψηφιακό τομέα.

Εκρέμ Ντουμανλί

Ο Εκρέμ Ντουμανλί, επικεφαλής των μέσων ενημέρωσης της οργάνωσης, είναι άλλος ένας υποψήφιος με σημαντική εμπειρία στις προπαγανδιστικές δραστηριότητες.

Οι δύο πιο πιθανοί
 

Η οργάνωση αποτελείται από δύο πτέρυγες, την ευρωπαϊκή και την αμερικανική. Σύμφωνα με το CNNTurk, «η οργάνωση θα διοικηθεί από την αμερικανική της πτέρυγα. Ποιος είναι ο επικεφαλής της δομής που ελέγχει 200 δισεκατομμύρια δολάρια; Ο Μουσταφά Οζτζάν και ο Τζεβντέτ Τούρκγιολου.

Αυτοί οι δύο θα εξακολουθήσουν να ηγούνται της οργάνωσης, αν δεν υπάρξει διάσπαση, αν κάνουν ειρήνη μεταξύ τους. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια οργάνωση που βασίζεται στην ιεραρχία, μπορεί να επιλέξουν συμβολικά τον παλαιότερο και να τον καταστήσουν ηγέτη της οργάνωσης. Αλλά νομίζω ότι ο Μουσταφά Οζτζάν και ο Τζεβντέτ Τούρκγιολου, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη CIA, το FBI και τα χρήματα, θα συνεχίσουν να ηγούνται της οργάνωσης».

Χάος στην κηδεία του Γκιουλέν

Η κατάσταση εντός της οργάνωσης προμηνύει χάος, καθώς επικρατούν πολλές αντιπαραθέσεις σχετικά με την κηδεία του Γκιουλέν.

«Πολλοί στην ευρωπαϊκή πτέρυγα δεν συμπαθούν τον Τζεβντέτ Τούρκγιολου, εκτός από τον Μουσταφά Οζτζάν», αναφέρει το CNNTurk. Οι αποφάσεις για τη διοργάνωση της κηδείας και την παρουσία των μελών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εντάσεις: «Η επόμενη διαδικασία προμηνύει χάος. Ο Τζεβντέτ Τούρκγιολου μπορεί να οργανώσει μια γρήγορη κηδεία, αλλά η ευρωπαϊκή πτέρυγα θέλει όλα τα μέλη μας να παραστούν σε αυτή την κηδεία. Ποιος θα παραστεί στην κηδεία, ποιος θα ηγηθεί της προσευχής, πού θα ταφεί; Όλα αυτά είναι θέματα συζήτησης και σύγκρουσης μεταξύ των μελών της FETO. Νομίζω ότι η επόμενη περίοδος θα είναι αρκετά χαοτική στο εσωτερικό της FETO».

Η νέα ισορροπία δυνάμεων

Το CNNTurk υποστηρίζει ότι η FETO έχει δύο ισχυρούς πυλώνες: «Ο ένας είναι ο αμερικανικός πυλώνας και ο άλλος ο ευρωπαϊκός. Επικεφαλής του αμερικανικού πυλώνα είναι ο Τζεβντέτ Τούρκγιολου, το ‘μαύρο κουτί’, το πιο κοντινό πρόσωπο στον ιμάμη Γκιουλέν. Ο Τζεβντέτ Τούρκγιολου και ο Μουσταφά Οζτζάν είναι υπεύθυνοι για τα χρήματα».

Άλλα ονόματα που αναφέρονται είναι ο Νατζί Τοσούν και ο Εκρέμ Ντουμανλί, πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ζαμάν. Αυτά είναι τα ονόματα που αποτελούν τη γέφυρα μεταξύ της CIA και της FETO. Άλλα ονόματα είναι Ισμέτ Ακσόι, Αντέμ Καλάτς, Μουχάμεντε Μπουγιούκ. Από την Ευρώπη, ο Μουσταφά Γεσίλ, ο Αλί Ουρσαβάς, ο Μπαρμπαρός Κοτζάκουρτ, ο Ταλίπ Μπουγιούκ, ο Μπιλάλ Καραντουμάν, ο Ισμαήλ Τζινγκιόζ και η ηγετική φυσιογνωμία Αμπντουλάχ Αϊμάζ. Η αφρικανική πτέρυγα υποστηρίζει την Ευρώπη και η ασιατική πτέρυγα τις ΗΠΑ.