Η σημερινή έναρξη της περιοδείας του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Μέση Ανατολή, πρακτικά σημαίνει ότι, τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες το ισραηλινό κτύπημα κατά του Ιράν φαίνεται να μετατοπίζεται χρονικά. Ωστόσο, όπως σημείωσε στο αποψινό δελτίο ειδήσεων του ALPHA ο Γαβριήλ Χαρίτος, αναλυτής του σταθμού μας για ζητήματα Μέσης Ανατολής, προκαλεί ερωτηματικά η αποψινή ασυνήθιστη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, που δηλώνει έτοιμος για να πραγματοποιήσει το κτύπημα κατά του Ιράν.
Νέο πλαίσιο εκεχειρίας στον Λίβανο προτείνει ο Άμος Χόχσταϊν
Πάντως, κατά τις σημερινές συναντήσεις που πραγματοποίησε στο Τελ Αβίβ ο Άντονι Μπλίνκεν με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, τον Υπουργό Άμυνας Γκάλαντ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, μεταφέρθηκαν οι νέες ιδέες του ειδικού απεσταλμένου του Λευκού Οίκου στην περιοχή, Άμος Χόχσταϊν, προκειμένου να επιτευχθεί ένα νέο πλαίσιο εκεχειρίας στον Λίβανο. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτος, επικαλούμενος λιβανικές δημοσιογραφικές διαρροές, το «νέο πλαίσιο Χόχσταϊν» προβλέπει κυρίως την ενδυνάμωση και διεύρυνση του ρόλου της UNIFIL, της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, προκειμένου να είναι σε θέση στο εξής να προβαίνει σε ελέγχους σε σπίτια, οχήματα, αλλά και λιμάνια και αεροδρόμια του Λιβάνου για να εντοπισθεί τυχόν παράνομη διακίνηση οπλισμού. Παράλληλα, ο Χόχσταϊν προτείνει την άμεση απόσυρση της Χεζμπολάχ βορείως του ποταμού Λιτάνι, όπως προβλέπει η απόφαση 1701/2006 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από την άλλη, όμως, η ισραηλινή πλευρά φέρεται να επιμένει να συνεχίσει να ελέγχει τον λιβανικό εναέριο χώρο, ως επίσης να συντηρήσει την πλήρη ελευθερία στρατιωτικών κινήσεων εντός του λιβανικού εδάφους – αιτήματα τα οποία οι Αμερικανοί δεν είναι πρόθυμοι να ικανοποιήσουν.
Οι ΗΠΑ προωθούν ολιγοήμερη εκεχειρία στη Γάζα
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της Γάζας, πληθαίνουν από χθες οι δημοσιογραφικές διαρροές περί της πιθανότητας να προωθηθεί ένα νέο σχέδιο εκεχειρίας, που θα διαρκέσει από λίγες μέρες έως το πολύ δύο εβδομάδες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πέντε ισραηλινών ομήρων. Ωστόσο, όπως σχολίασε ο κ. Χαρίτος, για να εφαρμοστεί αυτό το νέο πλαίσιο σύντομης εκεχειρίας θα πρέπει να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν παγώσει εδώ και καιρό, και –κυρίως- να επανεκκινηθούν οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Αιγύπτου και του Κατάρ. Ο Γαβριήλ Χαρίτος εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτός θα είναι ένας από τους στόχους του Άντονι Μπλίνκεν κατά τις επόμενες ημέρες, στις επαφές που θα έχει με τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών της περιοχής.