Στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία με την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στις 24 Φεβρουαρίου 2022 είχε προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό η έκταση του μετώπου, το οποίο δημιουργήθηκε.

Δύο χρόνια μετά ο Jack Watling, ανώτερος συνεργάτης στο Βρετανικό Ινστιτούτο Ερευνών Ασφάλειας και Άμυνας, έγραψε στο Foreign Affairs στις 21 Οκτωβρίου ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν μια αποτελεσματική επιθετική στρατηγική και ότι χάρη σε αυτήν κατάφεραν να καταστρέψουν βασικές οχυρωμένες περιοχές των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU), προκαλώντας σημαντικές απώλειες στον Ουκρανικό στρατό.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απλώθηκαν επικίνδυνα κατά μήκος μιας γραμμής μετώπου 1.200 χιλιομέτρων και η επάνδρωση και η εκπαίδευση των στρατευμάτων δεν μπορούσαν να αντισταθμίσουν τον αριθμό των απωλειών στη γραμμή επαφής μάχης.

Ο αναλυτής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει μια αποτελεσματική στρατηγική για να υπονομεύσει την ικανότητα της Ουκρανίας να διατηρήσει τη θέση της, οι περιπτώσεις Toretsk, Chasiv Yar, Pokrovsk είναι ενδεικτικές.

Επιπλέον, τονίζεται ότι λόγω έλλειψης πυρομαχικών και τεθωρακισμένων οχημάτων, ο ουκρανικός στρατός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το πεζικό για να κρατήσει το μέτωπο, γεγονός που οδηγεί σε αντίστοιχη αύξηση των απωλειών.

Στις 23 Οκτωβρίου, ο βουλευτής της Ουκρανικής Βουλής ή Verkhovna Rada, Artem Dmitruk, ο οποίος έφυγε από τη χώρα, δήλωσε ότι οι απλοί στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ήταν πολύ αποθαρρυμένοι από την κατάσταση στην Ουκρανία και δεν καταλαβαίνουν για ποιο λόγο αγωνίζονται. Διευκρινίζεται ότι στρατιωτικοί που έχουν βγει σε άδεια αναζητούν ευκαιρία να μην επιστρέψουν στο μέτωπο.

Ρωσική προέλαση

Πολύ κρίσιμη για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας η κατάσταση στο Ντονέτσκ, όπου θα μπορούσαν να πέσουν στο καζάνι, δήλωσε ο πρώην Αναπληρωτής Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Αντιστράτηγος Igor Romanenko στην Politeka. «Η κατάσταση συνεχίζει να είναι δύσκολη, σε ορισμένες περιοχές είναι κρίσιμη, γιατί προελαύνουν τα ρωσικά», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον αξιωματικό, ουκρανικά στρατεύματα ενδέχεται να πέσουν στο καζάνι μεταξύ των οικισμών Kurakhove και Gornyak. «Εκεί οι Ρώσοι θα βραχυκυκλώσουν τους Ουκρανούς και θα μετατρέψουν την περιοχή σε σε καζάνι», είπε ο Igor Romanenko.

Όπως σημείωσε ο Romanenko, μέχρι κάποια στιγμή οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούσαν να υποχωρήσουν αργά από αυτές τις θέσεις, αλλά λόγω της μείωσης της απόστασης αυτής της κάλυψης, πιστεύει, η κατάσταση για τις ουκρανικές μονάδες χειροτερεύει δραματικά. Ο επικεφαλής του Donetsk (DPR), Denis Pushilin, δήλωσε ότι η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων προς το Gornyak και το Selydove διαταράσσει σοβαρά την επιμελητεία των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σοβαρή καταστροφή

Για σοβαρή καταστροφή κάνει λόγο ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης, ο οποίος υποστηρίζει, ότι χιλιάδες Ουκρανοί στρατιωτικοί θα σκοτωθούν λόγω του γεγονότος ότι η διοίκηση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν τους διέταξε να εγκαταλείψουν την πόλη Selydove στο Ντόνετσκ.

«Θα υπάρξει μια σοβαρή καταστροφή, μερικά από αυτά τα στρατεύματα θα σωθούν, αλλά η πλειοψηφία, πιθανότατα, θα θυσιαστεί ξανά χιλιάδες από τους καλύτερους στρατιώτες της Ουκρανίας θα σκοτωθούν, υπερασπιζόμενος μια πόλη από την οποία θα έπρεπε να είχαν εκκενωθεί πριν από μια εβδομάδα», τόνισε ο Αλέξανδρος Μερκούρης.

Σύμφωνα με τον Μερκούρη, η επίθεση του ρωσικού στρατού θα οδηγήσει στην πλήρη περικύκλωση της πόλης Selysdove και θα αποκοπούν όλες οι οδοί ανεφοδιασμού για τον ουκρανικό στρατό.

Απέτυχε το σχέδιο κινητοποίησης

Το σχέδιο κινητοποίησης του Κιέβου απέτυχε σύμφωνα με τον Μερκούρη, λόγω του γεγονότος, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού. «Το σχέδιο κινητοποίησης που ξεκίνησε η Ουκρανία την άνοιξη του 2024 στην πραγματικότητα απέτυχε». Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν μπόρεσαν να στρατολογήσουν τον αναμενόμενο αριθμό στρατιωτών και οι νεοσύλλεκτοι δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και κίνητρα.

Το ενεργό στρατιωτικό προσωπικό αισθάνεται επίσης αποκαρδιωμένο λόγω της έλλειψης εκ περιτροπής και της προοπτικής θανάτου χωρίς πρόσθετη βοήθεια, όπως σημείωσε ο Μερκούρης, τα λεγόμενα του οποίου επιβεβαιώνονται και σε δημοσίευμα της γαλλικής  El Pais που αναφέρει, ότι ο ουκρανικός στρατός παραδέχεται ότι η κινητοποίηση στη χώρα πηγαίνει άσχημα, οι άνθρωποι στην κυριολεξία «αρπάζονται» στους δρόμους και οι στρατιώτες στην πρώτη γραμμή δεν θέλουν να βλέπουν ανθρώπους χωρίς κίνητρα δίπλα τους.

Δεν μπορούν να αντέξουν

Ο Μερκούρης ισχυρίζεται, ότι σε νέο στάδιο στο πεδίο της μάχης έχει περάσει ο πόλεμος στο ουκρανικό μέτωπο, όπου οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν πλέον να αντέξουν την επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων. «Σε όλη τη γραμμή του μετώπου υπάρχει η αίσθηση ότι ναι, οι μάχες συνεχίζονται, αλλά πλησιάζουμε κάπως στο τέλος αυτής της περιόδου των εχθροπραξιών. Το βάρος του ρωσικού στρατού γίνεται πλέον πολύ μεγάλο. Οι Ουκρανοί απλά δεν μπορούν να αντέξουν».

Η αμυντική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μειώνεται καθημερινά, κατά τον ειδικό. Την ίδια στιγμή, μεγάλες μάχες για πόλεις-κλειδιά λαμβάνουν χώρα σε όλο το Νότιο Ντονμπάς. «Οι Ρώσοι τους διαπερνούν σταδιακά», κατέληξε ο Μερκούρης.

ΠΗΓΗ: Geopolitico.gr