Τη σημαντικότητα της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας, στην οποία πραγματοποιήθηκε η επίθεση το απόγευμα της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου 2024, αναλύει σε ανάρτησή της η φιλοκυβερνητική Yeni Şafak.

H TUSAŞ είναι η καρδιά της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, αναφέρει σε ανάλυσή της η Τουρκάλα δημοσιογράφος Σερέν Σομ

Η TUSAŞ (Turkish Aerospace Industries Inc.), ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους οργανισμούς της Τουρκίας στον τομέα των αερομεταφορών και των διαστημικών τεχνολογιών, έχει στρατηγικό ρόλο στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και των δυνατοτήτων παραγωγής υψηλής τεχνολογίας της Τουρκίας. Η TAI, όπου εκτελούνται πολλά στρατηγικά έργα στον τομέα της στρατιωτικής και πολιτικής αεροπορίας και του διαστήματος, όπως το MMU, το εγχώριο πολεμικό αεροπλάνο πέμπτης γενιάς της Τουρκίας και το TÜRKSAT, είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την κατοχή τοπικών, εθνικών και ανεξάρτητων τεχνολογιών και τη δυνατότητα αγωνιστεί στο διεθνές στίβο....

Η Turkish Aerospace Industries Inc., ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους οργανισμούς της Τουρκίας στον τομέα των αερομεταφορών και των διαστημικών τεχνολογιών . Τρομοκρατική επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά των εγκαταστάσεων (TUSAŞ) της Άγκυρας στο Καχραμανκαζάν. Ανακοινώθηκε ότι υπήρξαν μάρτυρες και τραυματίες στην τρομοκρατική επίθεση, στην οποία σημειώθηκε ένοπλη σύγκρουση μετά την έκρηξη. Μετά την επίθεση ήρθε στο προσκήνιο το γιατί στοχοποιήθηκε το TAI.

Η TAI ιδρύθηκε στις 28 Ιουνίου 1973, στο πλαίσιο του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης της Τουρκίας από το εξωτερικό στην αμυντική βιομηχανία.

Η εταιρεία έχει στρατηγικό ρόλο στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας και των δυνατοτήτων παραγωγής υψηλής τεχνολογίας της Τουρκίας.

 

Κύρια μονάδα παραγωγής στο Καζάν

Η Turkish Aerospace Industries Inc. (TAI) έχει την κύρια μονάδα παραγωγής της στην περιοχή Καζάν της Άγκυρας. Η μονάδα παραγωγής, η οποία έχει πολύ μεγάλη έκταση, φιλοξενεί κρίσιμες δραστηριότητες όπως ο σχεδιασμός, η παραγωγή και η συναρμολόγηση αεροσκαφών. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τις 15 χιλιάδες.

Η σημασία του TAI ξεχωρίζει σε πολλά βασικά σημεία:

Εθνική άμυνα και ανάπτυξη τεχνολογίας

Το TAI διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη εγχώριων αεροσκαφών και αμυντικών συστημάτων που χρειάζονται οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Συμβάλλει στην ανάπτυξη εγχώριων αεροσκαφών, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), ελικοπτέρων, δορυφόρων και άλλων αμυντικών τεχνολογιών αναλαμβάνοντας σημαντικά καθήκοντα σε έργα στρατιωτικής και πολιτικής αεροπορίας.

  • Τόσο που εκπροσωπούσε την τουρκική άμυνα σε πολλούς τομείς με τα φιλόδοξα έργα της κάθε χρόνο.
 
Εθνικό μαχητικό αεροσκάφος

Οι κύριες δραστηριότητες της TAI περιλαμβάνουν:

Εθνικό αεροσκάφος μάχης (MMU)

Η TAI εργάζεται σε έργα όπως το MMU (Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης), το HÜRKUŞ και το HÜRJET, τα οποία είναι τα εγχώρια πολεμικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς της Τουρκίας. Το MMU είναι μια πρωτοβουλία που θα αυξήσει τις στρατιωτικές αεροπορικές δυνατότητες της Τουρκίας σε παγκόσμια κλίμακα και θα της επιτρέψει να έχει ανεξάρτητες αμυντικές τεχνολογίες.

TAI HÜRKUŞ: Εκπαιδευτικό και ελαφρύ επιθετικό αεροσκάφος.
TAI ANKA: Μη επανδρωμένο αεροσκάφος μεγάλης αντοχής μεσαίου υψομέτρου.
TAI GÖKBEY: Ελικόπτερο γενικής χρήσης.
Ελικόπτερο ATAK: Το επιθετικό ελικόπτερο που αναπτύχθηκε από την TAI κατασκευάστηκε για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των χερσαίων δυνάμεων.
 

Τεχνολογίες UAV και SİHA

Η TAI εκτελεί επίσης σημαντικά έργα στους τομείς του μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (UAV) και του οπλισμένου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (UAV). Τα οχήματα που παράγει η TAI συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία της Τουρκίας στον τομέα αυτό. Για παράδειγμα, UAV όπως το ANKA και το Aksungur χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

ANKA UAV: ​​Το ANKA, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, χρησιμοποιείται για σκοπούς αναγνώρισης και επιτήρησης. Υπάρχουν και ένοπλες παραλλαγές.
 
HÜRJET

Διαστημικές και δορυφορικές τεχνολογίες

Η TAI είναι επίσης κρίσιμος παίκτης στα διαστημικά έργα της Τουρκίας. Όπως και η TÜRKSAT, η TAI αναλαμβάνει σημαντικά καθήκοντα στις προσπάθειες της Τουρκίας να αναπτύξει δορυφορικές τεχνολογίες και να επιτύχει μια πιο ανεξάρτητη θέση στη διαστημική έρευνα.

 

Σύνθετα υλικά και λογισμικό αεροδιαστημικής

Η TAI διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εγχώρια και εθνική ανάπτυξη της τεχνολογίας. Επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε μελέτες Ε&Α. Διαθέτει τεχνολογίες παγκόσμιας κλάσης, ειδικά σε τομείς όπως τα σύνθετα υλικά και το αεροπορικό λογισμικό.

Διεθνείς συνεργασίες και εξαγωγές

Η TAI πραγματοποιεί σημαντικά έργα όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε όλο τον κόσμο. Εξάγει προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας σε χώρες του εξωτερικού και πραγματοποιεί διεθνή συνεργασία.

Έτσι, συμβάλλει στην αύξηση των εξαγωγών της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας και της επιτρέπει να αποκτήσει σημαντική θέση στην παγκόσμια αγορά.

Σε ποιον ανήκει η TAI;

Η TUSAŞ (Turkish Aerospace Industries Inc.) είναι μια εταιρεία συνδεδεμένη με το Ίδρυμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TAFF). Το 54,49% της εταιρείας ανήκει στο Ίδρυμα Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, η Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών έχει μερίδιο 45,45% και η Τουρκική Αεροναυτική Ένωση (THK) έχει μερίδιο 0,06%. ΠΗΓΗ: Geopolitico.gr