Η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια πρόκειται να αυξηθεί τόσο σε μέγεθος όσο και σε βαρύτητα σε 22 χώρες και εδάφη, σύμφωνα με μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Η έκθεση προειδοποιεί ότι η εξάπλωση των συγκρούσεων, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή – σε συνδυασμό με κλιματικούς και οικονομικούς στρεσογόνους παράγοντες – ωθεί εκατομμύρια ανθρώπους στο χείλος του γκρεμού. Η έκθεση επισημαίνει τις περιφερειακές επιπτώσεις από την κρίση στη Γάζα που οδήγησε τον Λίβανο να βυθίζεται σε σύγκρουση και προειδοποιεί ότι το καιρικό μοτίβο La Niña θα μπορούσε να επηρεάσει τα κλίματα μέχρι τον Μάρτιο του 2025, απειλώντας τα εύθραυστα συστήματα τροφίμων σε ήδη ευάλωτες περιοχές.

Η έκθεση εφιστά την προσοχή στον λιμό στον καταυλισμό Zamzam στο Βόρειο Νταρφούρ και στον κίνδυνο λιμού σε άλλες περιοχές του Σουδάν, στον διαρκή κίνδυνο λιμού στην Παλαιστίνη (Λωρίδα της Γάζας) και στα καταστροφικά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας στην Αϊτή, το Μάλι και το Νότιο Σουδάν. Προειδοποιεί ότι χωρίς άμεση ανθρωπιστική δράση και συντονισμένες προσπάθειες για να ξεπεραστούν οι σοβαροί περιορισμοί πρόσβασης και να επιλυθούν οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις, είναι πιθανό να υπάρξει περαιτέρω πείνα και θάνατος.

«Hunger Hotspots – FAO–WFP έγκαιρες προειδοποιήσεις για την οξεία επισιτιστική ανασφάλεια», που εκδόθηκαν σήμερα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP), καλεί για επείγουσα ανθρωπιστική δράση για να σωθούν ζωές και τα μέσα διαβίωσης και την πρόληψη της πείνας και του θανάτου σε hotspots όπου η οξεία πείνα διατρέχει υψηλό κίνδυνο επιδείνωσης μεταξύ Νοεμβρίου 2024 και Μαΐου 2025.

Συνολικά, 22 χώρες/εδάφη ταξινομούνται ως «εστίες πείνας», όπου τα υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω λόγω του συνδυασμού συγκρούσεων, οικονομικής αστάθειας και κλιματικών σοκ κατά την προοπτική περίοδο. Χωρίς άμεση παρέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης χρηματοδότησης για επισιτιστική και βιοποριστική βοήθεια, εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη άνθρωποι αναμένεται να αντιμετωπίσουν την πείνα τους επόμενους μήνες.

«Η κατάσταση στις πέντε εστίες πείνας που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι καταστροφική. Οι άνθρωποι βιώνουν ακραία έλλειψη τροφής και αντιμετωπίζουν πρωτοφανή διαρκή πείνα που τροφοδοτείται από κλιμακούμενες συγκρούσεις, κλιματικές κρίσεις και οικονομικούς κλυδωνισμούς. Εάν θέλουμε να σώσουμε ζωές και να αποτρέψουμε την οξεία πείνα και τον υποσιτισμό, χρειαζόμαστε επειγόντως μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και να αποκαταστήσουμε την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας, συμπεριλαμβανομένης της επανενεργοποίησης της τοπικής παραγωγής τροφίμων. Αλλά αυτό μόνο δεν αρκεί. χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμη σταθερότητα και επισιτιστική ασφάλεια. Η ειρήνη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επισιτιστική ασφάλεια. Χωρίς ειρήνη και σταθερότητα, οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τρόφιμα, να θερίσουν ή να διατηρήσουν τα προς το ζην. Η πρόσβαση σε θρεπτικά τρόφιμα δεν είναι απλώς μια βασική ανάγκη – είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», δήλωσε ο QU Dongyu, Γενικός Διευθυντής του FAO.

«Σε όλο τον κόσμο, οι συγκρούσεις κλιμακώνονται, η οικονομική αστάθεια αυξάνεται και οι κλιματικές καταστροφές γίνονται ο νέος κανόνας. Με πιο αποτελεσματική πολιτική και οικονομική υποστήριξη, οι ανθρωπιστές μπορούν και θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν δοκιμασμένες και επεκτάσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της πείνας και τη μείωση των αναγκών μακροπρόθεσμα», δήλωσε η Cindy McCain, Εκτελεστική Διευθύντρια του WFP.

«Είναι καιρός για τους παγκόσμιους ηγέτες να ενταχθούν και να συνεργαστούν μαζί μας για να προσεγγίσουμε τα εκατομμύρια των ανθρώπων που κινδυνεύουν από πείνα – δίνοντας διπλωματικές λύσεις σε συγκρούσεις, χρησιμοποιώντας την επιρροή τους για να επιτρέψουν στους ανθρωπιστές να εργαστούν με ασφάλεια και κινητοποιώντας τους πόρους και τις συνεργασίες που απαιτούνται για να σταματήσει η παγκόσμια η πείνα στα ίχνη της», πρόσθεσε ο διευθυντής Μακέιν.

Οι επιπτώσεις του καιρού La Niña, που αναμένεται να επηρεάσει τα παγκόσμια κλίματα από τον Νοέμβριο του 2024 έως τον Μάρτιο του 2025, αναμένεται να επιδεινώσουν περαιτέρω ορισμένες από τις επισιτιστικές κρίσεις. Ενώ ορισμένες περιοχές μπορεί να επωφεληθούν από τις βελτιωμένες γεωργικές συνθήκες, η La Niña είναι πιθανό να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες σε χώρες όπως η Νιγηρία και το Νότιο Σουδάν, ενώ δυνητικά θα συμβάλει σε ξηρές συνθήκες στη Σομαλία, την Κένυα και την Αιθιοπία. Αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν τα ήδη εύθραυστα συστήματα τροφίμων, θέτοντας εκατομμύρια σε κίνδυνο πείνας.

Η έκθεση τονίζει ότι η έγκαιρη, στοχευμένη δράση είναι απαραίτητη για την πρόληψη της περαιτέρω επιδείνωσης της κρίσης και την αποτροπή της μαζικής θνησιμότητας που σχετίζεται με την πείνα. Ο FAO και το WFP προτρέπουν τους παγκόσμιους ηγέτες να δώσουν προτεραιότητα στην επίλυση συγκρούσεων, στην οικονομική υποστήριξη και στα μέτρα προσαρμογής του κλίματος για την προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών από τα όρια του λιμού.

Βασικά ευρήματα

Σύμφωνα με την έκθεση, η Παλαιστίνη, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, η Αϊτή και το Μάλι παραμένουν στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού και απαιτούν την πιο επείγουσα προσοχή. Η σύγκρουση είναι ο κύριος μοχλός της πείνας σε όλους αυτούς τους τομείς. Όλα τα hotspots της μεγαλύτερης ανησυχίας έχουν κοινότητες που ήδη αντιμετωπίζουν ή κινδυνεύουν από λιμό ή αντιμετωπίζουν καταστροφικές συνθήκες οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας.

Το Τσαντ, ο Λίβανος, η Μιανμάρ, η Μοζαμβίκη, η Νιγηρία, η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας και η Υεμένη αποτελούν εστίες μεγάλης ανησυχίας, με μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κρίσιμη οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, σε συνδυασμό με επιδείνωση των οδηγών που αναμένεται να εντείνουν περαιτέρω τις απειλητικές για τη ζωή συνθήκες στην τους επόμενους μήνες.

Από την προηγούμενη έκδοση της έκθεσης Hunger Hotspots (Ιούνιος 2024), η Κένυα, το Λεσότο, η Ναμίμπια και ο Νίγηρας έχουν ενταχθεί στη λίστα των κέντρων πείνας, μαζί με την Μπουρκίνα Φάσο, την Αιθιοπία, το Μαλάουι, τη Σομαλία, τη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε, όπου η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να επιδεινωθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της προοπτικής περιόδου.

Η έκθεση Hunger Hotspots προσδιορίζει περιοχές όπου η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της προοπτικής περιόδου. Τα hotspots καθορίζονται μέσω ανάλυσης που κοιτάζει προς το μέλλον και επιλέγονται μέσω μιας διαδικασίας συναίνεσης στην οποία συμμετέχουν επιτόπιες και τεχνικές ομάδες FAO και WFP, μαζί με αναλυτές που ειδικεύονται σε συγκρούσεις, οικονομικούς κινδύνους και φυσικούς κινδύνους.

Η έκθεση αποτελεί μέρος μιας σειράς αναλυτικών προϊόντων που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ που παράγονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Δικτύου κατά των Κρίσεων Τροφίμων , για την ενίσχυση και τον συντονισμό της δημιουργίας και της ανταλλαγής πληροφοριών και αναλύσεων βασισμένων σε στοιχεία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση επισιτιστικών κρίσεων.

Αυτή η σειρά περιλαμβάνει επίσης την πρόσφατα δημοσιευμένη Παγκόσμια Έκθεση 2024 για τις επισιτιστικές κρίσεις , η οποία εξετάζει αναδρομικά τα επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας το 2023, σε συμπλήρωμα των Hotspots Hunger που είναι μια μακροπρόθεσμη ανάλυση έγκαιρης προειδοποίησης που παρέχει στους λήπτες αποφάσεων πληροφορίες για προγραμματισμό και κατανομή πόρων.

ΠΗΓΗ: Geopolitico.gr