Η επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την αμυντική στρατηγική των Φιλιππίνων, με τους ειδικούς να συζητούν εάν η ισχυρή προσέγγισή του θα ενίσχυε τους δεσμούς ασφαλείας της Μανίλα με την Ουάσιγκτον ή θα την ωθούσε σε επικίνδυνη αντιπαράθεση με το Πεκίνο στην αμφισβητούμενη Νότια Κίνα Θάλασσα .
Ο Άλαν Τσονγκ, ανώτερος συνεργάτης στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam στη Σιγκαπούρη, προέβλεψε ότι ο Τραμπ δυνητικά θα έπαιζε «σκληρά με την Κίνα» και θα έδινε προτεραιότητα στην οικονομία των ΗΠΑ μετά την επιστροφή του.
«Εάν το Πεκίνο δεν παίξει μπάλα, ο Τραμπ θα οπλίσει τις Φιλιππίνες για μια αντιπαράθεση στη Νότια Σινική Θάλασσα», δήλωσε ο Τσονγκ στο This Week in Asia.
Ο Τραμπ, ο οποίος ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα κατά την πρώτη του θητεία, είπε ότι η κυβέρνησή του θα αυξήσει τους δασμούς στο 60 τοις εκατό σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές, παράλληλα με έναν γενικό δασμό 10 ή 20 τοις εκατό σε όλα τα ξένα αγαθά που εισέρχονται στις ΗΠΑ.
Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, με τις Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ να αμφισβητούν επίσης την κυριαρχία επί των αμφισβητούμενων πλωτών οδών. Ένα διεθνές δικαστήριο το 2016 απέρριψε τις επεκτατικές αξιώσεις της Κίνας, μια απόφαση που το Πεκίνο απορρίπτει σταθερά.
Το Πεκίνο έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε επιθετικές τακτικές εναντίον φιλιππινέζικων πλοίων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στο παρελθόν, όπως εκτόξευση με κανόνια νερού και χρήση λέιζερ υψηλής έντασης, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει τους ισχυρισμούς του.
Μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ θα διπλασιάσει τις προτεραιότητες στον Ινδοειρηνικό, δήλωσε ο Joshua Espeña, κάτοικος και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Συνεργασίας για την Ανάπτυξη και την Ασφάλεια. «Οι τάσεις το υποστηρίζουν, δεδομένης της ισχυρής δικομματικής συναίνεσης για την πολιτική τους για την Κίνα», πρόσθεσε.
Η περιοχή του Ινδοειρηνικού αποτέλεσε βασικό επίκεντρο της πρώτης θητείας του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, όπως περιγράφεται σε πολλά στρατηγικά έγγραφα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της Κίνας.
Στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ferdinand Marcos Jnr ίσως χρειαστεί να σκεφτεί δημιουργικούς τρόπους για να συνάψει συμφωνίες με τον Τραμπ για να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές ροές, είπε ο Espeña.
Την Τετάρτη, ο Marcos Jnr συνεχάρη τον Τραμπ για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, λέγοντας ότι ανυπομονεί να ενισχύσει την «ακλόνητη συμμαχία» της Μανίλα με την Ουάσιγκτον.
Επικεντρωθείτε στην Κίνα
Ο Κρις Γκάρντινερ, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ασφάλειας στην Καμπέρα, είπε στο This Week in Asia ότι η Κίνα θα είναι η βασική προτεραιότητα του Τραμπ δεδομένης της επιρροής της ως ο μεγαλύτερος αντίπαλος των ΗΠΑ.
Η Κίνα θα μπορούσε να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ στη Θάλασσα των Δυτικών Φιλιππίνων και γύρω από την Ταϊβάν, είπε ο Gardiner, αναφερόμενος στον όρο που χρησιμοποιεί η Μανίλα για τα ύδατα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας που θεωρούνται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της.
«Ο Τραμπ δεν θα θέλει να θεωρείται αδύναμος και πιθανότατα θα ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις», πρόσθεσε ο Γκάρντινερ.
Παρόλα αυτά, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να γίνουν πιο αυτοδύναμοι στην άμυνα καθώς «ο Τραμπ μπορεί τελικά να μην είναι διατεθειμένος να πάει σε πόλεμο για λογαριασμό τους», προειδοποίησε ο Γκάρντινερ.
«Ο Τραμπ θα δει πρωτίστως αυτή την απειλή [της Κίνας] με οικονομικούς όρους… Θα απαιτήσει μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες και [καταμερισμό] του βάρους από τις Φιλιππίνες και την Ιαπωνία», είπε.
Σχετικά με το πυραυλικό σύστημα Typhon – γνωστό και ως Mid-Range Capability – που εδρεύει στις Φιλιππίνες, ο Gardiner είπε ότι ο Τραμπ πιθανότατα θα διατηρήσει τις δεσμεύσεις ασφαλείας των ΗΠΑ στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του συστήματος, προς το παρόν.
Η Κίνα έχει αντιταχθεί στην παρουσία του Typhon στις Φιλιππίνες, λέγοντας ότι θα τροφοδοτούσε έναν αγώνα εξοπλισμών στην περιοχή. Η Μανίλα αρνήθηκε την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι το σύστημα προοριζόταν αποκλειστικά για την υπεράσπισή της.
«Η Κίνα είναι πιθανό να δοκιμάσει «συμφωνίες» για τον Τραμπ μεσοπρόθεσμα που θα τον αναγκάσουν να ανακόψει τη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή με αντάλλαγμα καλύτερες εμπορικές και βιομηχανικές ρυθμίσεις των ΗΠΑ», είπε ο Γκάρντινερ.
Οι Φιλιππίνες θα πρέπει επίσης να συνεργαστούν με τους συμμάχους των ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα για να δεσμεύσουν τη νέα κυβέρνηση και να διατηρήσουν τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για την ασφάλεια, πρόσθεσε.
Ο Matteo Piasentini, αναλυτής ασφαλείας στην ιταλική δεξαμενή σκέψης Geopolitica, είπε ότι η Ουάσιγκτον πιθανότατα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι της Μανίλα σχετικά με τη διαμάχη της με το Πεκίνο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Σημείωσε ότι υπό την κυβέρνηση Τραμπ, ο Μάικ Πομπέο ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που επέκτεινε το πεδίο των αμερικανικών δεσμεύσεων στο πλαίσιο της Συνθήκης Αμοιβαίας Άμυνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
«Νομίζω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αποδέσμευσης, το αντίθετο. Πιθανώς, οι Φιλιππίνες θα πρέπει να διαχειριστούν τις ΗΠΑ όντας πιο συγκρουσιακές με την Κίνα», είπε ο Πιασεντίνι.
Η Συμφωνία Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της Μανίλα και της Ουάσιγκτον θα ενισχυθεί επίσης υπό τον Τραμπ, είπε ο Πιασεντίνι.
Η συμφωνία που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, περιλαμβάνει συνεργασία σε τομείς που περιλαμβάνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας, τακτικές εναλλαγές στρατευμάτων και ανάπτυξη αμυντικού εξοπλισμού.
Ισχυροί δεσμοί Μανίλα-Ουάσιγκτον
Σε εκδήλωση προβολής εκλογών στις ΗΠΑ στο Μακάτι την Τετάρτη, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες MaryKay Carlson είπε στους δημοσιογράφους ότι η Μανίλα θα μπορούσε να περιμένει συνεχή υποστήριξη από τον μακροχρόνιο σύμμαχό της.
Τα σχόλιά της έρχονται αφού οι ΗΠΑ παρείχαν περισσότερη οικονομική στήριξη για να ενισχύσουν την ασφάλεια των Φιλιππίνων τους τελευταίους μήνες.
Τον Ιούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin ανακοίνωσαν στη Μανίλα ότι η Ουάσιγκτον θα διαθέσει 500 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στον σύμμαχό της. Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα χρηματοδοτήσουν 8 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων.
«Όταν κοιτάζεις την ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση και την υποστήριξη για τη στρατιωτική σχέση ΗΠΑ-Φιλιππίνων, είναι τόσοι Ρεπουμπλικάνοι όσο και Δημοκρατικοί που υποστηρίζουν με ενθουσιασμό τη συμμαχία ΗΠΑ-Φιλιππίνων», είπε ο Carlson.
«Είμαι εξαιρετικά σίγουρη ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Φιλιππίνων θα παραμείνουν σταθεροί φίλοι και σιδερένιοι σύμμαχοι καθώς και εταίροι στην ευημερία», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: Geopoldos.gr