Η απόφαση του Κατάρ να αναστείλει τις διαμεσολαβητικές του προσπάθειες, η φερόμενη ως αιγυπτιακή πρόταση περί εκπαίδευσης στο έδαφός της αστυνομικών δυνάμεων της Παλαιστινιακής Αρχής προκειμένου να εγκατασταθούν στην μεταπολεμική Γάζα και το γενικότερο πλαίσιο προσπαθειών διευθέτησης των πολεμικών μετώπων έως την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν τα ζητήματα που σχολίασε στην εκπομπή NewsRoom του ERTNews με τους δημοσιογράφους Μάκη Προβατά και Μαριλένα Γεραντώνη, ο Γαβριήλ Χαρίτος, επισκέπτης καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ και ανταποκριτής της Deutsche Welle στην Ιερουσαλήμ.
Το Κατάρ αναστέλλει την διαμεσολάβησή του για εκεχειρία στη Γάζα
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, με χθεσινοβραδινή του επίσημη ανακοίνωση, ανέστειλε τις διαμεσολαβητικές του προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, που θα περιλαμβάνει και το πλαίσιο απελευθέρωσης των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από την οργάνωση Χαμάς. Η απόφαση αυτή συνοδεύεται από έντονες επικρίσεις του Κατάρ, τόσο κατά του Ισραήλ, όσο και κατά της Χαμάς, κατηγορώντας αμφότερες τις πλευρές ότι «δεν επιδεικνύουν καλοπιστία στις διαπραγματεύσεις».
Σχολιάζοντας αυτήν την εξέλιξη, ο Γαβριήλ Χαρίτος πρόσθεσε ότι ήδη από προχθές είχαν πληθύνει οι ενδείξεις ότι το Κατάρ θα αποφάσιζε να αποσυρθεί από την διαμεσολαβητική διαδικασία, και ότι, συγχρόνως, θα ζητούσε από τους εκπροσώπους της Χαμάς να εγκαταλείψουν την Ντόχα. Μάλιστα, δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ποιες θα ήταν οι επικρατέστερες χώρες που συζητούνταν να φιλοξενήσουν την ηγεσία της παλαιστινιακής οργάνωσης, με τις διαρροές να κάνουν λόγο για τη Συρία, το Ιράν, την Αλγερία ως επίσης και την Τουρκία. Οι πληροφορίες που έφεραν την Τουρκία ως μία από τις επικρατέστερες χώρες να αποτελέσουν την νέα βάση της ηγεσίας της Χαμάς συζητήθηκαν ιδιαίτερα από τα ισραηλινά κρατικά ΜΜΕ. Μάλιστα, χθες το βράδυ διπλωματικοί κύκλοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ φέρονταν να δήλωναν υπό τον όρο της ανωνυμίας στην κρατική ισραηλινή τηλεόραση, ότι «δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι μία τέτοια εξέλιξη», προσθέτοντας ότι «δεν θα ήταν επιθυμητό καμία άλλη φιλοδυτική χώρα της περιοχής να προσφερθεί να φιλοξενήσει την τρομοκρατική οργάνωση». Από την άλλη, ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι, όταν παλαιότερα είχε τεθεί ζήτημα αποχώρησης της Χαμάς από το Κατάρ, ο τότε ηγέτης της Ισμαήλ Χανίγια είχε μεταβεί αμέσως στην Τουρκία για να διαπιστώσει εάν υπάρχει προθυμία εκ μέρους της Άγκυρας να φιλοξενήσει την οργάνωση, καθότι, ανέκαθεν η διακυβέρνηση Ερντογάν επιθυμεί να αποκτήσει ρόλο στα τεκταινόμενα στην περιοχή και ειδικότερα στην προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας στη Γάζα, υπό την ιδιότητα του «φιλικού παράγοντα» προς την Χαμάς.
Όπως εκτίμησε ο κ. Χαρίτος, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, φαίνεται πως το ζήτημα αποχώρησης της Χαμάς από το Κατάρ παραμένει στις καλένδες. Επεσήμανε μάλιστα, ότι αραβικές διπλωματικές πηγές εκφράζουν την άποψη ότι «εάν το Ισραήλ και η Χαμάς επιδείξουν προθυμία να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις, τότε η απόφαση του Κατάρ περί αναστολής των διαμεσολαβητικών του προσπαθειών, θα αλλάξει».
Εγκατάσταση αστυνομικών της Παλαιστινιακής Αρχής στην μεταπολεμική Γάζα;
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες που φέρουν την Αίγυπτο να προσφέρεται να εκπαιδεύσει στο έδαφός της δύναμη αστυνομικών της Παλαιστινιακής Αρχής, με την προοπτική η δύναμη αυτή να μπορέσει να αναλάβει την τήρηση της τάξης στην μεταπολεμική Γάζα. Ωστόσο, ο Γαβριήλ Χαρίτος επεσήμανε πως, παρότι τα ισραηλινά κρατικά μέσα προβάλουν αυτήν την πρόταση ως «πρωτοβουλία της Αιγύπτου», στην πραγματικότητα η ιδέα αυτή εκφράζει την πρόθεση της διακυβέρνησης Μπάιντεν, της Βρετανίας και του Καναδά, εκπρόσωποι των οποίων έχουν πραγματοποιήσει σχετικές επαφές στο Κάιρο για να προωθήσουν τη συγκεκριμένη ιδέα – η οποία «θα επαναφέρει» την μεταπολεμική Λωρίδα της Γάζας στην περιοχή ευθύνης της Παλαιστινιακής Αρχής.
Όπως τόνισε ο κ. Χαρίτος, η προοπτική αυτή δεν βρίσκει σύμφωνη την κυβέρνηση Νετανιάχου, επειδή δεν επιθυμεί να δεσμευθεί αυτή τη στιγμή με τετελεσμένα επί του εδάφους, καθότι αναμένει την ανάληψη της εξουσίας από τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη του προσεχούς Ιανουαρίου.
Οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες του Προέδρου Μπάιντεν θα ενταθούν
Ολοκληρώνοντας την ανάλυσή του, ο Γαβριήλ Χαρίτος σημείωσε ότι κατά το παρόν μεσοδιάστημα και έως την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου Τραμπ, η διακυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδιώξει να εντείνει τις διαμεσολαβητικές της προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας τόσο στον Λίβανο, όσο και στην Γάζα. Είναι ενδεικτικό ότι ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Άμος Χόχσταϊν, έχει προγραμματίσει μετάβασή του στον Λίβανο την ερχόμενη εβδομάδα, και οι επαφές αμερικανών αξιωματούχων στο Κάιρο για την «επόμενη μέρα της Γάζας» συνεχίζονται.
Ωστόσο, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2025, ημέρα κατά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του, ο κ. Χαρίτος εκτιμά ότι η ισραηλινή πλευρά δεν θα επιδείξει προθυμία να συνεργαστεί στις κινήσεις που προωθούνται από το περιβάλλον Μπάιντεν, επειδή έχει την πεποίθηση ότι η διαχείριση του πολέμου εκ μέρους της διακυβέρνησης Τραμπ θα εξυπηρετήσει καλύτερα τις ισραηλινές επιδιώξεις.