Οι ανάγκες της Ρωσίας για τη συλλογή πληροφοριών από σκανδιναβικούς στόχους έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε που η Φινλανδία και η Σουηδία προσχώρησαν στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), γεγονός που ώθησε τη Μόσχα να αναζητήσει μη παραδοσιακά μέσα συλλογής πληροφοριών, σύμφωνα με την υπηρεσία κατασκοπείας της Φινλανδίας. Ένα νέο δημοσίευμα της Φινλανδικής Τηλεόρασης (Yle) αναμεταδίδει μια προειδοποίηση της Φινλανδικής Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών (SUPO) ότι οι Ρώσοι κατάσκοποι δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στη Σκανδιναβία χωρίς να βασίζονται σε διπλωματική προστασία.
Οι συλλογή πληροφοριών από ανθρώπινες πηγές (HUMINT) διεξάγεται συνήθως μέσω διπλωματικών εγκαταστάσεων από αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών που χαίρουν διαφόρων βαθμών διπλωματικής ασυλίας. Η προστασία αυτή θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του προσωπικού των υπηρεσιών πληροφοριών, το οποίο τείνει να εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο εξωτερικό. Ωστόσο, ο αριθμός των Ρώσων αξιωματικών πληροφοριών που εδρεύουν σε διπλωματικές εγκαταστάσεις στη Φινλανδία και αλλού στη Σκανδιναβία έχει «μειωθεί σημαντικά» τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση του Yle.
Ο λόγος για τη μείωση του αριθμού έγκειται στις πολυάριθμες απελάσεις του ρωσικού διπλωματικού προσωπικού -στις οποίες περιλαμβάνονται και αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών- που έλαβαν χώρα σε όλη την Ευρώπη τους μήνες που ακολούθησαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Έκτοτε, η Φινλανδία είναι μία από τις δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τα αιτήματα της Ρωσίας για την έκδοση διπλωματικών θεωρήσεων. Ως αποτέλεσμα, οι ρωσικές πρεσβείες και τα προξενεία στη Φινλανδία παραμένουν υποστελεχωμένα και και στερούνται ως επί το πλείστον προσωπικού πληροφοριών.
Ως απάντηση σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, το Κρεμλίνο πειραματίζεται με τη χρήση μη παραδοσιακών πηγών HUMINT. Οι τελευταίοι δεν εδρεύουν σε διπλωματικές εγκαταστάσεις και δεν προστατεύονται από τη διπλωματική ασυλία. Αυτοί οι μη παραδοσιακοί συλλέκτες πληροφοριών λειτουργούν ως «δημοσιογράφοι ή ερευνητές», σύμφωνα με τη SUPO. Ταυτόχρονα, οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών στοχεύουν όλο και περισσότερο για στρατολόγηση Φινλανδούς που ζουν στη Ρωσία ή προσπαθούν να τους στρατολογήσουν ενώ ταξιδεύουν αλλού στην Ευρώπη.
Τέλος, οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών προσλαμβάνουν συστηματικά εγκληματίες για να εκτελούν συγκεκριμένα καθήκοντα για λογαριασμό του Κρεμλίνου, έναντι χρημάτων. Στους εγκληματίες αυτούς περιλαμβάνονται χάκερς υπολογιστών, οι οποίοι προσελκύονται από το ρωσικό κράτος. Πράγματι, η ρωσική κυβέρνηση συστηματικά «παρέχει ευνοϊκές συνθήκες» στους χάκερς υπολογιστών για να δρουν εκτός ρωσικού εδάφους. Λαμβάνουν χρήματα και προστασία με αντάλλαγμα να τους αφήνει το ρωσικό κράτος να τους χρησιμοποιεί ως κάλυψη για κυβερνοκατασκοπεία, σαμποτάζ και επιχειρήσεις επιρροής.
ΠΗΓΗ: Geopolitico.gr