Εδώ και έτη λαμβάνουμε μεγάλο όγκο πληροφοριών από από πηγές του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ καθώς και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό .Η επικοινωνία αυτή μας δίδει τη δυνατότητα πληροφόρησης από τα πεδία δράσης των εθελοντών και κατά το δυνατόν ακριβοδίκαιη και στρατηγικά ουδέτερη απέναντι στους εμπλεκόμενους

Παρακάτω παραθέτουμε μια γενική πληροφόρηση για όσα συμβαινουν στη Συρία σήμερα από τον OCHA και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.Αυτές οι ενημερώσεις είναι πολύτιμες γιατί είναι ενημερώσεις πεδίου από πρόσωπα που δεν ασκούν καμμιά πολιτικά προπαγάνδας και έχουθν αξιόπιστα πρόσωπα που επιχειρο΄΄υν ανθρωπστικά για έτη και από περιοχές απροσπέλαστες στα ΜΜΕ.Σε τέτοιες μεταβατικές περιόδους θεωρούμε πολύ πολύτιμη την πολυετή μας συνεργασία με τους ανθρωπιστικούς επιχειρησιακούς σε δυσπρόσιτες περιοχές γιατί μπορούμε να προσφέρουμε μιαν άλλη οπτική στα γεγονότα και μια εμβάθυνση πέρα από τις όποιες πρωπαγανδιστικές απόπειρες.

Με περισσότερους από 16 εκατομμύρια ανθρώπους να χρειάζονται ήδη ανθρωπιστική βοήθεια δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες πολεμικές συγκρούσεις

Ο OCHA λέει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία επιδεινώνουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες, με περισσότερους από 16 εκατομμύρια ανθρώπους να χρειάζονται ήδη ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με τους εταίρους, από τις 28 Νοεμβρίου και από χθες, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι – κυρίως γυναίκες και παιδιά – έχουν εκτοπιστεί, ιδιαίτερα από τις επαρχίες Χαλεπίου, Χάμα, Χομς και Ιντλίμπ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κατάσταση είναι πολύ ρευστή, με αναφορές για περισσότερα άτομα που επέστρεψαν τις τελευταίες δύο ημέρες.

Η OCHA τονίζει ότι πρέπει να επιτραπεί σε όσους τραπούν σε φυγή να το κάνουν με ασφάλεια και να επιστρέψουν οικειοθελώς όταν η κατάσταση το επιτρέπει.

Κέντρα υποδοχής και καταφύγια έχουν δημιουργηθεί κοντά σε περιοχές που επλήγησαν από τις εχθροπραξίες. Πολλοί είναι υπερπληθυσμένοι με περιορισμένους πόρους. Ωστόσο, οι εταίροι μας λένε επίσης ότι τα κέντρα υποδοχής για τους νεοεκτοπισμένους στα βορειοδυτικά της χώρας είναι πλέον άδεια καθώς οι άνθρωποι έχουν φύγει για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Οι συγκοινωνιακές διαδρομές έχουν διακοπεί, περιορίζοντας τις μετακινήσεις ανθρώπων και εμπορευμάτων, καθώς και την παράδοση βοήθειας. Έχουν αναφερθεί ορισμένες λεηλασίες αμάχων και εργοστασίων, καθώς και αποθήκες με ανθρωπιστικές προμήθειες.

Παρά τις προκλήσεις και την ασταθή κατάσταση, ο ΟΗΕ και οι εταίροι συνεχίζουν να παρέχουν επείγουσα βοήθεια.

Στη βορειοδυτική Συρία, όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στο Idleb και στο βόρειο Χαλέπι ξεκίνησαν εκ νέου τις τακτικές επιχειρήσεις και τα τρία συνοριακά περάσματα από την Τουρκία που χρησιμοποιούνται από τον ΟΗΕ για την παροχή βοήθειας στη Συρία παραμένουν ανοιχτά.

Στα βορειοανατολικά, οι εταίροι παρέχουν προμήθειες για όσους έφυγαν πρόσφατα από το Χαλέπι.

Στο Χαλέπι, οι εταίροι παρέχουν βασική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, υπηρεσιών υγείας και διατροφής, καθώς και υποστήριξη για πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Στο μέτωπο της υγείας, οι εγκαταστάσεις υγείας είναι κατακλυσμένες, με τα μεγάλα νοσοκομεία να λειτουργούν με περιορισμένη δυναμικότητα λόγω ελλείψεων προσωπικού, φαρμάκων και προμηθειών. Οι συνεργάτες που εργάζονται στον τομέα της υγείας συνεχίζουν να παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες σε πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της περίθαλψης για τραύματα, των τραπεζών αίματος και των εμβολιασμών. Έχουν επίσης αναπτύξει ιατρική μονάδα σε κέντρα υποδοχής και σχολεία σε όλη τη Ράκα, την Τάμπκα και την Αλ-Χασάκε. Η UNICEF και το ταμείο πληθυσμού του ΟΗΕ έχουν αναπτύξει κινητές ομάδες και έχουν ιδρύσει σταθερές κλινικές στη Χομς. Στη βορειοδυτική Συρία, και οι 24 υγειονομικές εγκαταστάσεις που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους επανήλθαν πρόσφατα, αν και άλλες παραμένουν μη λειτουργικές, μεταξύ άλλων λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Καθώς η κατάσταση συνεχίζει να εκτυλίσσεται, ο OCHA λέει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για περισσότερα καταλύματα, τρόφιμα και εγκαταστάσεις υγιεινής.

Η επαρκής χρηματοδότηση θα είναι ζωτικής σημασίας για τον ΟΗΕ και τους εταίρους να κλιμακώσουν την ανταπόκριση ώστε να ανταποκριθεί στο επίπεδο των αναγκών. Το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Αντίδρασης των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ χρηματοδοτείται λίγο περισσότερο από το 30 τοις εκατό με εισπράξεις 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων .

Η OCHA επαναλαμβάνει ότι τα μέρη πρέπει να διευκολύνουν τις ασφαλείς και απρόσκοπτες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις για να προσεγγίσουν άτομα που έχουν ανάγκη όπου κι αν βρίσκονται.

– Πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία (μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2024)

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών, πρόσθεσαν τις ανθρωπιστικές ανάγκες σε μια χώρα όπου περισσότεροι από 16 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονταν ήδη ανθρωπιστική βοήθεια.

Από τις 28 Νοεμβρίου, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι –οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και παιδιά– έχουν εκτοπιστεί από μια σειρά περιοχών, συμπεριλαμβανομένων των επαρχιών Χαλεπίου, Χάμα, Χομς και Ιντλίμπ. Περισσότεροι από ένας στους πέντε ανθρώπους εκτοπίζονται για τουλάχιστον δεύτερη φορά. Σημαντικές και αυξανόμενες μετακινήσεις επιστροφών έχουν επίσης αρχίσει να αναφέρονται από τις 7 Δεκεμβρίου.

Πολλοί εσωτερικά εκτοπισμένοι (ΕΔΠ) έχουν φτάσει σε πόλεις και κωμοπόλεις κοντά σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις, όπου έχουν δημιουργηθεί κέντρα υποδοχής και καταφύγια. Τα κέντρα υποδοχής είναι υπερπλήρη και οι πόροι είναι περιορισμένοι, γεγονός που καθιστά δύσκολη την κάλυψη των αναγκών όλων των εκτοπισμένων. Ωστόσο, επείγουσα βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων σκηνών, κουβέρτες και τρόφιμα, έχει διανεμηθεί. Παρέχονται υπηρεσίες προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για γυναίκες και παιδιά, και υπηρεσίες υγείας όπως διατροφικές εξετάσεις και ιατρικές συμβουλές. Γίνονται προσπάθειες για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων υγιεινής και υγιεινής στα καταφύγια και τα κέντρα υποδοχής για την πρόληψη της εκδήλωσης ασθενειών και τη διασφάλιση βασικού βιοτικού επιπέδου για τους εκτοπισμένους. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για περισσότερα καταλύματα, τρόφιμα, μη διατροφικά είδη και εγκαταστάσεις υγιεινής. Η επέκταση των υπηρεσιών προστασίας και της υγειονομικής υποστήριξης, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες, είναι επίσης κρίσιμη.

Η σύγκρουση και η ανασφάλεια έχουν διαταράξει κρίσιμες διαδρομές μεταφοράς, περιορίζοντας τις μετακινήσεις ανθρώπων και εμπορευμάτων και επηρεάζοντας επίσης την παροχή βοήθειας. Έχουν αναφερθεί κάποιες λεηλασίες αμάχων και εργοστασίων, καθώς και αποθήκες με ανθρωπιστικές προμήθειες.

Η ανεπίσημη συναλλαγματική ισοτιμία έφτασε σε υψηλό ρεκόρ, φθάνοντας τα SYP25000/$1 στη Δαμασκό και τα SYP41.000/$1 στο Χαλέπι. Οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί απότομα με αναφορές για ελλείψεις αγαθών στη Δαμασκό.

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στις 28 Νοεμβρίου, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό. Αυτό περιλαμβάνει 155.000 άτομα που βιώνουν δευτερογενή εκτοπισμό. Η πλειοψηφία των εκτοπισθέντων είναι γυναίκες και παιδιά, με τις γυναίκες και τα κορίτσια να αποτελούν σχεδόν το 50 τοις εκατό όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο είναι το Χαλέπι, με 542.600 εκτοπισμένους και ακολουθούν η Χάμα (347.100) και η Χομς (26.000).

Από την πτώση της κυβέρνησης στη Δαμασκό στις 8 Δεκεμβρίου, έχουν αναφερθεί συγκρούσεις στη Menbij (Κυβερνείο του Χαλεπίου) και στο Deir–ez–Zor, με λιγότερες μάχες να αναφέρονται σε άλλες περιοχές.

Η σύγκρουση έχει καταστρέψει τις μη στρατιωτικές υποδομές και τα ανθρωπιστικά μέσα και έχει διαταράξει τις υπηρεσίες στη βορειοανατολική Συρία. Περίπου 185 σχολεία στη Ράκα, την Αλ-Χασάκε και την Τάμπκα έχουν μετατραπεί σε καταφύγια για εκτοπισμένους, διακόπτοντας την εκπαίδευση για σχεδόν 185.000 μαθητές. Οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι υπό πίεση, με νοσοκομεία όπως τα Εθνικά Νοσοκομεία Ar–Raqqa και τα Μαιευτήρια να προετοιμάζονται για αυξημένο φορτίο ασθενών λόγω της εισροής εκτοπισμένων ατόμων. Οι υπηρεσίες WASH επηρεάζονται επίσης, ενώ γίνονται προσπάθειες για την παροχή εγκαταστάσεων WASH σε συλλογικά κέντρα. Επιπλέον, ο εκτοπισμός έχει κατακλύσει τις τοποθεσίες διέλευσης, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για προμήθειες για το χειμώνα, κοινόχρηστες εγκαταστάσεις μαγειρέματος και βασικά είδη βοήθειας για την υποστήριξη των ευάλωτων πληθυσμών.

Οι εχθροπραξίες κατά μήκος του δρόμου μεταξύ Κουαμίσλι και Δαμασκού εμποδίζουν τη μετακίνηση πληθυσμών και τη μεταφορά ανθρωπιστικών αποστολών. Αυτό έχει καταστήσει δύσκολη την παροχή βασικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές. Επιπλέον, η χωρητικότητα των κέντρων υποδοχής σε πόλεις όπως η Ar–Raqqa και η Tabqa είναι περιορισμένη, και αυτά τα καταφύγια, που συχνά μετατρέπονται σε αθλητικά κέντρα και σχολεία, είναι υπερπλήρη με εκτοπισμένους. Αυτές οι εγκαταστάσεις απαιτούν επειγόντως πρόσθετους πόρους, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων WASH, σκηνών, τροφίμων και μη ειδών διατροφής για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.

Πρόσφατες κλιμακώσεις στη Συρία, 9 Δεκεμβρίου 2024

Από τις 27 Νοεμβρίου, μεταξύ 800.000 και ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από πολλές περιοχές σε ολόκληρη τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 150.000 ανθρώπων που βιώνουν δευτερογενή εκτοπισμό. Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν σχεδόν το 50 τοις εκατό όσων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι εσωτερικά εκτοπισμένοι (ΕΑΑ) επιστρέφουν σε περιοχές καταγωγής, συμπεριλαμβανομένου του Χαλεπίου.

Οι πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες εκφράζουν χαρά και ελπίδα, αλλά και επιφυλακτικότητα για το αν θα επιστρέψουν. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αξιολογεί τις διασυνοριακές μετακινήσεις, οι οποίες παραμένουν ελάχιστες από την Τουρκία και την Ιορδανία. Αρκετές χιλιάδες Σύροι φέρεται να έχουν περάσει πίσω στη Συρία από τον Λίβανο μέσω του επίσημου συνοριακού σημείου Masnaa, αν και υπάρχουν επίσης μετακινήσεις πίσω στον Λίβανο.

Οι επιχειρήσεις της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες από τη Δαμασκό ξαναρχίζουν καθώς το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφαλείας. Τα κοινοτικά κέντρα επαναλειτουργούν σταδιακά στο Χαλέπι και τη Δαμασκό και παρέχεται επείγουσα βοήθεια στα βορειοανατολικά. Η διασυνοριακή λειτουργία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες παραμένει πλήρως λειτουργική, παρέχοντας κρίσιμη βοήθεια στους εκτοπισμένους και τις κοινότητες υποδοχής.

Επισκόπηση κατάστασης

Η κατάρρευση της κυβέρνησης Άσαντ μετά την επίθεση που ξεκίνησαν οι μη κρατικές ένοπλες ομάδες στις 27 Νοεμβρίου οδήγησε σε αγαλλίαση και ελπίδα για το μέλλον της Συρίας. Μεταξύ αυτών που γιορτάζουν είναι και Σύροι πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες. Ωστόσο, οι Σύροι πρόσφυγες παραμένουν επιφυλακτικοί, ανησυχώντας για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και το μέλλον. Η κατάσταση ασφαλείας στο Χαλέπι, το Ιντλίμπ, τη Χάμα, τη Χομς και τη Δαμασκό παραμένει δυναμική. Υπάρχουν πολλαπλές αλληλεπικαλυπτόμενες μετακινήσεις πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης εσωτερικής εκτόπισης εντός της Συρίας, ορισμένων εκτοπισμένων που επιστρέφουν στα σπίτια τους, μετακινήσεων εκτός Συρίας και σχετικά μικρού αριθμού επιστροφών προσφύγων.

Η μακροχρόνια κρίση στη Συρία είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα και τον λαό της. Περισσότεροι από 13 εκατομμύρια Σύροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τα τελευταία 14 χρόνια και το 90 τοις εκατό των ανθρώπων στη Συρία χρειάζονται κάποια μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι πρόσφατες εξελίξεις σε ολόκληρη τη Συρία θα επηρεάσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων τόσο εντός της χώρας όσο και εντός της περιοχής.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρακολουθεί στενά την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση. Σε άμεσο μέλλον, είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις υποδοχής να υποστηρίζονται από τη διεθνή κοινότητα και να συνεχίσει να παρέχεται προστασία στους Σύρους πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες. Όπως σε κάθε προσφυγική κατάσταση, η επιστροφή των προσφύγων πρέπει να είναι ασφαλής, εθελοντική και αξιοπρεπής.

ΠΗΓΗ: geopolitico.gr