Στους ουρανούς πάνω από την Ουκρανία, ένα νέο είδος πολέμου αναδύεται γρήγορα καθώς τα drones στέλνονται όλο και περισσότερο σε νέες αποστολές επίθεσης. Οι στόχοι τους δεν είναι τεθωρακισμένα οχήματα ή θέσεις μάχης , είναι άλλα drones.

Πλάνα μάχης από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν καταγράψει επανειλημμένα αυτές τις αναχαιτίσεις, στις οποίες φαίνεται ένα φτηνό drone να προσκρούει σε άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Αυτή η πρακτική είναι μια οικονομικά αποδοτική επιλογή αεροπορικής άμυνας που χρησιμοποιούν και επιδιώκουν σθεναρά τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Ρώσοι.

Ο Mykhailo Fedorov, υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας, ανάρτησε στο Telegram τον Απρίλιο ότι η χώρα του αναζητούσε λύσεις drones αναχαίτισης για να καταρρίψει ρωσικά μέσα επιτήρησης, τα μάτια της πρώτης γραμμής για τα drones και το ρωσικό πυροβολικό, «χωρίς να σπαταληθούν τα μέσα αεράμυνας .”

Η Nataliia Kushnerska, ανώτερο στέλεχος της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας, είπε στο Business Insider ότι η χρήση συστημάτων χωρίς πλήρωμα με αυτόν τον τρόπο «σημαδεύει την εμφάνιση ενός εντελώς νέου τομέα του σύγχρονου πολέμου – της μάχης drone-on-drone».

Μια νέα τακτική στον εξελισσόμενο πόλεμο των drone

Τα drones κυριαρχούν στο πεδίο της μάχης  σε μεγάλο μέρος του πολέμου της Ουκρανίας, χρησιμοποιούνται για αποστολές ξηράς, θάλασσας και αέρα. Τα φτηνά drones πρώτου προσώπου (FPV) χρησιμοποιούνται συχνά για την πραγματοποίηση ακριβών χτυπημάτων σε εχθρικές θέσεις πανοπλιών και στρατευμάτων, ενώ μεγαλύτερα συστήματα συλλέγουν πληροφορίες.

Ένας Ουκρανός στρατιώτης ετοιμάζει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος FPV στην περιοχή Λουχάνσκ τον Αύγουστο. Anadolu/Anadolu μέσω Getty Images

Καθώς όμως ο πόλεμος συνεχίζεται, τα drones χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε ρόλο αεράμυνας για την κατάρριψη εχθρικών μη πληρωμάτων αεροσκαφών (UAV) που εκτελούν αποστολές αναγνώρισης και επίθεσης. Αυτές οι εναέριες εμπλοκές μπορεί, κατά καιρούς, να μοιάζουν με τις άγριες κυνομαχίες των Παγκοσμίων Πολέμων.

Μια στολή που κατασκευάζει μαχητικά αεροσκάφη FPV δημοσίευσε τον Αύγουστο ότι τα τροποποιημένα drones της είχαν αφαιρέσει 100 ρωσικά UAV. Οι Wild Hornets, όπως αυτοαποκαλείται η επιχείρηση, μοιράστηκαν πλάνα από ορισμένες από τις υποκλοπές.

Η Κούσνερσκα, επικεφαλής επιχειρησιακή διευθύντρια του Brave1, μιας ουκρανικής κυβερνητικής πλατφόρμας που διευκολύνει την καινοτομία στην αμυντική βιομηχανία της χώρας, είπε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαίτισης έχουν γίνει «μία από τις καινοτομίες αυτού του πολέμου».

Η τακτική, είπε, καθιστά πιο δύσκολο για τη Ρωσία να χειρίζεται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της βαθιά πίσω από τις γραμμές του μετώπου και να συλλέγει δεδομένα για τη διευκόλυνση των επιδρομών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ουκρανικές θέσεις, κάτι που ήταν μια πραγματική πρόκληση για την Ουκρανία καθώς η Ρωσία πιέζει να επεκτείνει το αναγνωριστικό της χτύπημα . Αυτό δίνει επίσης στο Κίεβο περισσότερη ευελιξία για τη διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων και ελιγμών του.

Η Κούσνερσκα είπε ότι η Ουκρανία ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε drones για να αναχαιτίσει ρωσικά αναγνωριστικά UAV, αλλά η Μόσχα έκτοτε έχει προσαρμοστεί στην τακτική και βρήκε τρόπους να αποφύγει τους αναχαιτιστές. Τώρα, γίνονται προσπάθειες για τη βελτίωση των συστημάτων ώστε να παραμείνουν αποτελεσματικά.

Είναι η πιο πρόσφατη επανάληψη αυτού που ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος περιέγραψε στο BI ως ένα παιχνίδι γάτας με ποντίκι μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, όπου κάθε πλευρά προσπαθεί διαρκώς να συνδυάσει την άλλη στην ανάπτυξη drones και άλλης τεχνολογίας που σχετίζεται με τον πόλεμο.

Ο Samuel Bendett, ειδικός σε θέματα drones και ρωσικής άμυνας στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων, είπε στο BI Moscow ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί παρομοίως drones FPV για να εξοντώσει τα ουκρανικά συστήματα και ότι έχει επίσης εξοπλίσει τα drones της με άμυνες έναντι drones αναχαίτισης, όπως ο ηλεκτρονικός πόλεμος συστήματα εμπλοκής.

Ο Bendett είπε ότι οι Ουκρανοί «έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία στο να φέρουν τα FPV drones τους εναντίον των ρωσικών ISR και οι Ρώσοι έχουν επιτύχει, μέχρι ένα σημείο, με τη χρήση των FPV drones τους για να κυνηγήσουν τα ουκρανικά βαριά τετρακόπτερα UAV».

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαίτισης είναι περιορισμένα σε βεληνεκές και ύψος και συχνά φέρουν λιγότερη εκρηκτική ισχύ από τις πιο παραδοσιακές αεράμυνες όπως οι πύραυλοι. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρέχουν στην Ουκρανία και τη Ρωσία έναν εναλλακτικό τρόπο για την εξάλειψη εναέριων απειλών, όπου το κόστος της αναχαίτισης είναι συχνά μικρότερο από αυτό του συστήματος που στοχεύεται.

Η Κούσνερσκα είπε ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναχαίτισης κοστίζει συνήθως από 2.000 έως 4.000 δολάρια. Ένας πύραυλος αεράμυνας, από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες – ή ακόμα και εκατομμύρια – δολάρια. Η χρήση drones μειώνει την εξάρτηση από πιο ακριβά πυρομαχικά και ελευθερώνει τις μονάδες αεράμυνας της Ουκρανίας να επικεντρωθούν στις μεγαλύτερες απειλές όπως τα ρωσικά αεροσκάφη και οι πιο θανατηφόροι πυραύλοι κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων.

Καταδίωξη περισσότερων drones αναχαιτιστών

Ένας Ρώσος στρατιώτης χειρίζεται ένα drone Supercam σε άγνωστη τοποθεσία τον Νοέμβριο. Η Υπηρεσία Τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας μέσω AP

Για τους Ουκρανούς στρατιώτες που είναι επιφορτισμένοι με την αναχαίτιση ρωσικών drones, είναι μια επικίνδυνη αποστολή.

Ένας χειριστής drone στον ουκρανικό στρατό είπε στο BI ότι επιχειρεί από καταφύγια χαρακωμάτων πολύ κοντά στις γραμμές του μετώπου. Είπε ότι οι πιλότοι είναι στόχοι προτεραιότητας για τη Ρωσία, η οποία θα χρησιμοποιήσει “ό,τι έχει στη διάθεσή της” για να τους απομακρύνει.

Ο Ουκρανός χειριστής είπε ότι η μάχη drone-on-drone αυξάνεται. Είπε ότι μερικές φορές χρησιμοποιεί drones αναχαίτισης έως και πέντε φορές την εβδομάδα. Αλλά η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα από αυτά.

Το Κίεβο έχει λάβει μέτρα για να προμηθευτεί περισσότερα από αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαίτισης. Τον περασμένο μήνα, για παράδειγμα, μια ουκρανική εταιρεία μηχανικής μη επανδρωμένων αεροσκαφών ανακοίνωσε ότι είχε ολοκληρώσει τις δοκιμές για ένα νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος FPV σχεδιασμένο να καταρρίπτει ρωσικά αναγνωριστικά UAV, όπως το Orlan, και ήταν έτοιμο για στρατιωτική χρήση.

Αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερα που πρέπει να γίνουν. Ο Valeriy Romanenko, πρώην αξιωματικός αεράμυνας που τώρα είναι ερευνητής στο Κρατικό Μουσείο Αεροπορίας της Ουκρανίας, είπε στο BI ότι τα drones αναχαίτισης του Κιέβου είναι καλά για UAV πιο αργής αναγνώρισης σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Ένας Ουκρανός στρατιώτης που κρατά ένα όπλο κατά του drone παρακολουθεί ρωσικά drones κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας στην περιοχή Chernihiv τον Νοέμβριο. Global Images Ukraine/Global Images Ukraine μέσω Getty Images

Ωστόσο, είπε, το Κίεβο χρειάζεται τελικά ταχύτερα drones αναχαίτισης για να καταρρίψει τα φονικά επιθετικά drones της Ρωσίας, όπως το διαβόητο Shahed-136. Μόνο τον Οκτώβριο, η Μόσχα εκτόξευσε περίπου 2.000 από αυτά τα συστήματα κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι Wild Hornets εργάζονται πάνω σε ένα νέο UAV “Sting” για την αποτελεσματική καταπολέμηση των Shaheds, αλλά είναι ένα έργο σε εξέλιξη.

Αυτή η τακτική αναχαίτισης hit-to-kill έχει επιπτώσεις πολύ πέρα ​​από την Ουκρανία και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε μελλοντικές συγκρούσεις. Ο Μικ Ράιαν, ένας απόστρατος στρατηγός και στρατηγός του Αυστραλιανού Στρατού, είπε ότι η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για αναχαίτιση πιθανότατα θα είναι ένα διαρκές στοιχείο στρατιωτικών επιχειρήσεων.

«Αυτή είναι μια τάση που είναι εδώ για να μείνει εκτός κι αν υπάρξει κάποια θεμελιώδης ανακάλυψη σε πολύ χαμηλού κόστους συστήματα anti-drone, και δεν το βλέπουμε σε αυτό το σημείο», είπε στο BI. “Νομίζω ότι αυτό είναι ένα διαρκές είδος ικανότητας που πολλοί στρατιώτες θα πρέπει να εξετάσουν.”

ΠΗΓΗ: Geopolitico.gr