Περίπου 59 παλαιστινιακά σχολεία, που εξυπηρετούν περίπου 6.600 μαθητές και τουλάχιστον 715 δασκάλους, αντιμετωπίζουν εντολές μερικής ή ολικής κατεδάφισης ή διακοπής εργασιών.
Από τις 5 Δεκεμβρίου, οι παλαιστινιακές δυνάμεις συνέχισαν τις συλλήψεις και τις ανταλλαγές πυρών με ένοπλους Παλαιστίνιους στη βόρεια Δυτική Όχθη, όπου τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη Τζενίν.
Στις 16 Δεκεμβρίου, 78 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν σε δύο ξεχωριστά επεισόδια κατεδάφισης στην Ιερουσαλήμ. σημειώνοντας τον υψηλότερο αριθμό Παλαιστινίων που εκτοπίστηκαν σε μια μέρα από κατεδαφίσεις λόγω έλλειψης οικοδομικών αδειών από τον Οκτώβριο του 2023.
Τελευταίες εξελίξεις (μετά τις 16 Δεκεμβρίου)
Στις 17 Δεκεμβρίου, οι αρχικές αναφορές αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους επειδή προσπάθησαν να περάσουν το φράγμα της Δυτικής Όχθης, κοντά στην Qalqiliya, για να αναζητήσουν εργασία στο Ισραήλ.
Στις 18 Δεκεμβρίου, οι αρχικές αναφορές αναφέρουν ότι ένας Παλαιστίνιος πέθανε από τραύματα που υπέστη από τα πραγματικά πυρομαχικά των ισραηλινών δυνάμεων κατά τη διάρκεια επιχείρησης στις 17 Δεκεμβρίου στην Qusra, νότια της Nablus.
Στις 19 Δεκεμβρίου, οι αρχικές αναφορές αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους στον προσφυγικό καταυλισμό Balata (Nablus). Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και Παλαιστινίων που χρησιμοποίησαν εκρηκτικό μηχανισμό. Δύο Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων μια 80χρονη με προβλήματα ακοής, σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν. Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, το προσωπικό του γραφείου της UNRWA και πάνω από 3.000 μαθητές σε τέσσερα σχολεία χρειάστηκε να καταφύγουν στη θέση τους.
Στις 19 Δεκεμβρίου, οι αρχικές αναφορές αναφέρουν ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε ένα όχημα παλαιστινιακής ιδιοκτησίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας άλλους τρεις στον Προσφυγικό Καταυλισμό Τουλκάρμ*.
Ανθρωπιστικές Εξελίξεις (10-16 Δεκεμβρίου)
Κατά την περίοδο αναφοράς, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τέσσερις Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν άλλους 31, μεταξύ των οποίων 11 παιδιά, σε όλη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστινιακές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο και ένα 15χρονο αγόρι πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από άγνωστο δράστη στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν. Ένα 12χρονο αγόρι από το Ισραήλ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε και άλλοι τρεις Ισραηλινοί τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα επίθεσης με πυροβολισμούς που διέπραξε ένας Παλαιστίνιος στη Δυτική Όχθη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα θύματα και περαιτέρω αναλύσεις δεδομένων, ανατρέξτε στο μηνιαίο Στιγμιότυπο της Δυτικής Όχθης . Όλα τα περιστατικά που οδήγησαν σε νεκρούς και άλλα βασικά περιστατικά από τις ισραηλινές δυνάμεις είναι τα εξής:
Στις 11 Δεκεμβρίου, ένας ένοπλος Παλαιστίνιος πυροβόλησε και σκότωσε ένα 12χρονο Ισραηλινό παιδί και τραυμάτισε άλλα τρία από τον οικισμό Beitar Illit στη νότια Δυτική Όχθη. Άνοιξε πυρ σε λεωφορείο του Ισραήλ στον δρόμο 60 δυτικά της πόλης Βηθλεέμ. Σύμφωνα με ισραηλινές ιατρικές πηγές, περιέθαλψαν τέσσερις τραυματίες Ισραηλινούς, ένας εκ των οποίων ήταν ένα 12χρονο παιδί που αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Μετά την επίθεση, οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας στην πόλη Βηθλεέμ και στο χωριό Χουσάν. Σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις, ο φερόμενος ως δράστης παραδόθηκε στις ισραηλινές δυνάμεις το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πηγές των παλαιστινιακών μέσων ενημέρωσης, ο φερόμενος ως δράστης ήταν μέλος των παλαιστινιακών δυνάμεων.
Στις 12 Δεκεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην πόλη Qalqilya. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών κατά τον πυροβολισμό του άνδρα. Το βίντεο δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να κλωτσούν το πτώμα του και στη συνέχεια να κρατούν το σώμα του.
Στις 12 Δεκεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν άλλους τρεις κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, ανατολικά της πόλης Ναμπλούς. Σύμφωνα με την UNRWA και ιατρικές πηγές, κατά τη διάρκεια της πεντάωρης στρατιωτικής επιδρομής έγιναν ανταλλαγές πυρών μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και Παλαιστινίων. Επιπλέον, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε σπίτια, κατά τις οποίες επιτέθηκαν σε έναν άνδρα και τη σύζυγό του, και οι δύο γύρω στα εξήντα, αφήνοντάς τους ελαφρούς μώλωπες.
Στις 13 Δεκεμβρίου, μυστικές ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο με αναπηρία κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο χωριό Beit Awwa, νοτιοδυτικά της Χεβρώνας. Σύμφωνα με τοπικές πηγές, ο άνδρας πυροβολήθηκε αφού καθόταν έξω από κατάστημα και στη συνέχεια επιχείρησε να τραπεί σε φυγή από τις δυνάμεις. Μετά το περιστατικό, ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στην περιοχή για να εκκενώσουν τη μυστική μονάδα. Σε απάντηση, οι Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες επιτέθηκαν σωματικά και τραυμάτισαν τρεις Παλαιστίνιους.
Στις 16 Δεκεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 18χρονο Παλαιστίνιο στον προσφυγικό καταυλισμό Askar, ανατολικά της πόλης Nablus. Σύμφωνα με την UNRWA, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο στρατόπεδο, οδηγώντας σε αντιπαραθέσεις με Παλαιστίνιους που πέταξαν πέτρες, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν πραγματικά πυρά. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε κατά την απόπειρα ρίψης εκρηκτικών μηχανισμών προς τις ισραηλινές δυνάμεις. Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον Παλαιστίνιο για περίπου 20 λεπτά αφού πυροβολήθηκε και στη συνέχεια τον παρέδωσαν σε ιατρική ομάδα, η οποία διαπίστωσε τον θάνατό του.
Στις 14 Δεκεμβρίου, οι παλαιστινιακές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον έναν Παλαιστίνιο στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν. Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε και ένα 15χρονο αγόρι και ο δράστης δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Από τις 5 Δεκεμβρίου, οι παλαιστινιακές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει επιχειρήσεις έρευνας και σύλληψης και αντάλλαξαν πυρά με Παλαιστίνιους στην πόλη Τζενίν και τον προσφυγικό καταυλισμό, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιους. Μετά από αυτό το περιστατικό, το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επανέλαβε την έκκλησή του στις παλαιστινιακές αρχές «να ξεκινήσουν μια αποτελεσματική, διαφανή και αμερόληπτη έρευνα για κάθε φόνο που εγείρει ανησυχίες για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να διασφαλίσουν τη λογοδοσία».
Οι μάχες μεταξύ των παλαιστινιακών δυνάμεων και των ενόπλων Παλαιστινίων έχουν διαταράξει την ασφαλή πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες για τους Παλαιστινίους, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, του νερού και της υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις, περίπου 33 παλαιστινιακά σχολεία αναγκάστηκαν να κλείσουν και να μετατοπίσουν τις σπουδές τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Στις 15 Δεκεμβρίου, η UNRWA ανακοίνωσε ότι οι μάχες είχαν ως αποτέλεσμα να σταματήσει τις υπηρεσίες της για δεύτερη συνεχή ημέρα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν. Πολλές γεννήτριες χτυπήθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγών πυρών, προκαλώντας διαλείπουσες διακοπές ρεύματος και επικοινωνίας σε πολλές γειτονιές εντός του καταυλισμού. Οι συνεχιζόμενες μάχες σταμάτησαν την αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης, τα οποία υπέστησαν σημαντικές ζημιές από προηγούμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, επηρεάζοντας την πρόσβαση σε νερό για πάνω από το 60 τοις εκατό του πληθυσμού του στρατοπέδου (περίπου 12.000 άτομα). Η εσωτερική αναταραχή φέρεται να έχει επεκταθεί και σε άλλες τοποθεσίες στη βόρεια Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένου του Τουλκάρμ και κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στη Ναμπλούς.
Κατά την περίοδο αναφοράς, ο OCHA κατέγραψε 32 περιστατικά που αφορούσαν εποίκους και επηρέασαν Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 16 επιθέσεων που είχαν ως αποτέλεσμα θύματα, υλικές ζημιές ή και τα δύο. Συνολικά, τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από Ισραηλινούς εποίκους και ένας ακόμη τραυματίστηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων. Τρεις Ισραηλινοί έποικοι τραυματίστηκαν σε επίθεση που διέπραξαν Παλαιστίνιοι κατά την περίοδο αναφοράς.
Τα ακόλουθα είναι μερικά από τα βασικά περιστατικά που αφορούσαν Ισραηλινούς εποίκους που έλαβαν χώρα κατά την περίοδο αναφοράς, τα οποία συνεπάγονταν εκφοβισμό, παρενόχληση, σωματικό τραυματισμό, υλικές ζημιές ή συνδυασμό αυτών, και περιλαμβάνουν περιπτώσεις όπου ήταν παρούσες ισραηλινές δυνάμεις:
Στις 10 Δεκεμβρίου, ένας Ισραηλινός άποικος φέρεται να χτύπησε με το όχημά του ένα 12χρονο Παλαιστίνιο αγόρι στο χωριό Al Lubban ash Sharqiya νότια της πόλης Nablus. Σύμφωνα με τον πατέρα του αγοριού, το περιστατικό συνέβη καθώς ο γιος του έβγαινε από το σχολείο του. Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα κατάγματα σε οστά στο κάτω μέρος του σώματός του. Τρία κορίτσια από το ίδιο σχολείο ανέφεραν ότι ο άποικος επιχείρησε να τα προσπεράσει, αλλά κατάφεραν να ξεφύγουν από το όχημα.
Στις 13 Δεκεμβρίου, Ισραηλινοί έποικοι που πιστεύεται ότι προέρχονται από τα φυλάκια του οικισμού Ριμονίμ επιτέθηκαν και τραυμάτισαν έναν Παλαιστίνιο με ξύλα και πέτρες στον δρόμο 449 (οδός Al Mu'arrajat) μεταξύ Ραμάλα και Ιεριχώ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μια ομάδα μασκοφόρων και ένοπλων Ισραηλινών εποίκων έκλεισε το δρόμο με μεταλλικά φράγματα, πέταξαν πέτρες σε οχήματα παλαιστινιακής ιδιοκτησίας και επιτέθηκαν σε οδηγό με ξύλα και πέτρες. Ο τραυματίας Παλαιστίνιος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Ιεριχούς για να λάβει ιατρική βοήθεια.
Στις 15 Δεκεμβρίου, Ισραηλινοί έποικοι, συνοδευόμενοι από ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με πληροφορίες επιτέθηκαν σωματικά και τραυμάτισαν δύο Παλαιστίνιους αδερφούς κατά τη διάρκεια επιδρομής στην κτηνοτροφική κοινότητα Μαχούλ στη βόρεια κοιλάδα του Ιορδάνη. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν μετά από ένα περιστατικό, νωρίτερα την ίδια μέρα, όταν ένας Παλαιστίνιος δέχθηκε επίθεση από εποίκους, κρατήθηκε και δέχθηκε επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις. Λίγο αργότερα, ένοπλοι Ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν στην κοινότητα και επιτέθηκαν στην οικογένεια του Παλαιστίνιου, ενώ ήταν ακόμη κρατούμενος και προσπάθησαν να τους κλέψουν τα ζώα. Τα μέλη της οικογένειας επιχείρησαν να απωθήσουν τους εποίκους και ένας Ισραηλινός έποικος επιτέθηκε με αιχμηρό αντικείμενο σε έναν Παλαιστίνιο στο μάτι, προκαλώντας τραυματισμό.
Οι ισραηλινές αρχές κατεδάφισαν ή κατέσχεσαν ή αναγκάστηκαν να κατεδαφίσουν 76 παλαιστινιακές κατασκευές στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, λόγω έλλειψης οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί από το Ισραήλ, τις οποίες είναι σχεδόν αδύνατο να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι. Δεκαέξι από τις δομές παρασχέθηκαν ως ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό 103 ατόμων, μεταξύ των οποίων 46 παιδιά, και κατά τα άλλα επηρέασε τα μέσα διαβίωσης ή την πρόσβαση σε υπηρεσίες περισσότερων από 260 άλλων. Στις 16 Δεκεμβρίου, 78 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν. σημειώνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό Παλαιστινίων που εκτοπίστηκαν σε μια μέρα λόγω κατεδαφίσεων λόγω έλλειψης αδειών από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Εξήντα από τις στοχευμένες κατασκευές ήταν στην περιοχή Γ της Δυτικής Όχθης, εννέα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και επτά στην περιοχή Β της η Δυτική Όχθη. Μεταξύ των πιο πληγέντων ήταν δύο παλαιστινιακές κοινότητες κτηνοτροφίας που βρίσκονται σε «ζώνες πυροδότησης» που χαρακτηρίζονται από το Ισραήλ. Σχεδόν το 30 τοις εκατό της Περιοχής Γ έχει χαρακτηριστεί ως τέτοια και οι παλαιστινιακές κοινότητες σε αυτές τις περιοχές στρατιωτικής εκπαίδευσης είναι από τις πιο ευάλωτες στη Δυτική Όχθη, με περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και βασικές υποδομές.
Στις κτηνοτροφικές κοινότητες Khirbet al Fakheit (Χεβρώνα) και Tell al Khashaba (Nablus), οι ισραηλινές αρχές κατεδάφισαν 32 κατασκευές, 15 από τις οποίες χρηματοδοτήθηκαν από δωρητές ως ανθρωπιστική βοήθεια ως απάντηση σε προηγούμενες κατεδαφίσεις. Ως αποτέλεσμα, 23 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν και περίπου 160 άτομα επηρεάστηκαν κατά τα άλλα.
Εννέα κατασκευές κατεδαφίστηκαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μεταξύ των οποίων οκτώ από Παλαιστίνιους (οι οποίοι συχνά αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τις δικές τους κατασκευές για να αποφύγουν τα βαριά πρόστιμα) και μία κατεδαφίστηκε από τις ισραηλινές αρχές στις 16 Δεκεμβρίου στο Al Bustan στην περιοχή Silwan και στο Beit Hanina, με αποτέλεσμα εκτοπισμός 38 ατόμων, εκ των οποίων 15 παιδιά. Το Al Bustan, όπου ζουν περισσότεροι από 1.500 Παλαιστίνιοι, είναι ο στόχος ενός ισραηλινού σχεδίου που σχετίζεται με τους εποικισμούς που συνεπάγεται την κατεδάφιση δεκάδων παλαιστινιακών κατοικιών. Από τον Ιανουάριο του 2024, ο ισραηλινός δήμος της Ιερουσαλήμ κατεδάφισε ή ανάγκασε τους Παλαιστίνιους να κατεδαφίσουν 17 κατασκευές στην περιοχή Al Bustan, με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν 25 νοικοκυριά, αποτελούμενα από 104 άτομα, μεταξύ των οποίων 34 παιδιά.
Σύμφωνα με το Education Cluster, υπάρχουν επί του παρόντος 59 σχολεία που διοικούνται από την Παλαιστίνη (51 στην Περιοχή Γ και οκτώ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ) που υπόκεινται σε μερική ή πλήρη κατεδάφιση ή έχουν λάβει εντολές διακοπής εργασιών. Αυτά τα σχολεία εξυπηρετούν περίπου 6.600 μαθητές στις πιο ευάλωτες περιοχές της Δυτικής Όχθης και στελεχώνονται από τουλάχιστον 715 δασκάλους (53 τοις εκατό των οποίων είναι γυναίκες). Από τον Δεκέμβριο του 2024, τουλάχιστον επτά από τα 59 σχολεία έχουν εξαντλήσει όλες τις νόμιμες οδούς για να αποτρέψουν την κατεδάφιση. Μεταξύ 2010 και 2024, οι ισραηλινές αρχές πραγματοποίησαν 43 περιστατικά κατεδάφισης (κατεδάφιση ή κατάσχεση – ολική ή μερική) με στόχο 24 σχολεία (20 στην περιοχή Γ και τέσσερα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ). Επιπλέον, εννέα περιστατικά κατεδάφισης (δύο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα υπόλοιπα στην περιοχή Γ) είχαν στόχο νηπιαγωγεία. Το 2023, τρία σχολεία κατεδαφίστηκαν πλήρως: Isfey (για τρίτη φορά, επαρχία Hebron); Jubbet adh Dhib (δύο φορές, επαρχία της Βηθλεέμ). και Ein Samia (κυβερνείο Ραμάλα). Δύο άλλα σχολεία—το Badw al Kabnah/Al Muarrajat (Ιεριχώ) και ένα άλλο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ—κατεδαφίστηκαν μερικώς ή επηρεάστηκαν από περιστατικά σφράγισης. Το 2024, το σχολείο Khallet Amira (κυβερνείο Χεβρώνας) κατεδαφίστηκε τον Ιούλιο, επηρεάζοντας 49 μαθητές και εννέα δασκάλους. Οι κατεδαφίσεις και ο κίνδυνος κατεδαφίσεων συνεχίζουν να συμβάλλουν σε ένα περιβάλλον καταναγκασμού, το οποίο δημιουργεί πίεση σε πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τις κοινότητές τους και τους θέτει σε κίνδυνο βίαιης μεταφοράς.
Υπογραμμίζοντας δύο από τα 51 σχολεία που απειλούνται επί του παρόντος με κατεδάφιση στην Περιοχή Γ της Δυτικής Όχθης:
Σχολείο Al Fakhit: Στις 8 Δεκεμβρίου 2024, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε ότι η Ισραηλινή Πολιτική Διοίκηση (ICA) μπορεί να προχωρήσει στην κατεδάφιση του σχολείου Khirbet Al Fakheit στο Masafer Yatta, νότια της Χεβρώνας. Η απόφαση ακολούθησε την απόρριψη προσφυγής που υποβλήθηκε το 2022 από το σχολείο για την αποτροπή της κατεδάφισης. Ως απάντηση, μια νέα αίτηση υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αμφισβητώντας τόσο την απόρριψη της παραίτησης για την υποβολή αίτησης οικοδομικής άδειας όσο και τις εντολές κατεδάφισης. Παράλληλα με την αναφορά, υποβλήθηκε και διαταγή διακοπής της κατεδάφισης του σχολείου, ενώ συνεχίστηκαν οι δικαστικές διαδικασίες. Το Δικαστήριο χορήγησε την προσωρινή διαταγή και το κράτος διατάχθηκε να απαντήσει στην αναφορά έως τις 12 Ιανουαρίου 2025. Το σχολείο που χρηματοδοτείται από δωρητές, που βρίσκεται εντός της καθορισμένης από το Ισραήλ Ζώνη Πυρός 918, εξυπηρετεί περίπου 130 μαθητές και είναι το μόνο γυμνάσιο στο Masafer Yatta, υπογραμμίζοντας την κρίσιμη σημασία του για την κοινότητα. Η κοινότητα είχε δωρίσει τη γη για το σχολείο.
Σχολείο Khallet Amira: Στις 3 Δεκεμβρίου 2024, η Ισραηλινή Πολιτική Διοίκηση πραγματοποίησε επιδρομή στην περιοχή Khallet Amira στο χωριό Ad Deirat στη Χεβρώνα και εξέδωσε εντολή διακοπής εργασιών κατά του πρόσφατα ανακατασκευασμένου σχολείου Khallet Amira. Το σχολείο, το οποίο μεταφέρθηκε περίπου 800 μέτρα από την αρχική του τοποθεσία, ξαναχτιζόταν από διεθνή ΜΚΟ μετά την κατεδάφισή του νωρίτερα μέσα στο έτος. Η διαταγή διακοπής εργασιών εκδόθηκε πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή, επηρεάζοντας 48 μαθητές και εννέα σχολικούς υπαλλήλους. Το αρχικό Δημοτικό Σχολείο Khallet Amira κατεδαφίστηκε από την Ισραηλινή Πολιτική Διοίκηση, συνοδευόμενη από ισραηλινές δυνάμεις, στις 8 Ιουλίου 2024. Το σχολείο, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Ad Deirat στην περιοχή C, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2024 και πριν από την κατεδάφισή του αποτελούνταν από επτά αίθουσες διδασκαλίας , μια εγκατάσταση WASH με πέντε τουαλέτες και δύο δεξαμενές νερού.
Χρηματοδότηση
Από τις 19 Δεκεμβρίου, τα κράτη μέλη έχουν εκταμιεύσει περίπου 2,37 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 3,42 δισεκατομμύρια δολάρια (71 τοις εκατό) που ζητήθηκαν για την κάλυψη των πιο κρίσιμων αναγκών 2,3 εκατομμυρίων* ανθρώπων στη Γάζα και 800.000 ανθρώπων στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, μεταξύ Ιανουάριος και Δεκέμβριος 2024. Για ανάλυση χρηματοδότησης, ανατρέξτε στον πίνακα εργαλείων Παρακολούθησης οικονομικών προσφυγών Flash . (*2,3 εκατομμύρια αντικατοπτρίζει τον προβλεπόμενο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας με την έκδοση του Flash Appeal τον Απρίλιο του 2024. Από τον Ιούλιο του 2024, τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας και αυτός ο ενημερωμένος αριθμός χρησιμοποιείται τώρα για προγραμματισμό σκοπούς.)
Από τον Οκτώβριο του 2024, το Ανθρωπιστικό Ταμείο της κατεχόμενης παλαιστινιακής επικράτειας (oPt HF) έχει δώσει προτεραιότητα στη στήριξη για την περίοδο συγκομιδής της ελιάς μέσω μιας σειράς έργων ενίσχυσης της ανθεκτικότητας. Περίπου το 17 τοις εκατό της συνολικής κατανομής των 60 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ του Ταμείου έχει κατευθυνθεί προς κρίσιμες παρεμβάσεις στη Δυτική Όχθη, ευθυγραμμισμένες με το Flash Appeal του 2024. Μέσω της Κατανομής Αποθεματικών Έκτακτης Ανάγκης (48ωρη), κινητοποιήθηκαν 5 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 750.000 δολαρίων που διατέθηκαν σε δύο τοπικούς εταίρους ειδικά για τη συγκομιδή της ελιάς. Αυτά τα έργα επικεντρώνονται στην επίσπευση της συγκομιδής παρέχοντας βασικά εργαλεία, τον καθαρισμό των δασών για τη μείωση των κινδύνων πυρκαγιάς και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης για τη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων. Επιπλέον 5 εκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν μέσω του μηχανισμού Standard Allocation, με στόχο την ταχεία κλιμάκωση των προσπαθειών βοήθειας για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων πληθυσμών. Από αυτό το ποσό, 1,5 εκατομμύρια δολάρια προορίζονταν ειδικά για έργα επισιτιστικής ασφάλειας για τη βελτίωση του εισοδήματος των νοικοκυριών και την προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης της συγκομιδής της ελιάς, για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης επισιτιστικής ασφάλειας και ανθεκτικότητας για ευάλωτους πληθυσμούς.