18/08/11 - 00:45

Βρέθηκε άνθρωπος 3.000 ετών

Βρέθηκε άνθρωπος 3.000 ετών
54.395views

Υπολείμματα ανθρώπινου σώματος ηλικίας έως και 3.000 ετών, βρέθηκαν μέσα σε τυρφώνα (υγρότοπο), στην επαρχία Laois στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής αρχαιοτήτων του Εθνικού Μουσείου του Δουβλίνου, Νεντ Κέλι, πρόκειται για το σώμα ενός νέου άνδρα της εποχής του σιδήρου, ο οποίος θυσιάστηκε κατά τα έθιμα διαδοχής της βασιλείας.

Η ανακάλυψη, που έγινε τυχαία κατά τη διάρκεια εργασιών, δημοσιεύτηκε από την ιρλανδική ενημερωτική ιστοσελίδα thejournal.ie.

Αρχικά, η παραμόρφωση των μελών που εντοπίστηκαν οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο κορμός του σώματος ήταν τυλιγμένος σε σάκο, από τον οποίο εξείχαν μόνο τα πόδια. Πιο προσεκτική έρευνα, ωστόσο, έδειξε ότι αυτό που θεωρούσαν σάκο δεν ήταν παρά το σώμα του νεκρού.

Ο επικεφαλής αρχαιοτήτων του μουσείου, όπου μεταφέρθηκαν τα ανθρώπινα υπολείμματα για να τοποθετηθούν στις ψυκτικές αποθήκες των εργαστηρίων του, θεωρεί ότι κάποιες τομές στο σώμα του προϊστορικού άνδρα υποδηλώνουν την τελετουργική θυσία του.

Εξηγεί επίσης, στους δημοσιογράφους της ιστοσελίδας, τον τρόπο που οι θρησκευτικές πεποιθήσεις της εποχής συνέδεαν τη βασιλεία με τη γη.

«Στην αρχαιότητα, οι Iρλανδοί βασιλιάδες αντικαθίσταντο μετά από κάποια χρόνια. Ο παλιός βασιλιάς, όχι μεγάλος σε ηλικία αναγκαστικά, έπρεπε να θυσιαστεί και τη θέση του να πάρει ένας καινούργιος», εξηγεί, συμπληρώνοντας ότι σύμφωνα με τις θρησκευτικές δοξασίες της εποχής το αρσενικό συνδεόταν με την ηλιακή θεότητα και το θηλυκό με τη θεότητα της γης.

«Η ιδέα ήταν ότι ο βασιλιάς ήταν παντρεμένος με την κυριαρχία, δηλαδή τη γη. Η θεά θα γερνούσε και θα έφθινε, γι’ αυτό χρειαζόταν έναν νέο σύζυγο που θα της ξανάδινε νιάτα και ομορφιά. Έτσι ο παλιός βασιλιάς έπρεπε να σκοτωθεί και ένας νέος να πάρει τη θέση του», τονίζει.

Τα μέλη του προϊστορικού άνδρα θα ερευνηθούν λεπτομερώς, έτσι ώστε να αναδυθούν κι άλλες πολύτιμες πληροφορίες, όπως στοιχεία για τον τρόπο ζωής του, την καταγωγή του, την ηλικία του, την κατάσταση της υγείας του, ακόμα και για το τελευταίο γεύμα του. Επίσης θα ελεγχθεί για επιπλέον τομές ή άλλους τραυματισμούς στο σώμα του, κυρίως στην περιοχή των θηλών.

«Το φίλημα ή ο θηλασμός των θηλών ενός βασιλιά ήταν κίνηση υποταγής. Η αφαίρεσή τους σήμαινε ότι ο βασιλιάς ήταν παροπλισμένος», καταλήγει ο κ. Κέλι.

Μεταξύ των μελών που εντοπίστηκαν ήταν και το κεφάλι του άνδρα, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της ανεύρεσης. Ωστόσο, τμήματα του σαγονιού και του προσώπου έχουν ήδη ανακτηθεί.

Ο επικεφαλής του μουσείου πάντως είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ως προς την ανακάλυψη. Θεωρεί ότι θα είναι το πιο πλήρες σώμα που έχει βρεθεί σε ιρλανδικό τρυφώνα.

Στην Ιρλανδία, όπως και στη Βρετανία, τη Δανία και τη Γερμανία, υπάρχουν πολλοί τυρφώνες, δηλαδή υγρότοποι στην επιφάνεια των οποίων έχει συγκεντρωθεί στρώμα τύρφης. Μέσα σ’ αυτούς, λόγω της απουσίας οξυγόνου και της παρουσίας ταννικών οξέων, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τη διατήρηση οργανικού υλικού. Περισσότερα από εκατό αρχαία σώματα και ανθρώπινα μέλη έχουν βρεθεί σε τρυφώνες της Ιρλανδίας.

Πηγή: newstoday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Δείτε όλες τις αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο sportdog.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ