Facebook Pixel Sportdog.gr | Είδηση-ΣΟΚ για Τουρκία! Πρόσβαση σε εξελιγμένη στρατιωτική τεχνολογία - Συναγερμός στην Αθήνα
Life
| 2021-03-06 14:52:00

Είδηση-ΣΟΚ για Τουρκία! Πρόσβαση σε εξελιγμένη στρατιωτική τεχνολογία - Συναγερμός στην Αθήνα

Είδηση-ΣΟΚ για Τουρκία! Πρόσβαση σε εξελιγμένη στρατιωτική τεχνολογία - Συναγερμός στην Αθήνα

Η είδηση που έχει θορυβήσει τους πάντες. 

Συμπαραγωγή μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων με το Πακιστάν επιδιώκει η Τουρκία -μια συνεργασία που θα μπορούσε να της αποφέρει έμμεση πρόσβαση σε εξελιγμένη στρατιωτική τεχνολογία από την Κίνα.

Όπως αναφέρει άρθρο του Βloomberg, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν ήδη περιοδικές επαφές με Πακιστανούς ομολόγους τους -η τελευταία τέτοια συνάντηση υψηλού επιπέδου έγινε τον Ιανουάριο- για την ανάπτυξη και παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, σύμφωνα με πηγές από τις δύο χώρες που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.

Μια τέτοια συμφωνία θα έφερνε την Τουρκία -που είναι μέλος του ΝΑΤΟ- εγγύτερα σε κάποιες στρατιωτικές τεχνολογίες από την Κίνα, με την οποία το Πακιστάν παράγει τα μαχητικά JF-17 και φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει κινεζικά σχέδια για τον βαλλιστικό του πύραυλο, Shaheen.

Η Τουρκία βλέπει στο Πακιστάν έναν στρατηγικό σύμμαχο και πιθανό εταίρο στο εγχώριας παραγωγής πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας Siper και στο project ανάπτυξης του μαχητικού TF-X, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το Bloomberg, χωρίς να αποκαλύψουν αν οι συζητήσεις των δύο πλευρών έχουν φθάσει στο σημείο να ζητηθεί η άδεια του Πεκίνου για τον διαμοιρασμό κινεζικής αμυντικής τεχνολογίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, απαντώντας σε ερώτηση για περιορισμούς στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, ανέφερε ότι το Πεκίνο «ανέκαθεν υιοθετούσε μια φρόνιμη, υπεύθυνη στάση αναφορικά με την εξαγωγή στρατιωτικών προϊόντων και εφαρμόζει αυστηρά την κείμενη νομοθεσία για τις εξαγωγές αυτές καθώς και τις διεθνείς υποχρεώσεις».

O Ερντογάν έχει μιλήσει για «πολύ σοβαρές προοπτικές» συνεργασίας σε αμυντικά πρότζεκτ με το Πακιστάν, που είναι πυρηνική δύναμη, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν Μιάν Μουχάμαντ Χιλάλ Χουσάιν συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και συζήτησαν για το ενδεχόμενο συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία. Ο Ακάρ συναντήθηκε και με τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων Στρατού και Αεροπορίας του Πακιστάν και είχε συνοδέψει πέρυσι τον Ερντογάν στο ταξίδι του εκεί.

Τυχόν υιοθέτηση από την Τουρκία κινεζικής στρατιωτικής τεχνολογίας θα πυροδοτούσε νέες εντάσεις στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, αναφέρει το Bloomberg, καθώς στην Ουάσιγκτον μια τέτοια κίνηση θα ερμηνευόταν ως ένα νέο βήμα απομάκρυνσης της Άγκυρας από το ΝΑΤΟ.

Ήδη οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία και την πέταξαν από τη συμπαραγωγή των F-35, αλλά η Τουρκία διαπραγματεύεται την αγορά και δεύτερου τέτοιου συστήματος και πιθανή συμπαραγωγή του με τη Μόσχα.

Πηγή: iefimerida.gr 
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags