Facebook Pixel Sportdog.gr | Ανάφλεξη στον Νότιο Καύκασο! Πάμε για τρίτο πόλεμο; Μάχες στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν
Life
| 2021-11-16 17:00:00

Ανάφλεξη στον Νότιο Καύκασο! Πάμε για τρίτο πόλεμο; Μάχες στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Sportdog Team
Ανάφλεξη στον Νότιο Καύκασο! Πάμε για τρίτο πόλεμο; Μάχες στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Νέες προκλήσεις στην επαρχία του Σιουνίκ με αζέρικα πυρά σε αρμενικές θέσεις. Ανθρώπινες απώλειες και τραυματισμοί. Ποινική δίωξη για την εγκατάλειψη αρμενικών θέσεων.

Σε στρατιωτική κρίση μεγάλης κλίμακας εξελίσσεται η ένταση στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, όπως αναφέρουν αρμενικές πηγές, σε περιοχές που γειτνιάζουν με περιοχές του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) που πέρασαν υπό αζερική κατοχή μετά τον πόλεμο των 44 ημερών το φθινόπωρο του 2020.

Tη Δευτέρα (15 Νοεμβρίου 2021), σύμφωνα με το infognomonpolitics.gr, υπήρξε νέα εισβολή των ένοπλων δυνάμεων του Αζερμπαίτζάν στην αρμενική μεθώριο την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021. O πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της χώρας. Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας αρχικά αρνήθηκε τις διαρροές που υπήρχαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου φαίνονταν αζερικά τεθωρακισμένα οχήματα να εισέρχονται σε αρμενικό έδαφος. Ωστόσο, το συμβούλιο ασφαλείας, επιβεβαίωσε την είδηση.

Ο Πασινιάν καρατόμησε τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Αρσάκ Καραπετιάν, τη θέση του οποίου ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σουρέν Παπικιάν, μία απόφαση που υπεγράφη και από τον πρόεδρο της Αρμενίας, Αρμέν Σαρκισιάν. Ο Πασινιάν έδωσε εντολή στον αρχηγό του στρατού, Στρατηγό Αρτάκ Νταβτιάν, να παραδώσει πλήρη αναφορά της κατάστασης.

Παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας της Αρμενίας κάλεσε τη Ρωσία και τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) να δώσουν προσοχή στις “επιθετικές ενέργειες” των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στα ανατολικά της χώρας, απ’ όπου έχει διαρρεύσει οπτικοακουστικό υλικό με Αζέρους να καταλαμβάνουν τις θέσεις Αρμενίων στρατιωτών.

Οι μάχες όπως μεταδίδουν αρμενικές πηγές εντοπίζεται στο όρος Τσιτσερνακάρ

Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, όπως ανέφερε το Υπουργείο Αμύνης της Αρμενίας οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν νέες προκλήσεις στην επαρχία του Σιουνίκ, ανοίγοντας πυρά σε αρμενικές θέσεις.

Στην περιοχή υπάρχει από το μεσημέρι ανάπτυξη πυροβολικού, τεθωρακισμένων οχημάτων και πυροβόλων όπλων διαφορετικού διαμετρήματος από πλευράς Αζερμπαϊτζάν!

Η αρμενική πλευρά άνοιξε πύρ για να εμποδίσει την προέλαση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν. Από την ανταλλαγή πυρών καταστράφηκαν αζερικά τεθωρακισμένα οχήματα και εξοπλισμός. Νεώτερες πληροφορίες κάνουν λόγο και για απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό από πλευράς Αζερμπαϊτζάν. Από πλευράς Αρμενίας τραυματίστηκαν τέσσερις στρατιώτες. Οι μάχες όπως μεταδίδουν αρμενικές πηγές λαμβάνουν χώρα στο όρος Τσιτσερνακάρ, όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη. 

Αζερικές πηγές αναφέρουν, ότι η 2η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία του στρατού του Αζερμπαϊτζάν έχει κινηθεί προς την περιοχή “Λατσίν – Καλμπατζάρ”. Επίσης κάνουν λόγο για προπαγάνδα εκ μέρους των Αζέρων και υποστηρίζουν, ότι επιτέθηκαν πρώτοι σε αρμενικές θέσεις με τη χρήση πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων.

«Το Ερεβάν απευθύνει έκκληση στη Μόσχα να υπερασπιστεί το κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία του 1997», αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, TASS.

«Εάν η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τη βοήθεια της Ρωσίας και του ΟΣΣΑ, το Ερεβάν θα αναγκαστεί να στραφεί σε άλλους διεθνείς εταίρους», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας, Αρμέν Γκριγκοριάν. Διαβάστε τη συνέχεια στο Infognomonpolitics.gr

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags