Τη Δευτέρα έγινε η δεύτερη συνάντηση της ΕΣΗΕΑ, της ΠΟΕΣΥ και περιφερειακών ενώσεων με τον Σίμο Κεδίκογλου σχετικά με την ΚΥΑ που αφορά τα δημόσια ΜΜΕ. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων σε Γραμματεία και ΑΜΠΕ. Είχε προηγηθεί κάλεσμα των εκπροσώπων σε πρωινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η οποία ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκε μια και παραβρέθηκαν μόνον τρία μέλη του ΔΣ (Δ. Τρίμης, Μ. Αντωνιάδου, Γ. Κυρίτσης). Εκεί ενημερωθήκαμε για την τελευταία πρόταση του υφυπουργού όσον αφορά τη μισθολογική κλίμακα που θα περιλαμβάνεται στην επίμαχη ΚΥΑ.
Στη συνάντηση στη Γενική Γραμματεία, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα εξής ζητήματα:
Α) Μισθολογικό: Η ΚΥΑ, που δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, προτείνεται ως τρόπος διάσωσης από το ενιαίο μισθολόγιο. Η πλευρά του υφυπουργού (νομική σύμβουλος και γραμματέας) τόνισαν, ύστερα από διεξοδική συζήτηση με το νομικό σύμβουλο της ΕΣΗΕΑ, ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση είτε η υπογραφή ΚΥΑ, είτε η ένταξή μας στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, ακόμη κι αν χρειαστεί αλλαγή του νόμου επ’ αυτού.
Η μισθολογική εξέλιξη που προτείνει ο υφυπουργός ξεκινάει από τα 874 ευρώ εισαγωγικό μισθό και καταλήγει στα 2.364 ευρώ μικτά στα 41 χρόνια υπηρεσίας! Δεν προβλέπονται χρονοεπιδόματα (τριετίες, πενταετίες) και οικογενειακά επιδόματα. Προβλέπονται επιδόματα πτυχίου (από 90 έως 140 ευρώ μικτά) και άλλων τίτλων σπουδών, τα πενιχρά επιδόματα για κάθε παιδί που προβλέπονται για το Δημόσιο (70 ευρώ μικτά για δύο παιδιά), καθώς και ένα μη προσδιορισμένο επίδομα αρχισυντάκτη που προστέθηκε προφορικά από τον Κεδίκογλου. Θετική φάνηκε η πλευρά του υφυπουργού όσον αφορά τη δυνατότητα να υπάρξει ένα πλαφόν στο ποσοστό μείωσης των μισθών ώστε να μην ξεπεράσει (η μείωση) το 25% -όπως ισχύει και για άλλους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, αν ισχύσει ως έχει το μισθολόγιο που προτείνει ο υφυπουργός (που αντιμετωπίζει ισότιμα εξωτερικούς και εσωτερικούς συντάκτες και αφήνει ανοικτή την επίσης ισότιμη αντιμετώπιση των μελών της ΕΠΗΕΑ) τότε, ένας έγγαμος δημοσιογράφος με δύο παιδιά και 20 χρόνια προϋπηρεσία χάνει περίπου 24% (1.906 ευρώ έναντι 2.516 ευρώ) -χωρίς να λάβουμε υπόψη την ετήσια μείωση που προκύπτει από την κατάργηση των δώρων!
Η πλευρά του υφυπουργού αρνήθηκε οποιαδήποτε δυνατότητα για υπογραφή τριών ξεχωριστών ΚΥΑ (αυτό ζητήθηκε γιατί η ενιαία ΚΥΑ αφήνει, κατά τα φαινόμενα, παντελώς άθικτους τους μισθούς των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, μειώνει σημαντικά τους μισθούς στο ΑΜΠΕ και συντρίβει τους μισθούς στη Γραμματεία).
Οι Ενώσεις μίλησαν για αναγκαιότητα περιορισμού της μείωσης των μισθών που προβλέπει η πλευρά του υφυπουργού, με δύο τρόπους: επαναφορά των τριετιών-πενταετιών στον ίδιο εργοδότη, καθώς και καθιέρωση άλλων επιδομάτων που προκύπτουν από τις ανάγκες και τον τρόπο δουλειάς μας.
Β) «ΑποΔΕΚΟποίηση»: Ο Κεδίκογλου δήλωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να περιληφθεί και το ΑΜΠΕ σε διάταξη που εξαιρεί την ΕΡΤ από τις ΔΕΚΟ. Σε αυτό, είπε, θα χρειαστεί η συναίνεση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης (πράγμα που διαφαίνεται να εξασφαλίζεται, όπως δήλωσε, με την εξαίρεση της Χρυσής Αυγής).
Γ) Αγγελιόσημο: Δήλωσε ότι δεν είναι απολύτως αρμόδιος, ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ των εργοδοτών για το θέμα, ότι υπάρχει πρόβλημα με το θεσμικό καθεστώς που προβλέπει η ΕΕ, καθώς και ότι υπάρχουν προβλήματα με τη ρύθμιση του διαδικτύου. Ωστόσο, είπε, ότι θα προωθήσει (μακροπρόθεσμα) σύσκεψη με τους επικεφαλής του υπ. Οικονομικών, ώστε να υπάρξει «κανονικοποίηση» του αγγελιόσημου.