Στις 8 Οκτωβρίου έγινε η πρώτη μεγάλη απεργία στην εφημερίδα, που θα διαρκέσει δυο βδομάδες. Η εφημερίδα επανακυκλοφόρησε την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, με μια μικρή διαφορά: με... ψιλά γράμμα είδαμε στην ταυτότητα του φύλλου ότι άρχιζε μια νέα αρίθμηση (φύλλο 1) και εμφανίστηκε μια νέα επιχείρηση ως ιδιοκτήτρια της εφημερίδας.
Αντί της ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. αναγράφηκε η Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε. και ως εκδότης αναφερόταν ο Ιωάννης Ν. Φιλιππάκης. Ιδια εταιρεία και ίδιος εκδότης με την προσφιλή στον Αντώνη Σαμαρά «Δημοκρατία».
Ουδείς ξέρει με ποιον τρόπο πραγματοποιήθηκε η μεταβίβαση της «Espresso» από μια εταιρεία η οποία ήδη από τα τέλη του περασμένου χρόνου είχε συγκεντρώσει τα φώτα της εισαγγελικής έρευνας (ελέω Λαυρεντιάδη).
Οπως φαίνεται, στις 23/10/2012 η ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. μεταβίβασε στην κυπριακή εταιρεία με την επωνυμία ΙΒΕΤΤ Ltd την «Espresso» έναντι, μόλις, 1.000 ευρώ.
Η εν λόγω κυπριακή εταιρεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, φαίνεται ότι ιδρύθηκε την 1/12/2011, τέσσερις δηλαδή μέρες πριν από την ημερομηνία που φέρεται ότι συντάχθηκε το ιδιωτικό συμφωνητικό και καταχωρίστηκε στο Μητρώο Εταιρειών Κύπρου με αρ. 297891, με μονοπρόσωπο Δ.Σ., τον δικηγόρο Σάββα Πολυδώρου.
Σύμφωνα δε με τον ισολογισμό της ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. τα άυλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή κυρίως τα σήματα των εφημερίδων της, να αποτιμώνται σε 54.522.000 ευρώ. Και τα πούλησε για... 1.000 ευρώ!
Και όχι μόνο αυτό. Ακριβώς την επόμενη μέρα, στις 26/10/2012, η ΙΒΕΤΤ Ltd ανακάλεσε τις εν λόγω παραχωρηθείσες άδειες χρήσης των (συνολικά επτά) σημάτων προς τη ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε. και ειδικά τα σήματα «Espresso» και «Εσπρέσο». Και μάλιστα, βάσει ενός ιδιωτικού συμφωνητικού, το οποίο υποβλήθηκε στην υπηρεσία σημάτων με ημερομηνία 19/10/2012, η ΙΒΕΤΤ Ltd φέρεται ότι κατέβαλε προς τη ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε., λόγω της πρόωρης λύσης της συμφωνίας τους, το ποσό των 540.000 ευρώ ως ποινική ρήτρα!
Αν μπερδευτήκατε, ο αποδέκτης των σημάτων παραιτείται από τα δικαιώματά του πρόωρα και καταβάλλει ως ποινική ρήτρα 540.000 ευρώ για κάτι που απέκτησε έναντι 1.000 ευρώ.
Ενας από τους υπουργούς που υπογράφει τον νόμο για τα σήματα είναι ο τότε υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην κυβέρνηση Παπαδήμου, κ. Μάκης Βορίδης.
Ο κ. Βορίδης, ο οποίος κατά την ψήφιση του νόμου αυτού ήταν ήδη στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, είναι εδώ και χρόνια δικηγόρος της «Espresso», ενώ ο στενός του συνεργάτης δικηγόρος Εμμανουήλ Μαργωμένος είναι ένα από τα πέντε μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας Δημοκρατικός Τύπος, Ειδησεογραφική Εκδοτική Εμπορική Εταιρεία, Α.Ε., μαζί με τον Ιωάννη Φιλιππάκη, τον Νικόλαο Χαβούτη, τον Γεώργιο Δραγώνα και τον Σταύρο Δρακουλαράκο.