Η ανακοίνωση της ΕΡΤ αναφέρει τα εξής:

"Δύο μέρες μόνο μετά την παρουσία της διοίκησης της ΕΡΤ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία παρουσίασε αναλυτικά τα πεπραγμένα της, ο κ. Άγγελος Κωβαίος σε άρθρο του με τίτλο «Πάρτι στην ΕΡΤ στην υγεία των φορολογουμένων», χαρακτηρίζει ως σκάνδαλο την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αγώνων της Football League από την ΕΡΤ, θεωρώντας το συμφωνηθέν τίμημα υψηλό και τις διαδικασίες απόκτησης αδιαφανείς, για ένα προϊόν που ο ίδιος χαρακτηρίζει «για τα αζήτητα».

Είναι προφανές ότι ο συντάκτης, χωρίς να έχει καν μπει στον κόπο να διασταυρώσει τις «πληροφορίες» του σύμφωνα με τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, προσπαθεί με κραυγαλέα ψεύδη να εκτελέσει συμβόλαιο σπίλωσης της διοίκησης της ΕΡΤ.

Η επιλογή του χρόνου για το συγκεκριμένο δημοσίευμα, βεβαίως, δεν είναι καθόλου τυχαία: αυτές τις μέρες κρίνεται το μείζον ζήτημα της αγοράς των τηλεοπτικών δικαιωμάτων κορυφαίων αθλητικών γεγονότων, όπως το Μουντιάλ 2018, οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2020, οι Αγώνες της Εθνικής Ελλάδας στο Μπάσκετ 2017-2021, οι αγώνες Ελληνικού Πρωταθλήματος Μπάσκετ 2017-2020 κ.α., τα οποία η ΕΡΤ προτίθεται να εξασφαλίσει και να προσφέρει χωρίς αποκλεισμούς στους Έλληνες πολίτες.

Δεν θα μπούμε στην ουσία να επιχειρηματολογήσουμε σχετικά με τους λόγους που καθιστούν επιβεβλημένη σχεδόν για τη δημόσια τηλεόραση την απόκτηση του δικαιώματος μετάδοσης αγώνων με έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική περιφέρεια. Υποχρεούμαστε, όμως, να απαντήσουμε σχετικά με την οικονομική διάσταση του ζητήματος.

Δυστυχώς για τον κ. Κωβαίο, η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει τις απόψεις του, αφού ο σταθμός που κατείχε τα τηλεοπτικά δικαιώματα της περσινής χρονιάς, είχε καταβάλει για την απόκτηση τους πολλαπλάσιο αντίτιμο από αυτό που έχει συμφωνήσει η ΕΡΤ να καταβάλει. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω τηλεοπτικός σταθμός κατέβαλε για κάθε μία από τις αγωνιστικές περιόδους 2014-2015 και 2015-2016 το ποσό των 2.600.000 ευρώ σε μετρητά, αναλαμβάνοντας επιπλέον το κόστος παραγωγής των αγώνων (κατά μέσο όρο 5.000 ευρώ ανά αγώνα, ήτοι 320.000 ευρώ για 64 αγώνες) συνολικά δηλαδή σχεδόν 3.000.000 ευρώ ετησίως.

Η σύγκριση με το ποσό που συμφώνησε η ΕΡΤ είναι συντριπτική, αφού θα καταβάλει ετησίως 700.000 ευρώ σε μετρητά και 730.000 σε διαφημιστικό χρόνο, ενώ το κόστος παραγωγής του τηλεοπτικού σήματος 60 αγώνων για την πρώτη χρονιά και 68 για τη δεύτερη βαρύνει αποκλειστικά τη δικαιούχο των δικαιωμάτων. Η ΕΡΤ διαθέτει για την παραγωγή ένα σκηνοθέτη κι ένα δημοσιογράφο (χωρίς κόστος, αφού είναι υπάλληλοι της εταιρείας) προκειμένου να διασφαλίσει το άρτιο τελικό αποτέλεσμα.

Η αλήθεια που τόσο κακοποιήθηκε, είναι ότι το ποσό που πληρώνει η ΕΡΤ σε μετρητά είναι ΤΕΣΣΕΡΙΣ φορές μικρότερο από το ποσό που είχε καταβάλει ο προηγούμενος τηλεοπτικός σταθμός για την παρελθούσα αγωνιστική περίοδο.

Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε ότι ουδέποτε στην παγκόσμια ιστορία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων γίνεται... διαγωνισμός για την επιλογή του πωλητή. Και τούτο, διότι ο δικαιούχος είναι πάντα ένας και αποκλειστικός, είναι αυτός που έχει το δικαίωμα να πωλεί και ο μοναδικός από τον οποίο μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να αγοράσει το δικαίωμα μετάδοσης του όποιου γεγονότος. Εν προκειμένω, η Football League είχε εκχωρήσει αποκλειστικά στην εταιρεία «Sportscomm – Αθλητική Επικοινωνία Ανώνυμη Εταιρεία» το δικαίωμα τηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων του Πρωταθλήματος, τόσο στην ελεύθερη όσο και στη συνδρομητική τηλεόραση. Συνεπώς, η μοναδική εταιρεία με την οποία μπορούσε να συμβληθεί η ΕΡΤ για την απόκτηση αυτών των δικαιωμάτων ήταν η ανωτέρω.

Εννοείται πως οι σχετικές συμβάσεις είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Η κατασυκοφάντηση της διοίκησης της ΕΡΤ με αναλήθειες και ανακρίβειες, δια της επιχείρησης αποδόμησης των διαδικασιών που ακολουθεί, μόνο στόχο έχει να ωφελήσει τους ανταγωνιστές της και όλους, όσοι επιθυμούν την ΕΡΤ μικρή, φοβική, ενοχική και εκτός της διεκδίκησης προϊόντων υψηλής αξίας.

Η διοίκηση της ΕΡΤ θα προστατέψει την τιμή και την υπόληψη της εταιρίας, αλλά και την ίδια την αλήθεια με κάθε νόμιμο μέσο."