Η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει ο Χριστόφορος Ζαραλίκος κατά του Twitter είναι ιστορική, διότι αφενός δικαιώνει τον κωμικό, αφετέρου το σκεπτικό που διατυπώνεται σε αυτή ανοίγει το δρόμο της υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου για όλους τους πολίτες που χρησιμοποιούν τα social media και τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Είναι επίσης ιστορική διότι, όπως έγραψε και ο Χρ. Ζαραλίκος στο λογαριασμό του στο Facebook, «είναι η πρώτη τέτοια απόφαση στην Ελλάδα και η πέμπτη στην Ευρώπη».

Τον Ιανουάριο του 2022, το Twitter έκλεισε δύο λογαριασμούς του Χρ. Ζαραλίκου επικαλούμενο πλαστοπροσωπία χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.

Το κλείσιμο καθενός λογαριασμού επήλθε, όλως τυχαίως, αμέσως μετά την ανάρτηση σκωπτικών και περιπαικτικών σχολίων του για την άσκηση της εξουσίας, που στρέφονταν είτε κατά του Δημάρχου Αθηναίων για την πολυδάπανη Πρωτοχρονιάτικη συναυλία είτε κατά του Πρωθυπουργού για την αποτυχημένη διαχείριση του χιονιά στην Αττική οδό.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα lawnet.gr όπου δημοσιεύθηκε χθες το σκεπτικό της απόφασης «το δικαστήριο διαπιστώνει πως το Twitter διέπραξε προσβολή της προσωπικότητας και της τιμής του αιτούντος, αλλά και των πνευματικών του δικαιωμάτων, παραβίασε τους ίδιους τους δικούς του όρους χρήσεως και επέφερε ηθική βλάβη στον αιτούντα, ο οποίος δικαιούται να διεκδικήσει αποζημίωση με αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση».

Το δικαστήριο διατάσσει το Twitter προσωρινά να μην ξανακλείσει τους λογαριασμούς για τους ίδιους λόγους και, εάν τυχόν ξαναγίνει αποδέκτης τέτοιων καταγγελιών, να ενημερώσει νωρίτερα τον θιγόμενο.

«To Τwitter (και οι άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης) διαπράττουν συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος των πελατών τους, όταν οι πλατφόρμες αναρτούν πάνω στους λογαριασμούς των πελατών τους, σε δημόσια θέαση από όλους, την ένδειξη ότι τους έχουν επιβάλει κυρώσεις διότι παραβίασαν όρους της κοινότητας ή της μεταξύ τους σύμβασης, εφόσον αποδειχθεί δικαστικά ότι κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί. Και στην περίπτωση αυτή οι πλατφόρμες είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν χρηματική αποζημίωση, όπως θα την καθορίσει το αρμόδιο δικαστήριο όπου θα προσφύγει ο αδικηθείς χρήστης του λογαριασμού» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασης.

Ένα σκεπτικό που θα μπορούσε να έχει πεδίο εφαρμογής και σε εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις λογοκρισίας που καταγγέλθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια από δημοσιογράφους, ακτιβιστές και άλλους χρήστες των social media.

Μπορεί όμως να έχει πεδίο εφαρμογής και διεκδίκησης ακόμη και κατά του youtube, το οποίο μόλις χθες «κατέβασε» το κανάλι της Σεμίνας Διγενή: «Το έθεσε –λέει- σε αναστολή γιατί περιέχει ‘επιβλαβές ή πολύ επικίνδυνο περιεχόμενο’» όπως ανέφερε η ίδια στο λογαριασμό της στο Facebook διερωτώμενη: «Θάθελα πολύ να μου πουν αυτοί οι κύριοι του YouTube, πώς ακριβώς παραβίασα τους αμφιλεγόμενους κανόνες, της «παραπληροφόρησης» και τους Όρους(?) της κοινότητας; Τώρα που το ξανασκέφτομαι βέβαια, το κανάλι μου είναι γεμάτο με σεσημασμένους τρομοκράτες και κακοποιούς: Τον Χατζιδάκι, τον Ρίτσο, τον Βέγγο, τον Χορν, την Μελίνα, τον Θεοδωράκη, τον Καββαδία, την Παπαρήγα, τον Σιδηρόπουλο, τον Μικρούτσικο… άσε που περιέχει και εκπομπές για Πολυτεχνεία, χούντες, τόπους εξορίας, Φρειδερίκες, βασανιστές, χρυσαυγίτες…».

Μην έχουμε ψευδαισθήσεις: το Twitter, το Facebook και το youtube είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες κόπτονται μόνο για τα διαφημιστικά τους έσοδα και όχι για την ελευθερία του λόγου. Οι απλοί χρήστες είναι για αυτές “πελάτες” (όπως λέει και το δικαστήριο στην απόφαση) που “πληρώνουν” βλέποντας τις διαφημίσεις.

Εσχάτως, δε, δείχνουν ότι ταυτίζουν τα συμφέροντά τους με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και θέσεις σε σειρά κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων. Η ταύτισή τους αυτή είναι που οδηγεί τους διαχειριστές τους στη λογοκρισία των χρηστών που δεν παραβαίνουν νόμους και απλά έχουν διαφορετική άποψη από την «κυρίαρχη».

Γι’ αυτό και το σκεπτικό της απόφασης υπέρ του Χρ. Ζαραλίκου σε αυτή τη νέα –γκρίζα- εποχή αποτελεί σημείο αναφοράς για το ότι οι ψηφιακοί κολοσσοί της λογοκρισίας δεν είναι ανίκητοι.

ΠΗΓΗ: freedomofpress.gr