Νηστίσιμο ραβανί έφτιαξε σήμερα στην κουζίνα του Breakfast@Star ο Σταύρος Βαρθαλίτης. Μια απολαυστική συνταγή για όσους νηστεύουν, αλλά και για όσους που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό λόγω ημερών.
Ας δούμε τη διαδικασία παρασκευής βήμα βήμα:
Υλικά για το ραβανί
- 300 γρ. αλεύρι γ. ο. χ
- 150 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 300 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 300 γρ. τριμμένο ινδοκάρυδο
- 150 γρ. ελαιόλαδο
- 1 πορτοκάλι το ξύσμα
- 300 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 12 λευκά αμύγδαλα
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. βούτυρο για το ταψί
- 1 κ.σ. αλεύρι για το ταψί
Υλικά για το σιρόπι
- 800 γρ. ζάχαρη
- 800 γρ. νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- ½ πορτοκάλι τις φλούδες
Υλικά για το σερβίρισμα
- Παγωτό καϊμάκι (προαιρετικά)
Γιουβέτσι με καλαμαράκια - Ένα υγιεινό φαγητό για όλη την οικογένεια
Εκτέλεση για το σιρόπι
- Αρχικά, βάζουμε σε μια μεσαία κατσαρόλα, το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τις φλούδες από το πορτοκάλι.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά τα υλικά για περίπου 10’, καθώς τα ανακατεύουμε για λίγο στην αρχή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Αφήνουμε στην άκρη το σιρόπι να κρυώσει.
Νηστίσιμα κουρκουμπίνια - Φτιάξτε τη συνταγή του Σταύρου Βαρθαλίτη
Εκτέλεση για το ραβανί
- Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο μας στον αέρα, στους 180 βαθμούς.
- Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού μαζί με τη ζάχαρη και να ανακατεύουμε με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα για 1’.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τα δύο είδη από το σιμιγδάλι, το ινδοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε για λίγο με ένα μεγάλο κουτάλι.
- Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι τμηματικά στο κάδο του μίξερ, καθώς ανακατεύουμε τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.
- Λιώνουμε το βούτυρο στο σε ένα μπολ, στο φούρνο μικροκυμάτων, στα 800 watt, για 1’.
- Το αλείφουμε με ένα πινέλο στα τοιχώματα και τη βάση του ταψιού (25*33), το πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τινάζουμε για να φύγει το περιττό.
- Μεταφέρουμε το μείγμα από τον κάδο του μίξερ στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Υπολογίζουμε νοητά που θα κόψουμε κάθε κομμάτι όταν είναι έτοιμο το γλυκό μας και προσθέτουμε από πάνω στο κέντρο του, από ένα αμύγδαλο.
- νουμε στη μεσαία θέση του φούρνου μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και να ψηθεί στο εσωτερικό του, για περίπου 30’ με 35’.
- Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο τρυπάμε ομοιόμορφα, σε αρκετά σημεία την επιφάνεια του με ένα μαχαίρι και ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι με μια κουτάλα. Έτσι το ραβανί μας θα απορροφήσει καλύτερα το σιρόπι.
- Το αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι, να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.
- Σερβίρουμε προαιρετικά με παγωτό καϊμάκι και απολαμβάνουμε.
ΠΗΓΗ: Star.gr