Κουρκουμπίνια ακόμα και για όσους νηστεύουν έφτιαξε το πρωί της Τρίτης ο Σταύρος Βαρθαλίτης στο Breakfast@Star

Μια συνταγή για 40 μερίδες, που δε θα σας πάρει παραπάνω από 20 λεπτά για να φτιάξετε. Αρκεί να έχετε υπομονή ένα δίωρο για να τη γευτείτε. 

Υλικά για τα κουρκουμπίνια 

•    1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
•    250 γρ. βούτυρο (μισό αιγοπρόβειο, μισό αγελάδας)

Υλικά για το σιρόπι  

•    250 γρ. νερό 
•    500 γρ. ζάχαρη 
•    1 ξυλάκι κανέλας 
•    ½ λεμόνι ξύσμα και χυμό 
•    1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας 

 

Υλικά για το σερβίρισμα 

•    Φυστίκι Αιγίνης

Εκτέλεση για το σιρόπι 

•    Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από τη βανίλια, σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. 
•    Αφήνουμε να βράσει για 5΄ από τη στιγμή που το νερό θα αρχίσει να κοχλάζει, αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη βανίλια, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. 

Λαχταριστά κουρκουμπίνια με φύλλο κρούστας

Εκτέλεση για τα κουρκουμπίνια 

•    Βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και το ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. 
•    Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο τα τοιχώματα και τη βάση του ταψιού ( 33*40).
•    Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα, παίρνουμε ένα φύλλο και το τοποθετούμε στο πάγκο μας, με τη μικρότερη πλευρά του να είναι μπροστά μας.
•    Ραντίζουμε με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια του φύλλου με λίγο βούτυρο, το καλύπτουμε με ένα άλλο φύλλο από πάνω να εφάπτεται, το ραντίζουμε με βούτυρο, πιάνουμε τις άκρες της μικρότερης πλευράς και τυλίγουμε τα φύλλα σε σφιχτό ρολό.
•    Ακολουθούμε τη διαδικασία που περιγράφεται στα 2 παραπάνω βήματα και για τα υπόλοιπα φύλλα.
•    Μεταφέρουμε τα ρολά στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 60’.
•    Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις, στους 170 βαθμούς. 
•    Κόβουμε τα ρολά κατά πλάτος, σε μικρά κομμάτια μέχρι 3 εκατοστά σε πάχος.
•    Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, για 70’ με 75’.
•    Βγάζουμε από το φούρνο τα σιροπιάζουμε ομοιόμορφα με το κρύο σιρόπι. 
•    Αφήνουμε να κρυώσουν για 60’ . 
•    Σερβίρουμε με τριμμένο φυστίκι Αιγίνης από πάνω κι απολαμβάνουμε.