Συνταγές: Κοτόπουλο μπούτι με πατάτες στον φούρνο! Ο MasterChef Σταύρος Βαρθαλίτης μάς έδειξε μέσα από το Breakfast@Star την πιο αγαπημένη μαμαδίστικη συνταγή για ζουμερό κοτόπουλο, τραγανή κρούστα και χρυσαφένιες πατάτες που λιώνουν στο στόμα!
Βαθμός: Αρχάριος
Μερίδες: 4
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά
Υλικά
- 1,2 κιλά Μπούτι κοτόπουλο με το κόκκαλο και την πέτσα
- 1 Ξερό κρεμμύδι κόκκινο, μεσαίο
- 5 Σκελίδες σκόρδο
- 120 γρ. Βούτυρο
- 600 γρ. Πατάτες
- 1 Λεμόνι (ξύσμα και χυμός)
- 2 κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι
- 2 κλωνάρια Φρέσκια ρίγανη
- 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- Τραγανές φέτες ψωμιού
- 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- 1 κ.γ. Αποξηραμένη ρίγανη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 200°C.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα και τις κόβουμε κυδωνάτες.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά ή σε ένα μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων.
- Ρίχνουμε στη βάση ενός ταψιού 25x35εκ. , 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο, μεταφέρουμε μέσα τις πατάτες, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 15 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε το 1 κλωνάρι από τη φρέσκια ρίγανη και το θυμάρι ψιλοκομμένα, το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, μαζί με το ξύσμα από το λεμόνι και τα ανακατεύουμε για λίγο.
- Σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί το κοτόπουλο και το αλείφουμε με τη μαρινάδα εξωτερικά.
- Κόβουμε στη μέση και μετά σε χοντρές φέτες το κρεμμύδι, το λεμόνι και τα σκόρδα.
- Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τα προσθέτουμε μέσα.
- Τα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή με μια ξύλινη κουτάλα και μεταφέρουμε στο ταψί το κοτόπουλο, ανάμεσα από τις πατάτες, με την πέτσα προς τα επάνω.
- Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με την υπόλοιπη ρίγανη και το θυμάρι ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, για 35-40 λεπτά.
- Βάζουμε σε ένα άλλο ταψί τις φέτες του ψωμιού και τις ψήνουμε για 5 λεπτά στον φούρνο.
- Μόλις τις βγάλουμε από τον φούρνο, τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε από πάνω τη ρίγανη, λίγο αλάτι και σερβίρουμε το φαγητό μας.