Συνταγές: Κοτόπουλο μπούτι με πατάτες στον φούρνο! Ο MasterChef Σταύρος Βαρθαλίτης μάς έδειξε μέσα από το Breakfast@Star την πιο αγαπημένη μαμαδίστικη συνταγή για ζουμερό κοτόπουλο, τραγανή κρούστα και χρυσαφένιες πατάτες που λιώνουν στο στόμα!

Βαθμός: Αρχάριος

Μερίδες: 4

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 50 λεπτά

Υλικά

  • 1,2 κιλά Μπούτι κοτόπουλο με το κόκκαλο και την πέτσα
  • 1 Ξερό κρεμμύδι κόκκινο, μεσαίο
  • 5 Σκελίδες σκόρδο
  • 120 γρ. Βούτυρο
  • 600 γρ. Πατάτες
  • 1 Λεμόνι (ξύσμα και χυμός)
  • 2 κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι
  • 2 κλωνάρια Φρέσκια ρίγανη
  • 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • Τραγανές φέτες ψωμιού
  • 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • 1 κ.γ. Αποξηραμένη ρίγανη

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 200°C.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες από τη φλούδα και τις κόβουμε κυδωνάτες.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά ή σε ένα μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων.
  • Ρίχνουμε στη βάση ενός ταψιού 25x35εκ. , 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο, μεταφέρουμε μέσα τις πατάτες, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 15 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε το 1 κλωνάρι από τη φρέσκια ρίγανη και το θυμάρι ψιλοκομμένα, το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο, μαζί με το ξύσμα από το λεμόνι και τα ανακατεύουμε για λίγο.
  • Σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί το κοτόπουλο και το αλείφουμε με τη μαρινάδα εξωτερικά.
  • Κόβουμε στη μέση και μετά σε χοντρές φέτες το κρεμμύδι, το λεμόνι και τα σκόρδα.
  • Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τα προσθέτουμε μέσα.
  • Τα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή με μια ξύλινη κουτάλα και μεταφέρουμε στο ταψί το κοτόπουλο, ανάμεσα από τις πατάτες, με την πέτσα προς τα επάνω.
  • Πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με την υπόλοιπη ρίγανη και το θυμάρι ψιλοκομμένα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  • Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, για 35-40 λεπτά.
  • Βάζουμε σε ένα άλλο ταψί τις φέτες του ψωμιού και τις ψήνουμε για 5 λεπτά στον φούρνο.
  • Μόλις τις βγάλουμε από τον φούρνο, τις ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε από πάνω τη ρίγανη, λίγο αλάτι και σερβίρουμε το φαγητό μας.