Ένα απαιτητικό πιάτο αντιγραφής με την υπογραφή του Νίκου Θωμά καλέστηκαν να μαγειρέψουν οι έξι υποψήφιοι προς αποχώρηση από το MasterChef 2023.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΣΤΟ STAR.GR
MasterChef 2023: Πιάτο αντιγραφής με τεχνικές δυσκολίες & πολλές παρασκευές
Γίνετε κι εσείς MasterChefs, ακολουθώντας βήμα - βήμα τη συνταγή που θα βρείτε παρακάτω:
Για την πανσέτα
Υλικά
Πανσέτα
Χοντρό αλάτι
Βούτυρο
Θυμάρι
Σκόρδο
Καρότο
Κρεμμύδι
Σέλινο
Εκτέλεση
• Ψήνουμε την πανσέτα στους 200οC, βάζοντας πάνω το χονδροαλάτι, για μισή ώρα.
• Αφαιρούμε, βγάζοντας το αλάτι, ξανακλείνουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 10΄.
• Βγάζουμε από το αλουμινόχαρτο μετά το δεκάλεπτο, τοποθετούμε σε σχαράκι και ψήνουμε μέχρι να γίνει crispy η πέτσα.
Για τον ζωμό μπέικον
Μπέικον
Κρεμμύδι
Πράσο
Καρότο
Πιπεριά Φλωρίνης
Φοινόκιο
Φλούδες πορτοκάλι
Σόγια
Kombu
Χοιρινός κιμάς
Εκτέλεση
• Καίμε όλα τα λαχανικά μαζί με το μπέικον σε ένα σχαροτήγανο και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ένα φύλλο κόμπου, τις φλούδες πορτοκαλιού και σόγια, προσθέτουμε νερό να καλυφθούν τα υλικά και κάνουμε ζωμό.
• Σουρώνουμε και κάνουμε μία μαρέγκα αρωματισμένη με ψιλοκομμένο σέληνο, αναμειγνύουμε με χοιρινό κιμά και καθαρίζουμε τον ζωμό.
• Περνάμε από τουλπάνι και διορθώνουμε τη γεύση με σόγια.
MasterChef 2023: Φτιάξτε την αρνίσια συκωταριά με τα γιαχνερά χόρτα
Για το Poc choi
1 poc choi
35 γρ. yuzu cosho
25 gr. Mirin
5 gr. sesame oil
Εκτέλεση
• Κάνουμε μία πάστα με τα παραπάνω υλικά, αλοίφουμε το poc choi, που το έχουμε κόψει στη μέση, το βάζουμε στο μπαμπού στίμερ για 5΄ και τέλος το περνάμε από σχαροτήγανο.
Για τη σελινόριζα εκραζέ
Υλικά
1 σελινόριζα
Τσίλι
Σχοινόπρασο
Καφίρ λάιμ
Εσαλότ
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
Βούτυρο
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
• Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τη σελινόριζα, την τοποθετούμε σε ένα ταψάκι βάζοντας αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, βούτυρο, ελαιόλαδο και ελάχιστο νερό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στον φούρνο στους 180ο .
• Μόλις είναι έτοιμη την ψιλοκόβουμε, την υπόλοιπη την σπάμε με ένα πηρούνι και αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε επίσης ψιλοκόψει.
Για το τζελ πορτοκάλι και μανταρίνι
Υλικά
250 γρ. πουρές πορτοκάλι και μανταρίνι
2,8 αγάρ - αγάρ
Εκτέλεση
• Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε τον πουρέ και ρίχνουμε το αγάρ να πάρει μία βράση, απλώνουμε σε ταψάκι και τοποθετούμε στο ψυγείο.
• Μόλις κρυώσει, χτυπάμε με μπίμερ, μέχρι να γίνει ένας λείος πουρές.
• Αποθηκεύουμε σε μπιμπερό.
Λάδι καμμένο κρεμμύδι
Υλικά
10 φλούδες από κόκκινα κρεμμύδια
250 γρ. grapeseed oil
Εκτέλεση
• Καίμε τις φλούδες του κρεμμυδιού στον φούρνο στους 200οC για 15΄ με 20΄.
• Αφαιρούμε και τοποθετούμε τις φλούδες στο θερμομίξ, προσθέτουμε το grapeseed oil και χτυπάμε στους 60οC για 7΄- 8΄.
• Σουρώνουμε σε ένα σινουά με τουλπάνι και αποθηκεύουμε σε μπιμπερό.
Παστέλι κάσιους
Υλικά
50 γρ ζάχαρη
50 γρ. μέλι
30 γρ.γλυκόζη
100 γρ. κάσιους
Fleur de sel
Εκτέλεση
• Κάνουμε μία καραμέλα, τη φθάνουμε στους 153οC, ψιλοκόβουμε τα κάσιους με το μαχαίρι, τα προσθέτουμε μέσα, αλατίζουμε.
• Απλώνουμε σε σιλπάντ, σκεπάζουμε με άλλο ένα και «ανοίγουμε» με τον πλάστη.