Από τις πιο νόστιμες συνταγές για όσους νηστεύουν έδωσε ο Σταύρος Βαρθαλίτης στην εκπομπή breakfast@star.
Πέντε εύκολες νηστίσιμες συνταγές με λίγες θερμίδες από διατροφολόγο
Ο σεφ μπήκε στην κουζίνα και ετοίμασε χταπόδι κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι.
Υλικά για τη Συνταγή
1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο, 1 ξερό κρεμμύδι κόκκινο, 1 πράσο 1 καρότο, 100 γρ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 400 γρ. ντομάτα κονκασέ, 1/2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1,4-1,5 λίτρα Νερό 1/2 λεμόνι (ξύσμα και χυμό), 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι, 5-6 Φύλλα δυόσμου.
Για το σερβίρισμα
1 κιλό χταπόδι καθαρισμένο 1 ξερό κρεμμύδι κόκκινο, 1 πράσο 1 καρότο, 100 γρ. ελαιόλαδο 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 400 γρ. ντομάτα κονκασέ ,1/2 κ.σ. Ζάχαρη κρυσταλλική 1,4-1,5 λίτρα Νερό, 1/2 λεμόνι (ξύσμα και χυμό), 500 γρ. Κοφτό μακαρονάκι, 5-6 φύλλα δυόσμου, φέτα (προαιρετικά) ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Πλένουμε καλά το χταπόδι και αφαιρούμε το στόμα και το μέρος πάνω και κάτω από τα μάτια. • Με τα δάχτυλά μας γυρνάμε την κουκούλα του χταποδιού ανάποδα, καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια. • Κόβουμε σε κύβους το καρότο και το πράσο και χοντροκόβουμε το κρεμμύδι. • Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε 40 γρ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το πράσο για 4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά. • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το χταπόδι και σοτάρουμε, σε δυνατή φωτιά, για 4 λεπτά. • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα γύρω από τα λαχανικά και το χταπόδι. • Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το νερό, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε. • Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και βράζουμε για 50-60 λεπτά. • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μακαρόνια και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε για 12-15 λεπτά, ανακατεύοντας. • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το δυόσμο ψιλοκομμένο. • Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο και φέτα θρυμματισμένη, για τη μη νηστίσιμη εκδοχή.