Το Πάσχα έρχεται και μαζί με αυτό και οι πασχαλινές λιχουδιές! Ποιος άλλωστε δεν λαχταράει να φάει ένα αφράτο και μυρωδάτο τσουρέκι;
Γι’ αυτό λοιπόν και εμείς βρήκαμε δύο συνταγές που είχε παρουσιάσει ο Λάμπρος Βακιάρος στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» και σας τις παρουσιάζουμε.
Υλικά για πασχαλινά τσουρέκια
• 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι (κοσκινισμένο)
• 280 γρ νερό
• 170 γρ γάλα
• 80 γρ νωμή μαγιά
• 300 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
• 4 μεσάια αυγά + 1 για το άλλειμα
• 8 γρ μαχλέπι
• 8 γρ μαστίχα
• 3 γρ κακουλέ
• 1 πρέζα αλάτι
• 80 + 20 γρ. βούτυρο (λιωμενο)
• αμύγδαλο φιλέ για το γαρνίρισμα
Πως φτιάχνουμε τα εύκολα Πασχαλινά Τσουρέκια
• Σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό και το γάλα και ζεσταίνουμε πάρα πολύ ελαφρά με μέγιστη θερμοκρασία τους 40 βαθμούς. Ένα καλό σημάδι για να καταλάβουμε ότι είμαστε στη σωστή θερμοκρασία είναι να βάλουμε το δάχτυλο μας και να αντέχει τη θερμοκρασία αυτή. Στη συνέχεια, θρυμματίζουμε σε αυτό την νωπή μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς.
• Σε ένα γουδί ή στο μούλτι προσθέτουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, το κάρδαμο και 2 κ.σ. από τη ζάχαρη και αλέθουμε πάρα πολύ καλά. Αν χρησιμοποιήσουμε τριμμένα, παραλείπουμε αυτό το βήμα.
• Μεταφέρουμε τα υγρά στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το εργαλείο για τις ζύμες για 2 – 3 λεπτά.
• Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αυγά, το μείγμα με τη μαστίχα και το αλάτι και ομογενοποιούμε με τα υπόλοιπα υλικά για 2 – 3 λεπτά στην ίδια ταχύτητα.
• Με ένα μεγάλο κουτάλι προσθέτουμε σταδιακά στον κάδο του μίξερ το αλεύρι έως ότου το προσθέσουμε όλο. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα για περίπου 10′-12′ λεπτά ακόμη. Η ζύμη μπορεί να φαίνεται αρκετά κολλώδης αλλά, όσο περνάει η ώρα, αυτή η σύσταση θα αλλάξει.
• Θα καταλάβουμε πότε η ζύμη μας είναι έτοιμη όταν έχει κολλήσει όλη στο γάντζο του μίξερ. Τότε προσθέτουμε με σταθερή ροή τα 80 γρ. βούτυρο και συνεχιζουμε το χτύπημα μέχρι να μην βλέπουμε καθόλου λιπαρά από το βούτυρο στο κάδο.
• Αφαιρούμε τη ζύμη από το μίξερ και την προσθέτουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες για να διπλασιαστεί σε όγκο. Αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία αυτή προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 40 βαθμούς και προσθέτουμε το μπολ στο φούρνο. Αν ο φούρνος δεν έχει ακριβή θερμοκρασία, για να σιγουρευτούμε ότι δεν θα μας κάψει τη μαγιά, πριν βάλουμε το μπολ στο φούρνο, τον κλείνουμε.
• Μόλις έχουμε το επιθυμητό φούσκωμα, χρησιμοποιούμε τα 20 γρ. βούτυρο για να λιπάνουμε τα χέρια μας και μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.
H Σπυριδούλα του MasterChef 3 μας δίνει τη συνταγή για Πασχαλινά τσουρέκια
Μυστικά για αφράτα τσουρέκια Πασχαλινά
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε αυτό το σημείο η σύσταση της ζύμης ίσως είναι λίγο υδαρής, όμως το μυστικό για ένα επιτυχημένο αφράτο τσουρέκι είναι να μπορούμε να διαχειριστούμε τη ζύμη χωρίς έξτρα αλεύρι, μόνο με τη χρήση του βουτύρου που κρατήσαμε για να μην κολλάει στα χέρια.
• Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ίσα μέρη περίπου στα 450 γρ. το καθένα και το κάθε μέρος σε τρία ίσα μέρη των 150 γρ.
• Ανοίγουμε το κάθε μέρος της ζύμης ρολλάροντας με τα χέρια μας πάνω στο πάγκο (ελαφρώς αλευρωμένο) μέχρι να έχουμε μια μακριά κυλινδρική ζύμη περίπου 30 εκατοστών και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα άλλα 2 μέρη.
• Για να δημιουργήσουμε τις πλεξούδες, τοποθετούμε τις 3 ζύμες παράλληλα μεταξύ τους και τις ενώνουμε στο πάνω μέρος πιέζοντας με τα δάκτυλα μας για να μην ξεκολλήσουν από το βούτυρο. Φτιάχνουμε τις πλεξούδες σταυρώνοντας μεταξύ τους εναλλάξ και στη συνέχεια τυλίγουμε τις άκρες κάτω από το τσουρέκι για να διατηρήσουμε ένα ωραίο σχήμα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη.
• Μεταφέρουμε τα τσουρέκια σε 2 ταψιά στα οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα και σιγουρευόμαστε ότι θα έχουν τουλάχιστον 5 εκ. απόσταση μεταξύ τους και περιμετρικά, γιατί θα διπλασιαστούν σε όγκο. Καλύπτουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε τουλάχιστον για 1 ώρα σε ζεστό περιβάλλον. Αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία προσθέτουμε το ταψί χωρίς την πετσέτα στο φούρνο στους 40 βαθμούς για 25 – 30 λεπτά.
• Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα και με πολύ απαλές κινήσεις αλείφουμε το τσουρέκι με το αυγό που μας έχει μείνει και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φίλε.
• Τοποθετούμε ένα 2ο ταψί στο μέσον του φούρνου το οποίο γεμίζουμε κατά 1/4 με νερό, μέσα στο οποίο τοποθετούμε το ταψί με τα τσουρέκια έτσι ώστε να δημιουργήσουμε έναν τύπου μπεν μαρί στο φούρνο (χωρίς όμως το νερό να ξεπερνάει το 1/3 του ταψιού που θα βάλουμε μέσα). Με αυτό τον τρόπο η θερμοκρασία στο κάτω μέρος του ταψιού δεν θα είναι επιθετική με αποτέλεσμα να έχουμε ένα πολύ αφράτο και μαλακό τσουρέκι.(με αυτό το τρόπο το τσουρέκι δεν θα πάρει καθόλου χρώμα από κάτω και θα είναι εξαιρετικά μαλακό. Αν θέλουμε να δώσουμε λίγο χρώμα, στα μισά του χρόνου αφαιρούμε το ταψί από το νερό και συνεχίζουμε μέχρι το τέλος του χρόνου)
• Ψήνουμε για περίπου 25 – 35 λεπτά ή μέχρι να έχουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Αν θέλουμε να τα κάνουμε σοκολατένια, μόλις κρυώσουν περιχύνουμε με σοκολάτα της αρεσκίας μας.
Υλικά για γεμιστό τσουρέκι με επικάλυψη σοκολάτας
• 75γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
150γρ. φρέσκο γάλα ζεστό
5γρ. ξερή μαγιά
40γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
Για τη γέμιση και επικάλυψη σοκολάτας
150-200 γρ, κουβερτούρα λιωμένη
3κ.σ καβουρντισμένα αμύγδαλα
Πώς φτιάχνουμε τα λαχταριστά πασχαλινά τσουρέκια με επικάλυψη σοκολάτας
Τι θα χρειαστούμε για τη γέμιση της σοκολάτας
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε σημείο λίγο πριν το βρασμό. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα 100 γρ. σοκολάτας γάλακτος. Ανακατεύουμε έως ότου λιώσει και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου τουλάχιστον για 1.30 ώρα.
Για το τσουρέκι
Λιώνουμε τα 75 γρ. βούτυρο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μεσαίο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά.
Προσοχή: αν το γάλα είναι καυτό θα κάψει τη μαγιά και δεν θα φουσκώσει το τσουρέκι.
Παράλληλα σε ένα γουδί ή στο μούλτι προσθέτουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, 1 κ.σ. ζάχαρη και τα κάνουμε σκόνη.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο γάλα το μαχλέπι με τη μαστίχα και τη ζάχαρη, το βούτυρο, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αυγό και τον κρόκο, το αλάτι και ανακατέυουμε καλά με έναν αυγοδάρτη.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα 2/3 από το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και με τα χέρια μας δουλεύουμε καλά τη ζύμη εώς ότου να μην κολλάει στο χέρι και να έχει μια μαλακή υφή.
Δημιουργούμε μία μπάλα και την αφήνουμε στη λεκάνη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί.
Σε μία καλά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας μεταφέρουμε τη φουσκωμένη πλέον ζύμη, αλευρώνουμε και το πάνω μέρος και με ένα πλάστη την ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα περίπου 35×20 εκ.
Απλώνουμε τη σοκολάτα αφήνοντας 1.5 εκ. περιθώριο περιμέτρικα της ζύμης.
Ρολάρουμε από τη μεγάλη πλευρά δημιουργώντας ένα σωλήνα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τη ζύμη κι έτσι δημιουργούμε δύο μακριά κομμάτια.
Με τα χέρια μας ενώνουμε τις δύο άκρες, ζουλώντας τη ζύμη, έτσι ώστε να κολλήσει και στη συνέχεια περνάμε σταυρωτά το ένα κομμάτι πάνω από το άλλο ώστε να δημιουργήσουμε μια πλεξούδα. Με τον ίδιο τρόπο ζουλάμε τις δύο άκρες που έχουν μείνει για να τις ενώσουμε.
Βουτυρώνουμε 1 ατομική μακρόστενη φόρμα για κέικ και μεταφέρουμε το τσουρέκι. Σκεπάζουμε μια πετσέτα και αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 45 – 60 λεπτά, έως ότου φουσκώσει ξανά.
Δέσποινα Βανδή: Αυτή είναι η συνταγή της για Πασχαλινό τσουρέκι!
Προθερμαίνουμε το φούρνο σε 180 βαθμούς..
Με το υπόλοιπο βούτυρο, βουτυρώνουμε την επιφάνεια του τσουρέκιου και ψήνουμε για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
Αφαιρούμε από το φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε ομοιόμορφα από πάνω τη λιωμένη σοκολάτα για την επικάλυψη και τα αμύγδαλα.