Συνταγές: Θέλετε να φτιάξετε ενόψει του Πάσχα ένα άλλο γλυκό εκτός από τσουρέκι ή βασιλόπιτα; Ο Σταύρος Βαρθαλίτης σας δίνει την καλύτερη ιδέα. Ο σεφ μπήκε στην κουζίνα του breakfast@star και έφτιαξε λαχταριστή μπάμπκα!

Πασχαλινά κουλουράκια - Η καλύτερη παραδοσιακή συνταγή

Υλικά για τη Μπάμπκα

180 γρ. νερό χλιαρό, 12 γρ. ξηρή μαγιά (ή 30 γρ. νωπή) 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι ,100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1/2 κ.γλ. αλάτι, 3 αυγά μεγάλα 150 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη γέμιση 

180 γρ. νερό χλιαρό, 12 γρ. Ξηρή μαγιά (ή 30 γρ. νωπή), 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1/2 κ.γλ. αλάτι, 3 αυγά μεγάλα, 150 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου 120 γρ. ζάχαρη καστανή, 20 γρ. κακάο σε σκόνη, 1 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη 1/2 κ.γλ. αλάτι.

Για τη σύνθεση

40 γρ. βούτυρο, 200 γρ. κουβερτούρα ,65% κακάο ,100 γρ. λεύκη σοκολάτα λιωμένη.
Για το σιρόπι
260 γρ. νερό 260 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για τη γέμιση

Χτυπάμε στο μπλέντερ το κακάο, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και το αλάτι για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν πούδρα.

Αφράτο τσουρέκι πασχαλινό- Η απόλυτη συνταγή για το Πάσχα

Για τη ζύμη 

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και 1 κ.γλ. από τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για λίγο να ενεργοποιηθεί η μαγιά. • Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη το αλάτι και χτυπάμε με το γάντζο για 1 λεπτό, σε χαμηλή ταχύτητα. • Προσθέτουμε τα αυγά και το αλεύρι και χτυπάμε για 2 λεπτά, σε μέτρια ταχύτητα. • Προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά και χτυπάμε για 7 λεπτά. • Προσθέτουμε τμηματικά το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. • Μεταφέρουμε το ζυμάρι σε μπολ που έχουμε λαδώσει ελαφρά, το καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου ή στο ψυγείο για 12-24 ώρες, να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη σύνθεση

• Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει, σε μέτρια φωτιά. • Στον πάγκο εργασίας πασπαλίζουμε με αλεύρι και ανοίγουμε το ζυμάρι με τον πλάστη ή με τα χέρια μας σε ορθογώνιο σχήμα 40x20 εκ. . • Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με το λιωμένο βούτυρο. • Αφήνουμε περιθώριο 2 εκ. από τα άκρα της ζύμης και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια με την πούδρα από τη γέμιση. • Απλώνουμε πάνω από τη γέμιση την κουβερτούρα ψιλοκομμένη. • Τυλίγουμε σε ρολό τη ζύμη και με ένα μαχαίρι κόβουμε στη μέση κατα μήκος το ρολό. • Ξεχωρίζουμε τα δύο μέρη και τυλίγουμε σταυρωτά σε πλεξούδα. • Βουτυρώνουμε μία αντικολλητική φόρμα για κέικ 10x30 εκ. και μεταφέρουμε τη ζύμη. • Καλύπτουμε τη φόρμα για κέικ με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 60 λεπτά. • Ψήνουμε την μπάπκα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C, στον αέρα, για 25-30 λεπτά στη μεσαία σχάρα. • Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. • Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. • Με ένα πινέλο αλείφουμε με το σιρόπι την μπάπκα. • Σερβίρουμε με λιωμένη λευκή σοκολάτα!

Δείτε το Breakfast@star