Άλλη μια νόστιμη συνταγή δια χειρός Σταύρου Βαρθαλίτη περιελάμβανε το μενού της Τετάρτης (19/04).
Λαχταριστές αυγόφετες με τσουρέκι που περίσσεψε από το Πάσχα
Ο αγαπημένος chef μπήκε στην κουζίνα του Breakfast@Star κι ετοίμασε πρασόπιτα με κιμά και γραβιέρα.
Αρνίσιο μπούτι γεμιστό με φέτα, πιπεριά Φλωρίνης και κίτρινα τυριά
Δείτε βήμα - βήμα τη διαδικασία:
Υλικά
- ½ συσκευασία φύλλο κρούστας
- 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 200 γρ. κιμά από χοιρινό
- ½ κιλό πράσα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 4 αυγά
- 120 γρ. γάλα εβαπορέ
- 100 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
- 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180°C.
- Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο και το λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά.
- Μόλις λιώσει το ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και σβήνουμε τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ανακατεύουμε και μεταφέρουμε τα 2/3 σε ένα μεταλλικό σκεύος για τη συνέχεια.
- Ζεσταίνουμε το τηγάνι με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τον κιμά, τον σπάμε σε μικρά κομμάτια με μια κουτάλα και τον θωρακίζουμε από όλες τις πλευρές για 5’.
- Μεταφέρουμε τον κιμά σε ένα μπολ και ζεσταίνουμε στο ίδιο τηγάνι 2 κ.σ. από το μείγμα με το ελαιόλαδο.
- Κόβουμε στη μέση κατά μήκος τα πράσα, στη συνέχεια σε λεπτές φέτες και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν για 4’.
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε για 1’.
- Προσθέτουμε τον κιμά, ψιλοκομμένο το θυμάρι μαζί με τη ρίγανη, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και σβήνουμε και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Σπάμε σε μεγάλο μπολ τα αυγά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε τα υλικά πολύ καλά.
- Ρίχνουμε 4 κ.σ. από το μείγμα του κιμά στο μπολ και ανακατεύουμε ώστε να πάρει θερμοκρασία.
- Μεταφέρουμε και την υπόλοιπη ποσότητα του κιμά μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε τα υλικά μεταξύ τους μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αλείφουμε με το μείγμα από το ελαιόλαδο τη βάση και τις πλευρές του ταψιού ( 25*30) στρώνουμε κατά πλάτος ένα φύλλο κρούστας και αφήνουμε τις άκρες του να προεξέχουν.
- Ραντίζουμε το φύλλο με λίγο από το μείγμα με το ελαιόλαδο, στρώνουμε από πάνω σταυρωτά ένα φύλλο κρούστας αφήνουμε τις άκρες του να προεξέχουν και επαναλαμβάνουμε ακόμα 2 φορές αυτό το βήμα.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση μέσα στο ταψί και στρώνουμε από πάνω ένα φύλλο κρούστας κατά μήκος του.
- Το ραντίζουμε με λίγο από το μείγμα για το ελαιόλαδο, στρώνουμε από πάνω σταυρωτά ένα φύλλο κρούστας αφήνουμε τις άκρες του να προεξέχουν και επαναλαμβάνουμε ακόμα 2 φορές αυτό το βήμα.
- Κόβουμε τις άκρες από τα φύλλα που προεξέχουν περισότερο ώστε να είναι ίσες με των υπόλοιπων , τις γυρνάμε προς τα μέσα και τις διπλώνουμε ώστε να δώσουμε ωραίο σχήμα στην πίτα μας.
- Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου μέχρι να πάρει ωραί χρυσαφί χρώμα για 45’ με 55’ .
- Αφήνουμε σε θερμοκρα΄σια δωματίου για 15’ .
- Σερβίρουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.