Άλλη μια νόστιμη συνταγή δια χειρός Σταύρου Βαρθαλίτη περιελάμβανε το μενού της Τετάρτης (19/04).

Λαχταριστές αυγόφετες με τσουρέκι που περίσσεψε από το Πάσχα

Ο αγαπημένος chef μπήκε στην κουζίνα του Breakfast@Star κι ετοίμασε πρασόπιτα με κιμά και γραβιέρα.

Αρνίσιο μπούτι γεμιστό με φέτα, πιπεριά Φλωρίνης και κίτρινα τυριά 

Δείτε βήμα - βήμα τη διαδικασία:

Υλικά

  • ½ συσκευασία φύλλο κρούστας
  • 800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 200 γρ. κιμά από χοιρινό
  •  ½ κιλό πράσα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 αυγά
  • 120 γρ. γάλα εβαπορέ
  • 100 γρ. βούτυρο
  •  200 γρ. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
  • 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180°C.
  • Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο και το λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά.
  • Μόλις λιώσει το ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και σβήνουμε τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ανακατεύουμε και μεταφέρουμε τα 2/3 σε ένα μεταλλικό σκεύος για τη συνέχεια.
  • Ζεσταίνουμε το τηγάνι με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τον κιμά, τον σπάμε σε μικρά κομμάτια με μια κουτάλα και τον θωρακίζουμε από όλες τις πλευρές για 5’.
  • Μεταφέρουμε τον κιμά σε ένα μπολ και ζεσταίνουμε στο ίδιο τηγάνι 2 κ.σ. από το μείγμα με το ελαιόλαδο.
  •  Κόβουμε στη μέση κατά μήκος τα πράσα, στη συνέχεια σε λεπτές φέτες και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν για 4’.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε για 1’.
  •  Προσθέτουμε τον κιμά, ψιλοκομμένο το θυμάρι μαζί με τη ρίγανη, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και σβήνουμε και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  • Σπάμε σε μεγάλο μπολ τα αυγά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, την τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε τα υλικά πολύ καλά.
  •  Ρίχνουμε 4 κ.σ. από το μείγμα του κιμά στο μπολ και ανακατεύουμε ώστε να πάρει θερμοκρασία.
  • Μεταφέρουμε και την υπόλοιπη ποσότητα του κιμά μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε τα υλικά μεταξύ τους μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Αλείφουμε με το μείγμα από το ελαιόλαδο τη βάση και τις πλευρές του ταψιού ( 25*30) στρώνουμε κατά πλάτος ένα φύλλο κρούστας και αφήνουμε τις άκρες του να προεξέχουν.
  • Ραντίζουμε το φύλλο με λίγο από το μείγμα με το ελαιόλαδο, στρώνουμε από πάνω σταυρωτά ένα φύλλο κρούστας αφήνουμε τις άκρες του να προεξέχουν και επαναλαμβάνουμε ακόμα 2 φορές αυτό το βήμα.
  • Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση μέσα στο ταψί και στρώνουμε από πάνω ένα φύλλο κρούστας κατά μήκος του.
  • Το ραντίζουμε με λίγο από το μείγμα για το ελαιόλαδο, στρώνουμε από πάνω σταυρωτά ένα φύλλο κρούστας αφήνουμε τις άκρες του να προεξέχουν και επαναλαμβάνουμε ακόμα 2 φορές αυτό το βήμα.
  • Κόβουμε τις άκρες από τα φύλλα που προεξέχουν περισότερο ώστε να είναι ίσες με των υπόλοιπων , τις γυρνάμε προς τα μέσα και τις διπλώνουμε ώστε να δώσουμε ωραίο σχήμα στην πίτα μας.
  • Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου μέχρι να πάρει ωραί χρυσαφί χρώμα για 45’ με 55’ .
  • Αφήνουμε σε θερμοκρα΄σια δωματίου για 15’ .
  • Σερβίρουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.

Δείτε το Breakfast@star