Ένα λαχταριστό γλυκό κλήθηκαν να ετοιμάσουν απόψε οι υποψήφιοι προς αποχώρηση στο MasterChef 2023 και εμείς το... λιγουρευτήκαμε! Πρόκειται για μους μελιού με πραλίνα σουσάμι και αμύγδαλο, το γνωστό μελεκούνι της Ρόδου!
Παρακάτω σας έχουμε τα υλικά και βήμα - βήμα τη συνταγή για να δοκιμάσετε και εσείς την τέλεια μους:
Για τη Μους Μελιού
Υλικά
- 80 γρ. κρόκο
- 50 γρ. αυγά
- 150 γρ. μέλι θυμαρίσιο
- 11 γρ. ζελατίνη
- 380 γρ. σαντιγύ
- 10 γρ. grand marnier
Εκτέλεση
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μίξερ για να κάνουμε μία ελαφριά σαντιγύ.
- Σε ένα κάδο επιτραπέζιου μίξερ, βάζουμε τον κρόκο και το ένα αυγό και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.
- Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε το μέλι, να βράσει. Μόλις φθάσει στους 118ο C, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε σιγά-σιγά, στα αφρατεμένα αυγά έως ότου το πάρει όλο.
- Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το αλκοόλ, ρίχνουμε τη μαλακωμένη ζελατίνη και ενσωματώνουμε στη μους.
- Aφαιρούμε από τον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε την ελαφριά σαντιγύ.
- Τοποθετούμε τη μους στη φόρμα μας και αμέσως τσίλερ.
Για το τουίλ μελιού
Υλικά
- 25 γρ. ασπράδι
- 25 γρ. μέλι θυμαρίσιο
- 25 γρ. αλεύρι
- 20 γρ. βούτυρο λιωμένο
- Κανέλα σκόνη
Εκτέλεση
- Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός.
- Τέλος, προσθέτουμε το κρύο λιωμένο βούτυρο.
- Προσοχή! Να μην είναι καυτό το βούτυρό μας και να έχει διαλυθεί καλά το αλεύρι στο μείγμα.
- Ψήνουμε στους 170ο για 7΄ με 8’.
Για το Gel μέλι
Υλικά
- 65 γρ. νερό
- 60 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 170 γρ. μέλι
- 3 γρ. αγάρ-αγάρ
- ½ ξύσμα πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί, δίνουμε μία βράση για 1,5 λεπτό, αφαιρούμε από τη φωτιά, σουρώνουμε το μείγμα μας και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Μόλις κρυώσει το τοποθετούμε σε ένα μικρό δοχείο και το μπλεντάρουμε πάρα πολύ καλά, με ένα ραβδομπλέντερ χειρός.
Για την πραλίνα σουσάμι αμύγδαλο
Υλικά
- 250 γρ. ζάχαρη
- 40 γρ. νερό
- 350 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
- 100 γρ. αμύγδαλο με φλούδα ψημένο
- Κανέλλα σκόνη
- Γαρύφαλλο σκόνη
- αλάτι
Εκτέλεση
- Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε τη ζάχαρη και το νερό.
- Μόλις το μείγμα έρθει σε βρασμό και φθάσει στους 118ο C, προσθέτουμε το σουσάμι και το αμύγδαλο.
- Ανακατεύουμε αρκετά έως ότου καραμελώσουν πολύ καλά οι ξηροί καρποί.
- Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και απλώνουμε σε μία λαδόκολλα.
- Πολτοποιούμε πολύ καλά σε ένα μούλτι έως ότου αποκτήσουμε μία λεία υφή.
Για τα φιλέτα πορτοκαλιού
- 50 γρ. νερό
- 25 γρ. ζάχαρη
- 1 τμχ. φιλέτα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
- Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε τη ζάχαρη και το νερό. Δίνουμε μία βράση, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φιλέτα πορτοκαλιού.