Σχεδόν σε όλους αρέσει ο μουσακάς όμως λόγω το ότι είναι ένα παχυντικό φαγητό οι περισσότεροι το αποφεύγουν. 

Φτιάξτε λιγκουίνι με κρεμώδη σάλτσα μανιταριών ξοδεύοντας ελάχιστα χρήματα

Αν είσαι ανάμεσα σε αυτούς που προσέχουν τη διατροφή τους μπορείς να δοκιμάσεις να τον φτιάξεις σε πιο light εκδοχή.

Eύκολη συνταγή για χορτόπιτα με τυρί στο…τηγάνι

Ο Σταύρος Βαρθαλίτης έβαλε τα λαχανικά στο φούρνο αντί να τα τηγανίσει και έδειξε στους τηλεθεατές του breakfast@star ολόκληρη τη διαδικασία.

Για τις πατάτες και τις μελιτζάνες

● 3 μέτριες Πατάτες
● 3 μέτριες Μελιτζάνες
● 80 γρ. Ελαιόλαδο
● 3 κ.σ. Γραβιέρα τριμμένη
● Αλάτι
● Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τον κιμά
● 800 γρ. Μοσχαρίσιο κιμά
● 2 Χωριάτικα λουκάνικα
● 1 Ξερό κρεμμύδι κόκκινο, μέτριο
● 1 Σκελίδα σκόρδο
● 2 κλωνάρια Σέλερι
● 2 κ.σ. Ελαιόλαδο
● 1 κ.σ. Πελτέ ντομάτας
● 80 γρ. Κόκκινο κρασί
● 400 γρ. Ντομάτα κονκασέ
● 1/2 κ.γ. Κανέλα σε σκόνη
● 1/2 κ.γ. Μπαχάρι σε σκόνη
● 1 Φύλλο δάφνης
● 2 κλωνάρια Φρέσκια ρίγανη
● 2 κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι
● Αλάτι
● Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την μπεσαμέλ

● 100 γρ. Βούτυρο
● 100 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
● 1 λίτρο Γάλα 3,5%, λιπαρά, φρέσκο
● 2 Κρόκοι αυγών
● 1/2 κ.γ. Μοσχοκάρυδο
● 120 γρ. Γραβιέρα τριμμένη
● 3 κ.σ. Τριμμένη φρυγανιά
● Αλάτι
● Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

Για τις πατάτες και τις μελιτζάνες

● Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες, με πάχος μέχρι 0,5 εκ. .
● Μεταφέρουμε τις φέτες σε βαθύ μπολ, πασπαλίζουμε με αλάτι, προσθέτουμε νερό μέχρι επάνω και τις αφήνουμε για 30 λεπτά βυθισμένες, να ξεπικρίσουν.
● Στεγνώνουμε πολύ καλά τις φέτες της μελιτζάνας με απορροφητικό χαρτί και τις τοποθετούμε δίπλα δίπλα σε ταψί 33x40 εκ. , στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
● Ξεφλουδίζουμε, κόβουμε κατά μήκος τις πατάτες σε φέτες, με πάχος μέχρι 0.5 εκ. , τις ξεπλένουμε με νερό, τις στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί και τις τοποθετούμε κατά τον ίδιο τρόπο με τις μελιτζάνες στο ταψί.
● Αλείφουμε τα λαχανικά με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
● Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
● Αφαιρούμε τα λαχανικά από το ταψί, τα μεταφέρουμε σε ένα σκεύος και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
● Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί από το ταψί, αλείφουμε τη βάση του με ελαιόλαδο και τοποθετούμε τις πατάτες τη μία να πατάει ελαφρώς επάνω στην άλλη, σε μια στρώση, ώστε να καλύψουμε τη βάση του.
● Σε περίπτωση που μας περισσέψουν κάποιες φέτες πατάτες τις στρώνουμε από πάνω με τον ίδιο τρόπο.
● Στρώνουμε με τον ίδιο τρόπο τις μελιτζάνες πάνω από τις πατάτες, ώστε να τις καλύψουμε, πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με την τριμμένη γραβιέρα και αφήνουμε το ταψί για λίγο στην άκρη.

Για τον κιμά

● Ζεσταίνουμε σε πλατιά κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
● Κόβουμε σε μικρούς κύβους τα λουκάνικα και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά, ώστε να βγάλουν τα αρώματά τους.
● Προσθέτουμε τον κιμά, τον σπάμε σε μικρά κομμάτια με μια ξύλινη κουτάλα και τον σοτάρουμε χωρίς να τον ανακατεύουμε, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να θωρακιστεί από όλες τις πλευρές.
● Μεταφέρουμε τον κιμά σε ένα μπολ και ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά.
● Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε σε μικρούς κύβους το σέλερι, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και τα σοτάρουμε για 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
● Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, το ρίχνουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
● Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε και τον τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό.
● Προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε να πάρει μια βράση για 1 λεπτό , ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
● Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, την κανέλα, το μπαχάρι, το φύλλο δάφνης, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
● Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 25 λεπτά.
● Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και το μπαχάρι, ψιλοκόβουμε τη ρίγανη μαζί με το θυμάρι, τα προσθέτουμε στον κιμά, ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγο στην άκρη, εκτός φωτιάς.

Για τη μπεσαμέλ

● Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά.
● Ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, ξύνοντας τη βάση της κατσαρόλας, ώστε να το καβουρδίσουμε χωρίς να μας κολλήσει, για περίπου 3 λεπτά.
● Προσθέτουμε τμηματικά το γάλα, ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και να ξύνουμε τη βάση της κατσαρόλας, μέχρι να πάρει μια βράση και να αρχίσει να κοχλάζει, σε μέτρια φωτιά.
● Σβήνουμε, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τη μισή τριμμένη γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, το λευκό πιπέρι, τους κρόκους από τα αυγά, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε με γρήγορες κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
● Ρίχνουμε 4 κ.σ. από την μπεσαμέλ στην κατσαρόλα με τον κιμά, ανακατεύουμε πολύ καλά και τον στρώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί επάνω από τα λαχανικά.
● Απλώνουμε την μπεσαμέλ ομοιόμορφα επάνω από τον κιμά, ώστε να τον καλύψουμε και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα.
● Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να πάρει ωραίο χρώμα.
● Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο στην άκρη και κόβουμε σε κομμάτια.
● Σερβίρουμε.

Δείτε το breakfast@star