Το 1922 είναι μια σημαντική χρονολογία για τους Έλληνες. Είναι το εθνικό μας πένθος. Όμως γνωρίζουμε τι ακριβώς όμως θρηνούμε; Τι ξέρουμε για αυτόν τον λαμπρό πολιτισμό που άκμασε πριν από το πένθος;
Τι ξέρουμε για τους Λεβαντίνους: Επιχειρηματίες, έμποροι, καλλιτέχνες, διανοούμενοι. Αρμένιοι, Εβραίοι, Ευρωπαίοι, λίγοι Τούρκοι και φυσικά οι Έλληνες: η πιο σημαντική εθνότητα. Όλοι τους έλκονται από τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, καθώς η Σμύρνη αναδύεται από τα μέσα του 19ου αιώνα σε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου.
Η συνύπαρξη αυτών των διαφορετικών εθνών, λαών, γλωσσών και νοοτροπιών σχημάτισε ένα ξεχωριστό πολιτιστικό κράμα, που αντικατοπτρίζεται στις επιχειρήσεις, την αρχιτεκτονική, τη μουσική, το θέατρο, την ποίηση και βρίσκει την εμβληματική της έκφραση σε μια στενή λωρίδα γης μήκους περίπου 3350 μέτρων: Η προκυμαία της Σμύρνης, η περίφημη Quai.
Το Quai δεν είναι μόνο «ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της εποχής». Είναι κυρίως το μέρος όπου υπέροχα σπίτια, καφετέριες, εστιατόρια, θέατρα, κινηματογράφοι, πρεσβείες, προξενεία, τράπεζες, δημόσια κτίρια, παρατεταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, υποδέχονταν τον επισκέπτη για να αναδείξουν τον πολιτισμό που αναδύθηκε ως αποτέλεσμα του νεωτερισμού στο αυγή του 20ου αιώνα.
Ο Γιώργος Πουλημένος και ο Αχιλλέας Χατζηκωνσταντίνου ζωντάνεψαν όλα τα κτίρια της προκυμαίας και τις ιστορίες σημαντικών ανθρώπων των οποίων η ζωή συνδέθηκε με αυτήν, στο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίο «Η προκυμαία της Σμύρνης». Η ταινία τους ακολουθεί στην περιπέτεια δημιουργίας του βιβλίου τους στην Αθήνα και τη Σμύρνη και καταγράφει τις συναντήσεις τους με απογόνους των Λεβαντίνων που με τις ιστορίες τους ζωντανεύουν τη Σμύρνη πριν από την καταστροφή του 1922.
Επίσης στην αγωνιώδη περιπλάνησή τους στη Σμύρνη καθώς αυτοί προσπαθήστε να εντοπίσετε και να καταγράψετε τα ελάχιστα υλικά κατάλοιπα που επέζησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1922 και την «ανάπτυξη» των μέσων του 20ού αιώνα. Σπάνιο οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό προσθέτει άλλη διάσταση στην αφήγηση και τη ζωντάνια εκείνης της συναρπαστικής εποχής.
Το ντοκιμαντέρ είναι διάρκειας 75 λεπτών