Αυξημένη παρενόχληση και εκφοβισμό αντιμετωπίζουν τους τελευταίους τρεις μήνες οι δημοσιογράφοι στο Χονγκ Κονγκν εν μέσω επιβολής του νόμου για την εθνική ασφάλεια.

Το ρεπορτάζ της Φωνής της Αμερικής (Voice of America) ανέφερε ότι η Ένωση Δημοσιογράφων του Χονγκ Κονγκ (HKJA) δήλωσε την Παρασκευή ότι παρακολούθησε «συστηματικές» και «οργανωμένες» επιθέσεις σε δημοσιογράφους μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

Περίπου 15 δημοσιογράφοι, τα μέλη των οικογενειών τους, οι γείτονες και οι εργοδότες τους παρενοχλήθηκαν διαδικτυακά και εκτός σύνδεσης, ανέφερε η Ένωση. Η Selina Chenga, η πρόεδρος της HKJA, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη περίπτωση εκφοβισμού που έχει δει ποτέ η δημοσιογραφική ένωση.

«Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι σωστό και γι' αυτό κάνουμε ένα ηχηρό κάλεσμα σήμερα για να πούμε ότι δεν δεχόμαστε τέτοια συμπεριφορά. Αυτός ο τύπος εκφοβισμού και παρενόχλησης, που περιλαμβάνει την κοινοποίηση ψευδούς και δυσφημιστικού περιεχομένου και απειλές κατά της ζωής, βλάπτει την ελευθερία του Τύπου», δήλωσε η Σελίνα.

Η HKJA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δημοσιογράφοι από διάφορα Μέσα Ενημέρωσης στο Χονγκ Κονγκ έχουν στοχοποιηθεί, δέχονται ανώνυμες απειλές και παρενοχλήσεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, email ή κανονικής αλληλογραφίας.

«Η HKJA έχει συγκεντρώσει λεπτομερείς πληροφορίες για πολλούς επηρεασμένους δημοσιογράφους και οργανισμούς», ανέφερε η δήλωση. Αυτοί που επλήγησαν περιλαμβάνουν δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα δημοσιογραφίας και 13 μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της εκτελεστικής επιτροπής του HKJA, του Hong Kong Free Press, του InMediaHK και του HK Feature, ανέφερε η VOA.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι πολλές επιστολές και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προειδοποιούσαν ότι οι σχέσεις με τους συγκεκριμένους οργανισμούς ή άτομα ενδέχεται να παραβιάζουν τους νόμους εθνικής ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ. Αυτές οι επικοινωνίες στάλθηκαν ανώνυμα, με ορισμένες να προέρχονται από λογαριασμούς Microsoft Outlook.

Στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, υπήρχαν αναρτήσεις με εικόνες δημοσιογράφων και μελών της εκτελεστικής επιτροπής της HKJA μαζί με γραφικά με μαχαίρια, αίμα, στόχους βολής και «αναμνηστικά» σημάδια.

Εν τω μεταξύ, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, που εργάζονται για ανεξάρτητους δημοσιογράφους, καταδίκασαν επίσης αυτήν την επίθεση και προέτρεψαν τα διεθνή όργανα να αναλάβουν αποφασιστική δράση.

Ο Cedric Alviani, Διευθυντής του Γραφείου Ασίας-Ειρηνικού των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, δήλωσε: «Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την εκστρατεία παρενόχλησης εναντίον ανεξάρτητων Μέσων Ενημέρωσης που κατάφεραν να επιβιώσουν από τα προηγούμενα κύματα κυβερνητικής καταστολής. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να εντείνει την πίεσή της στο κινεζικό καθεστώς, ώστε η ελευθερία του Τύπου να αποκατασταθεί πλήρως στην επικράτεια».

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ανέφεραν περαιτέρω ότι από την υιοθέτηση του Νόμου Εθνικής Ασφάλειας από το κινεζικό καθεστώς τον Ιούνιο του 2020, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ διεξάγει μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία κατά του δικαιώματος στην ενημέρωση, με αποτέλεσμα τη δίωξη τουλάχιστον 28 δημοσιογράφων και υπερασπιστών της ελευθερίας του Τύπου, εκ των οποίων οι 10 κρατούνται αυτή τη στιγμή.

Οι κινεζικές αρχές έκλεισαν επίσης βίαια δύο μεγάλα ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης, την Apple Daily και το Stand News, ενώ το κλίμα φόβου οδήγησε τουλάχιστον δώδεκα μικρότερα ΜΜΕ να σταματήσουν τη λειτουργία τους. 

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr