Ο τυφώνας «Μίλτον» κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την ακτή του Κόλπου της Φλόριντα, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν.

Οι Αρχές των ΗΠΑ μιλούν για «τερατώδη καταιγίδα», επικίνδυνη για τη ζωή των κατοίκων. Εκτιμάται ότι θα φτάσει στην ακτή νωρίς την Τετάρτη και θα πλήξει μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, η οποία ακόμη δεν μπορεί να συνέλθει από τον τυφώνα «Ελένη», που έπληξε την περιοχή πριν από δύο περίπου εβδομάδες.

«Ο Μίλτον μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους πιο καταστροφικούς τυφώνες που έχουν καταγραφεί στη δυτική κεντρική Φλόριντα», σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ.

Το κέντρο προέβλεψε καταιγίδες με ύψη νερού από 3 έως 4,5 μέτρα κατά μήκος της ακτογραμμής βόρεια και νότια του κόλπου της Τάμπα. Επίσης, βροχοπτώσεις ύψους 127 έως 254 χιλιοστών ή περισσότερο, θα απειλήσουν με ξαφνικές πλημμύρες την ενδοχώρα.

Κάποιοι από τους 3 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής ίσα που πρόλαβαν να καθαρίσουν τα συντρίμμια της προηγούμενης κακοκαιρίας πριν πάρουν τον δρόμο της φυγής. Σκοπεύουν να μείνουν με φίλους που έχουν σπίτι σε υψόμετρο.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις δήλωσε ότι η πολιτεία θα ενεργοποιήσει 8.000 μέλη της Εθνοφρουράς και θα τοποθετήσει φορτηγά με προμήθειες και εξοπλισμό κοντά στην περιοχή όπου αναμένεται να φτάσει η καταιγίδα.

Από το απόγευμα της Τρίτης, σχεδόν 900 πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού στις ΗΠΑ καθυστέρησαν και σχεδόν 700 ακυρώθηκαν λόγω της κακοκαιρίας. Περισσότερες από 1.500 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για την Τετάρτη έχουν ήδη ακυρωθεί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανέβαλε την Τρίτη το ταξίδι του στη Γερμανία και την Αγκόλα για να επιβλέψει τις προετοιμασίες για τον Μίλτον και την αντίδραση μετά τον τυφώνα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν προέτρεψε όσους έχουν λάβει εντολή να φύγουν πριν ο Μίλτον φτάσει στη Φλόριντα να εκκενώσουν αμέσως, λέγοντας ότι ήταν θέμα ζωής και θανάτου.

Και επειδή στην Αμερική υπάρχει και ο… δικός τους Νίκος Ευαγγελάτος, από χθες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα απίθανο ΒΙΝΤΕΟ με τον δημοσιογράφο να «φέρνει» τον Τυφώνα στο στούντιο!