Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο Peeyush Mittal έχει οδηγήσει συχνά τα 185 μίλια από την ινδική πρωτεύουσα στην πόλη Jaipur. Το ταξίδι του έπαιρνε πάντα έξι ώρες.
«Για 30 χρόνια υπήρχε αυτή η υπόσχεση να κάνουμε αυτό το ταξίδι σε τρεις ώρες. Δεν ήταν ποτέ δυνατό», δήλωσε ο Mittal, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο Matthews Asia, ένα επενδυτικό ταμείο με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. «Έχουν επεκτείνει τον αυτοκινητόδρομο, έχουν περάσει από μια λωρίδα σε δύο λωρίδες σε τρεις λωρίδες, όλα έχουν γίνει. Αλλά αυτό το ταξίδι παρέμενε πάντα έξι ώρες».
Εκτός από πέρυσι, όταν ταξίδεψε με 75 μίλια την ώρα σε έναν νέο δρόμο ταχείας κυκλοφορίας που ένωνε τις δύο πόλεις, και έκανε το ταξίδι στο μισό χρόνο.
«Το σαγόνι μου έπεσε όταν μπήκα για πρώτη φορά σε αυτόν τον αυτοκινητόδρομο. Έλεγα «Ουάου, φίλε, πώς είναι αυτό ακόμη δυνατό… στην Ινδία;».
Η ποιότητα της νέας υποδομής της Ινδίας είναι μόνο ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους ο Mittal, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια που επικεντρώνονται στις αναδυόμενες αγορές, και άλλοι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι με τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.
Οι χρηματοοικονομικοί επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο παρατηρούν την ανάπτυξη της Ινδίας από το 2014 επί δύο θητείες του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θέλει το έθνος της Νότιας Ασίας να γίνει μια οικονομία 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025 .
Η αισιοδοξία γύρω από το πολυπληθέστερο έθνος του κόσμου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διάθεση που υπάρχει στην Κίνα, η οποία παλεύει με μυριάδες οικονομικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιταχυνόμενης φυγής κεφαλαίων από τη χώρα.
Οι χρηματιστηριακές της αγορές έχουν υποστεί παρατεταμένη ύφεση από τις πρόσφατες κορυφές το 2021, με περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία να έχουν εξαλειφθεί από τα χρηματιστήρια της Σαγκάης, του Σενζέν και του Χονγκ Κονγκ. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) υποχώρησαν πέρυσι και υποχώρησαν ξανά τον Ιανουάριο, σχεδόν 12% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2023.
Το χρηματιστήριο της Ινδίας, εν τω μεταξύ, σημειώνει υψηλά ρεκόρ . Η αξία των εταιρειών που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Ινδίας ξεπέρασε τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του περασμένου έτους.
Το μέλλον φαίνεται ακόμα πιο λαμπρό. Η αγοραία αξία της Ινδίας αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί στα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, σύμφωνα με έκθεση της Jefferies την Πέμπτη, η οποία θα καθιστούσε «αδύνατο να το αγνοήσουν οι μεγάλοι παγκόσμιοι επενδυτές».
«Η Κίνα είναι απαγορευμένη, οπότε… ποια είναι η άλλη χώρα που μπορεί να αντικαταστήσει την Κίνα;» είπε ο Μίτταλ. «Δεν υπάρχει χώρα όπως η Κίνα εκτός από την Ινδία… με κάποια μορφή ή τρόπο, είναι το υποκατάστατο που ίσως αναζητά ο κόσμος για να οδηγήσει την ανάπτυξη».
Η Ιαπωνία επωφελήθηκε από τους επενδυτές που αναζητούν μια εναλλακτική λύση στην Κίνα — ο δείκτης αναφοράς του Τόκιο έφτασε σε νέο υψηλό για πρώτη φορά σε 34 χρόνια την περασμένη εβδομάδα, βοηθούμενος από τη βελτίωση των εταιρικών κερδών και το αδύναμο γιεν. Αλλά η χώρα έχει κολλήσει σε ύφεση και πρόσφατα έχασε τη θέση της ως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από τη Γερμανία.
Η τελευταία αναθεώρηση από τον παγκόσμιο μεταγλωττιστή χρηματιστηριακών δεικτών MSCI αντανακλά την ανοδική τάση προς την Ινδία. Το MSCI δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι θα αυξήσει τη στάθμιση της Ινδίας στις αναδυόμενες αγορές της στο 18,06% από 17,98%, ενώ θα μειώσει τη στάθμιση της Κίνας στο 24,77%.
Οι δείκτες του MSCI βοηθούν τους θεσμικούς επενδυτές σε όλο τον κόσμο να αποφασίσουν πώς να διαθέσουν χρήματα και πού να επικεντρώσουν την έρευνά τους.
«Το βάρος της Ινδίας στον δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών ήταν περίπου 7% πριν από δύο χρόνια», δήλωσε ο Aditya Suresh, επικεφαλής έρευνας μετοχών στην Ινδία στη Macquarie Capital. «Νομίζω ότι το 18% [στον δείκτη MSCI] έλκεται φυσικά περισσότερο προς το 25%; Ναι, αυτό είναι ξεκάθαρο που οι συνομιλίες μας μας οδηγούν να πιστέψουμε».
Καθώς η Ινδία οδεύει προς τις εθνικές εκλογές τους επόμενους μήνες, οι παρατηρητές της αγοράς ελπίζουν ότι το κυβερνών κόμμα Bharatiya Janata του Μόντι θα κερδίσει μια τρίτη θητεία, φέρνοντας μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στις οικονομικές πολιτικές για τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Εάν ο Μόντι επιστρέψει με πλειοψηφία και υπάρχει πολιτική σταθερότητα, τότε σίγουρα μπορώ να πω με σιγουριά ότι θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές στην Ινδία σε πιο βιώσιμη βάση», δήλωσε ο Μίτταλ.
Η επόμενη μηχανή παγκόσμιας ανάπτυξης
Υπάρχουν καλοί λόγοι για την ευφορία γύρω από την Ινδία. Από τον αυξανόμενο νέο πληθυσμό μέχρι τα μεγάλα εργοστάσια, η χώρα έχει πολλά να την ευνοήσει.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι η Ινδία θα αναπτυχθεί κατά 6,5% το επόμενο οικονομικό έτος σε σύγκριση με 4,6% για την Κίνα. Οι αναλυτές του Jefferies αναμένουν ότι η χώρα θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έως το 2027.
Όπως και η Κίνα πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες, η Ινδία βρίσκεται μόλις στην αρχή ενός μετασχηματισμού υποδομής, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια για την κατασκευή δρόμων, λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρόμων.
Υπάρχει μια «πολύ ισχυρή πολλαπλασιαστική επίδραση» στην οικονομία από τις επενδύσεις σε ψηφιακές και φυσικές υποδομές, τις οποίες «δεν μπορείτε να αναστρέψετε», είπε ο Suresh.
Εργάτες εργάζονται στο εργοτάξιο «Chennai Metro Rail project» στο Chennai. R. Satish Babu/AFP/Getty Images[/caption]
Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του κόσμου προσπαθεί επίσης να αξιοποιήσει την επανεξέταση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των εταιρειών στις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι παγκόσμιες επιχειρήσεις θέλουν να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητές τους μακριά από την Κίνα, όπου αντιμετώπισαν εμπόδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εκτίθενται σε κινδύνους που προκύπτουν από την ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.
«Η Ινδία είναι η κύρια υποψήφια για να επωφεληθεί από το «φιλικό στήριγμα» των αλυσίδων εφοδιασμού, ιδίως σε βάρος της Κίνας», έγραψε τον Ιανουάριο ο Hubert de Barochez, οικονομολόγος της αγοράς στην Capital Economics.
Ως αποτέλεσμα, μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του προμηθευτή της Apple ( AAPL ), Foxconn, επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ινδία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla ( TSLA ) Έλον Μασκ δήλωσε τον περασμένο Ιούνιο η εταιρεία του θέλει να επενδύσει στην Ινδία «το συντομότερο δυνατό».
«Ο [Modi] ενδιαφέρεται πραγματικά για την Ινδία γιατί μας πιέζει να κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στην Ινδία, κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε», είπε ο Musk στους δημοσιογράφους.
Αλλά ορισμένοι ανησυχούν ότι η εμπιστοσύνη της Ινδίας μπορεί να συνορεύει με ύβρις.
Αξίζει το hype;
Ενώ το ενδιαφέρον για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξάνεται, οι υψηλές τιμές των μετοχών της Ινδίας τρομάζουν ορισμένους διεθνείς επενδυτές μακριά.
Οι ινδικές μετοχές ήταν πάντα ακριβές σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες, είπε ο Suresh, αλλά τώρα «το premium στο premium έχει επεκταθεί».
Οι εγχώριοι επενδυτές, τόσο λιανικοί όσο και θεσμικοί, φαίνεται να παραμερίζουν αυτές τις υψηλές αποτιμήσεις, οδηγώντας το χρηματιστήριο της Ινδίας σε πρωτοφανείς κορυφές.
Σύμφωνα με τον Macquarie, μόνο οι μικροεπενδυτές κατέχουν το 9% της αγοραίας αξίας μετοχών της Ινδίας έναντι ξένων επενδυτών σε ποσοστό λίγο κάτω από το 20%. Οι αναλυτές, ωστόσο, αναμένουν ότι οι ξένες επενδύσεις θα αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2024, όταν οι εκλογές είναι εκτός δρόμου.
Πεζοί περνούν δίπλα από το κτίριο του Χρηματιστηρίου της Βομβάης (BSE) στη Βομβάη. Indranil Mukherjee/AFP/Getty Images[/caption]
Υπάρχει μια άλλη πιθανή πρόκληση. Παρά τη νέα της οικονομική επικράτηση, η Ινδία δεν έχει την ικανότητα να απορροφήσει όλα τα χρήματα που ρέουν από την Κίνα, της οποίας η οικονομία εξακολουθεί να είναι περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη.
Η Κίνα «έχει μερικές πάρα πολλές εταιρείες που είναι 100 και 200 δισεκατομμύρια δολάρια συν [σε αξία]», είπε ο Mittal. «Είναι δύσκολο να βρεις σπίτι για τέτοιου είδους χρήματα στην Ινδία».
Αλλά το γεγονός ότι το έντονο ράλι της Ινδίας καθοδηγείται από εγχώριους επενδυτές προσθέτει στα δυνατά σημεία της χώρας και μειώνει την εξάρτησή της από τις ροές ξένων κεφαλαίων.
«Απλώς απομονώνει μαζικά την Ινδία από την παγκόσμια δυναμική», είπε ο Suresh.
Εκτός από τα γεωπολιτικά ρήγματα και τις αβέβαιες οικονομικές προοπτικές, οι ξένες εταιρείες και οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί για τους εγχώριους πολιτικούς κινδύνους στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας επιδρομών και κρατήσεων. Οι θεσμικοί επενδυτές εξακολουθούν να είναι πολύ επιφυλακτικοί σχετικά με την αγορά κινεζικών μετοχών, παρόλο που πολλοί μοιάζουν πλέον με συμφωνία.
«Υπάρχουν πολλές καλές επιχειρήσεις στην Κίνα, αλλά με όλα τα ρυθμιστικά ζητήματα γίνεται πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα μοιάζουν μακροπρόθεσμα», δήλωσε η Priyanka Agnihotri , διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Brown Advisory με έδρα τη Βαλτιμόρη.
Η Ινδία, από την άλλη πλευρά, απολαμβάνει υγιείς σχέσεις με τη Δύση και άλλες μεγάλες οικονομίες, και προσελκύει επιθετικά μεγάλες εταιρείες να δημιουργήσουν εργοστάσια στη χώρα.
Στην ομιλία της για τον προϋπολογισμό τον Φεβρουάριο, η Ινδή υπουργός Οικονομικών Nirmala Sitharaman είπε ότι οι εισροές ΑΞΕ από τότε που ο Μόντι ανέλαβε για πρώτη φορά στην εξουσία το 2014 ανήλθε σε σχεδόν 600 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι διπλάσιο από το ποσό της προηγούμενης δεκαετίας.
«Για την ενθάρρυνση των βιώσιμων ξένων επενδύσεων, διαπραγματευόμαστε διμερείς επενδυτικές συμφωνίες με τους ξένους εταίρους μας, στο πνεύμα της πρώτης ανάπτυξης της Ινδίας», πρόσθεσε.
Οι αναλυτές λένε ότι θα ήταν δύσκολο να σταματήσει ο οικονομικός ποταμός που έχει θέσει σε κίνηση η Ινδία, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στην Κίνα.
«Ακόμη και αν η Κίνα επιστρέψει στο τραπέζι και επιλύσει πολλά προβλήματα, δεν νομίζω ότι η Ινδία θα επιστρέψει στο παρασκήνιο πια», δήλωσε ο Mittal. «Έφτασε».
ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr