Η Έκθεση Ανάπτυξης της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Νότια Ασία για τον Απρίλιο του 2024 υπογραμμίζει ότι η αύξηση της παραγωγής στη Νότια Ασία έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες και παραμένει ισχυρότερη σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες (EMDE).
Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην εντυπωσιακή οικονομική επέκταση της Ινδίας. Η ανάπτυξη στη Νότια Ασία συνεχίζει να ξεπερνά αυτή των άλλων EMDEs, κυρίως λόγω της ισχυρής οικονομικής επέκτασης της Ινδίας.
Με επικεφαλής τη δυναμική οικονομική ανακάλυψη της Ινδίας, η Νότια Ασία έχει καλύτερες επιδόσεις σε διάφορα θεμελιώδη μακροοικονομικά στοιχεία. Ο πληθωρισμός και οι πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα στις υλικοτεχνικές προκλήσεις που θέτει η σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα και η ξηρασία στη Διώρυγα του Παναμά.
Επιπλέον, αρκετές κυβερνήσεις της Νότιας Ασίας εξορθολογίζουν ενεργά τις μακροοικονομικές τους πολιτικές και τους ελέγχους κεφαλαίων, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες οικονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η αύξηση της παραγωγής στη Νότια Ασία προβλέπεται να είναι περίπου 6,0–6,1 τοις εκατό για το 2024–25, λόγω της διατηρήσιμης ανάπτυξης της Ινδίας. Το ΑΕΠ της Ινδίας προβλέπεται στο 7,5% το οικονομικό έτος 2023-24, υποστηριζόμενο από την ταχεία αύξηση των επενδύσεων και της κρατικής κατανάλωσης. Ο πληθωρισμός παρέμεινε εντός του εύρους στόχου των Κεντρικών Τραπεζών του 2-6% και αναμένεται να υποχωρήσει τα επόμενα τρίμηνα.
Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της Ινδίας διαμορφώθηκε στο 60,6, πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο των 52,1. Ένας υψηλότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) δείχνει ισχυρή ανάπτυξη στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών. Η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών είναι αιχμή του δόρατος από την έντονη ανάπτυξη της δραστηριότητας των κατασκευών και των ακινήτων στη χώρα.
Στην Ινδία, οι οικονομικές συνθήκες παρέμειναν διευκολυντικές. Οι εγχώριες πιστώσεις προς τον εμπορικό τομέα (συμπεριλαμβανομένων των δανειοληπτών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα) αυξήθηκαν κατά 14 τοις εκατό (από έτος σε έτος) τον Δεκέμβριο του 2023, τον ταχύτερο ρυθμό από το 2013.
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 3,2%, οι επενδύσεις ξένου χαρτοφυλακίου επιταχύνθηκαν το οικονομικό έτος 2023-24, με αποτέλεσμα τα διαχρονικά υψηλά συναλλαγματικά αποθέματα. Λόγω του ισχυρού ψηφιακού συστήματος και των συνετών μεταρρυθμίσεων, οι άμεσες και έμμεσες εισπράξεις φόρων στην Ινδία έχουν δείξει ισχυρές επιδόσεις ανάπτυξης.
Ενώ παγκοσμίως οι χώρες οδεύουν προς τον προστατευτισμό, οδηγώντας σε κατακερματισμό του εμπορίου. Ωστόσο, η Ινδία υποστηρίζει όλο και περισσότερο το ελεύθερο εμπόριο. Πρόσφατα, η Ινδία υπέγραψε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ελεύθερων Συναλλαγών.
Αυτή είναι η τρίτη ΣΕΣ που υπογράφεται διαδοχικά, μετά από αυτές με την Αυστραλία και τα ΗΑΕ. Επιπλέον, η RBI δημοσίευσε στοιχεία ακαθάριστης τραπεζικής πίστωσης, όπου η εξαγωγική πίστη έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο τους τελευταίους 12 μήνες έως το τέλος Ιανουαρίου 2024. Επιπλέον, η Ινδία κατέγραψε τις υψηλότερες μηνιαίες εξαγωγές εμπορευμάτων τον Φεβρουάριο του 2024 μέχρι στιγμής το τρέχον οικονομικό έτος.
Η άλλη χώρα στην περιοχή της Νότιας Ασίας που υποστηρίζει την αναπτυξιακή τροχιά είναι το Μπουτάν. Στο Μπουτάν, η ανάπτυξη ήταν ισχυρότερη από την αναμενόμενη το 2023 και οι προβλέψεις έχουν αναβαθμιστεί για το 2024–25, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τις ισχυρές εξαγωγές υδροηλεκτρικής ενέργειας και το άνοιγμα των συνόρων στα τέλη του 2022. Επιπλέον, η οικονομία της Σρι Λάνκα βιώνει μια ανάκαμψη, με την ανάκαμψη του τουρισμού όχι μόνο ενισχύει την ανάπτυξη αλλά οδηγεί και σε ουσιαστική βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Ωστόσο, το Μπαγκλαντές σημείωσε επιβράδυνση στην τροχιά οικονομικής ανάπτυξής του, υποχωρώντας από περίπου 7% το FY2021-22 σε 6,1% το τρίτο τρίμηνο του 2023. Η επιβολή εμπορικών και συναλλαγματικών περιορισμών ως απάντηση στις πιέσεις του ισοζυγίου πληρωμών κατά την περίοδο 2022-23 έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώνοντας σημαντικά τις εισαγωγές.
Η έλλειψη εισαγόμενων ενδιάμεσων αγαθών εμπόδισε τις εγχώριες οικονομικές δραστηριότητες. Στο Νεπάλ, αν και η άρση των ελέγχων στις εισαγωγές είχε ως αποτέλεσμα την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης μετά την πτώση το 2023, δεν έχει σημειωθεί ακόμη σημαντική άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Το Αφγανιστάν παλεύει επίσης με την ξηρασία και τον αποπληθωρισμό. Το 2020–2022, σχεδόν το 80 τοις εκατό του πληθυσμού ήταν επισιτιστική ανασφάλεια και το 30 τοις εκατό υποσιτισμένο, κατά μέσο όρο. Η οικονομία της χώρας παραμένει εύθραυστη, με εκτεταμένη επισιτιστική ανασφάλεια και υψηλή ανεργία.
Ενώ το Πακιστάν, η ανάπτυξη παραμένει κάτω από το ήμισυ του μέσου όρου της πριν από την πανδημία και η βιομηχανική παραγωγή παραμένει πολύ κάτω από το προ της ύφεσης επίπεδο. Τα συναλλαγματικά αποθέματα αυξήθηκαν ελαφρά, αλλά εξακολουθούν να μην επαρκούν για να καλύψουν 2 μήνες εισαγωγών.
Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, οι Μαλδίβες σημείωσαν επίσης μέτρια ανάπτυξη 2 τοις εκατό σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης αντιπροσωπεύει σημαντική επιβράδυνση από την αξιοσημείωτη ανάπτυξη 13,9 τοις εκατό που καταγράφηκε το 2022. Ο τουριστικός τομέας, βασικός συντελεστής στο ΑΕΠ του, παρατήρησε αξιοσημείωτη συρρίκνωση.
Υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις πολιτικής για τις χώρες της Νότιας Ασίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για να διατηρηθεί και να προωθηθεί η αναπτυξιακή τροχιά.
Αυτά περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση σημαντικών εσόδων για την κάλυψη των αυξανόμενων επιβαρύνσεων χρέους, την οικοδόμηση ανθεκτικότητας στο κλίμα καθώς θα βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση σε βασικούς κλάδους, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενισχύοντας έτσι την απασχόληση για τον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας ώστε να αποκομίσει δημογραφικά μερίσματα και την άρση των στρεβλώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό.
Εν κατακλείδι, η περιοχή της Νότιας Ασίας, με αιχμή του δόρατος από την ισχυρή οικονομική επέκταση της Ινδίας, διατηρεί τη θέση της ως ηγέτης ανάπτυξης εν μέσω παγκόσμιων οικονομικών προκλήσεων. Με την αύξηση της παραγωγής να ξεπερνά τις προσδοκίες και να ξεπερνά άλλες αναδυόμενες αγορές, η Νότια Ασία επιδεικνύει ανθεκτικότητα και δυναμική. Τα βελτιωμένα μακροοικονομικά μεγέθη και τα προληπτικά μέτρα πολιτικής συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ανάπτυξη.
Η αντιμετώπιση των προκλήσεων πολιτικής όπως η δημιουργία εσόδων, η ανθεκτικότητα στο κλίμα, η δημιουργία θέσεων εργασίας και οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και την επιτάχυνση της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα. Η Νότια Ασία, αξιοποιώντας τα δημογραφικά της μερίσματα και ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα, είναι έτοιμη να απελευθερώσει το πλήρες οικονομικό της δυναμικό και να αναδυθεί ως μια τρομερή δύναμη στην παγκόσμια οικονομική αρένα.
ΠΗΓΗ: infognomonpolitics.gr