Έχετε αναρωτηθεί πόσοι τουρίστες επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά κάθε χρόνο; Ιδιαίτερα τώρα που εγκρίθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το δικαίωμα να βγάζουν οι γείτονες βίζα για τα ελληνικά νησιά απέναντι από τις μικρασιατικές ακτές, οι τουριστικές ροές από την Τουρκία σίγουρα θα έχουν αυξηθεί.
Την απάντηση στο ερώτημα δίνει ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Τουρισμού του Δημοτικού Συμβουλίου της Αττάλειας Ρετζέπ Γιαβούζ, ο αξιολόγησε τις διακοπές στα ελληνικά νησιά, όπου η αίτηση ‘βίζα στην πόρτα’ ξεκίνησε φέτος και δήλωσε ότι έβλαψε τον τουρκικό τουρισμό λόγω της αντίληψης του «φθηνού».
Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η σύγκριση των ελληνικών νησιών, που είναι το διαρκώς συζητούμενο θέμα αυτών των καλοκαιρινών διακοπών, με την Τουρκία είναι σαν να συγκρίνεις τα μήλα και τα αχλάδια:
« Επειδή είναι διαφορετικοί προορισμοί που δεν μοιάζουν μεταξύ τους. Οι Τούρκοι τουρίστες δεν πάνε εκεί γιατί είναι φθηνά ή για το ξενοδοχείο, αντίθετα, πάνε εκεί για να επισκεφτούν, να περιπλανηθούν, πηγαίνουν για να περάσουν μια ευχάριστη μέρα », είπε.
«Οι Τούρκοι που πάνε στα νησιά δεν είναι all inclusive τουρίστες»
Τόνισε ότι η σύγκριση ξενοδοχείων τεσσάρων ή πέντε αστέρων στην Τουρκία με ένα ξενοδοχείο στα νησιά δεν είναι το ίδιο πράγμα:
«Αν παρακολουθήσετε τους Τούρκους που πηγαίνουν εκεί, σχεδόν όλοι περνούν τη μέρα έξω από το ξενοδοχείο. Όσοι επισκέπτονται τα νησιά περνούν τα βράδια ευχάριστα, τρώγοντας για ώρες περπατώντας στις παραλίες».
« Άρα δεν είναι all-inclusive τουρίστες. Ταξιδεύουν περισσότερο, διερευνούν περισσότερο, είναι κυρίως άνθρωποι που μελετούν περισσότερο και θέλουν να γνωρίσουν περισσότερους διαφορετικούς πολιτισμούς», είπε.
Ο Ρετζέπ Γιαβούζ εξήγησε επίσης ότι τα στατιστικά στοιχεία των Τούρκων που πηγαίνουν στα ελληνικά νησιά δεν τηρούνται ακριβώς, και ότι υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν το πρωί και επιστρέφουν το βράδυ:
Οι χειριστές που ρωτήσαμε υπολογίζουν ότι περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες πάνε κάθε χρόνο στα ελληνικά νησιά. Αλλά, ο αριθμός των πεντάστερων ξενοδοχείων είναι πολύ λίγος, πηγαίνουν για να δουν έναν άλλο κόσμο » , είπε.
«Κάποια πράγματα είναι φθηνότερα εκεί από εδώ»
Ο Ρετζέπ Γιαβούζ είπε τα εξής σχετικά με το υψηλό ποσό των λογαριασμών εστιατορίων που μοιράζονται από προορισμούς όπως η Αλικαρνασσός και το Τσεσμέ:
«Τώρα, το να τρώω σε ένα ελληνικό νησί και να πληρώνω έναν λογαριασμό, δεν είναι το ίδιο αν είχα φάει στην Αλικαρνασσό. Θα πλήρωνα τα τριπλάσια περίπου. Με άλλα λόγια, αυτή είναι μια σύγκριση, μερικά πράγματα είναι φθηνότερα από εμάς, για παράδειγμα, τα ποτά, και τα εστιατόρια είναι φθηνότερα από εμάς.
Μπορώ να πω αυτό: Τα ξενοδοχεία ή οι διακοπές είναι φθηνότερες κατά τη γνώμη μας, αλλά τα περισσότερα από τα ξενοδοχεία εκεί δεν είναι all-inclusive. Η σύγκριση της τιμής ενός all inclusive εδώ, με ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων 60 ετών στην Ελλάδα δεν μας οδηγεί στο σωστό συμπέρασμα. Δημιουργεί απογοήτευση», είπε.