Η πρόσφατη απόφαση της Ciner Shipping, μιας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες της Τουρκίας, να μεταφέρει τη δραστηριότητά της στην Αθήνα, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στον τουρκικό ναυτιλιακό κλάδο.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Τουρκικής οικονομικής εφημερίδας “Ekonomi” το οποίο αναπαράγει η ιστοσελίδα οικονομικών ειδήσεων και αναλύσεων Capital, η μετακίνηση αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ενδέχεται να είναι η αρχή ενός ευρύτερου κύματος αποχωρήσεων Τούρκων εφοπλιστών προς το εξωτερικό.

Η Ciner Shipping κατέχει περίπου το 6% του τουρκικού στόλου θαλάσσιου εμπορίου και διαχειρίζεται 36 πλοία συνολικής χωρητικότητας 2,7 εκατομμυρίων DWT, ενώ βρίσκεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων εταιρειών στον κόσμο, με περισσότερες από 20 παραγγελίες νεότευκτων πλοίων.

Η απόφαση για μεταφορά στην Ελλάδα ανακοινώθηκε στους εργαζομένους της εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να δοθούν δημόσιες εξηγήσεις.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ciner Ship Management, Βασίλης Παπακαλοδούκας, υπογράμμισε ότι η μετακίνηση αποσκοπεί στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των περιφερειακών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Ελλάδα.

Παράλληλα, τόνισε ότι η εταιρεία αναζητά ένα πιο σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και ίσες ευκαιρίες ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο.

Το ρεπορτάζ της “Ekonomi” αναδεικνύει τη δυσχερή κατάσταση που αντιμετωπίζει ο τουρκικός ναυτιλιακός τομέας, εξαιτίας αυξανόμενου κόστους και γραφειοκρατικών εμποδίων.

Παρότι οι Τούρκοι εφοπλιστές κατάφεραν να ανεβούν στην 12η θέση της παγκόσμιας κατάταξης μετά την πανδημία, η έλλειψη ανταγωνιστικών πολιτικών και η απουσία φορολογικών κινήτρων τους αναγκάζουν να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, οι εφοπλιστές ζητούν επειγόντως νέα νομικά πλαίσια, εναρμονισμένα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ώστε να διατηρήσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητά τους.

Μεταξύ των αιτημάτων τους είναι η φορολόγηση βάσει τονάζ, ένα μοντέλο που εφάρμοσε για πρώτη φορά η Ελλάδα και έχουν αντιγράψει 40 χώρες ως τώρα αποδεχόμενες ότι πρόκειται για ένα φορολογικό σύστημα και προσφέρει σταθερότητα στις ναυτιλιακές επενδύσεις.

Η έλλειψη αυτών των κινήτρων, σύμφωνα με την Ένωση Τούρκων Εφοπλιστών (TAB), δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και απομακρύνει τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες από την Τουρκία.

Η έξοδος της Ciner Shipping ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τον τουρκικό στόλο, καθώς πιθανώς να ρίξει τη χώρα χαμηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη.

Επιπλέον, η τουρκική ναυπηγική βιομηχανία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, αφού μεγάλες ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ινδία, έχουν εισαγάγει νέα κίνητρα για τη ναυπήγηση πλοίων ειδικού σκοπού. Αυτό αυξάνει την ανησυχία στους κύκλους της τουρκικής ναυτιλίας, καθώς η χώρα χάνει την πρωτοκαθεδρία που διατηρούσε στον συγκεκριμένο τομέα.

Η Ciner Shipping είχε στραφεί τα τελευταία χρόνια στη χρηματοδότηση υπεράκτιων ναυλώσεων, αξιοποιώντας αγορές όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Η μετακίνησή της στην Ελλάδα αναμένεται να ενισχύσει τη ναυτιλιακή παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά, δίνοντάς της πρόσβαση σε ένα πιο ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον.

Η Ελλάδα ως Εναλλακτικός Προορισμός για τους Τούρκους Εφοπλιστές

Η επιλογή της Ελλάδας από την Ciner Shipping δεν είναι τυχαία.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα θεσμικό πλαίσιο φιλικό προς τη ναυτιλία, προσφέρει σταθερότητα και υποστηρίζει τη φορολόγηση βάσει τονάζ, γεγονός που την καθιστά ελκυστική για διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες.

Με δεδομένη τη δυναμική του ελληνικού ναυτιλιακού τομέα και το γεγονός ότι η χώρα διατηρεί την πρώτη θέση στη διεθνή ναυτιλία, είναι πιθανό να δούμε και άλλες τουρκικές ναυτιλιακές εταιρείες να ακολουθούν το παράδειγμα της Ciner Shipping.

Όπως επισημαίνει ο τουρκικός οικονομικός τύπος, “η μεταφορά της Ciner Shipping στην Ελλάδα αποτελεί ηχηρό μήνυμα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουρκικός ναυτιλιακός κλάδος.

Η έλλειψη επενδυτικών κινήτρων, οι γραφειοκρατικές δυσκολίες και η ανάγκη για ένα πιο ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο ωθούν όλο και περισσότερους εφοπλιστές να αναζητήσουν “Σχέδιο Β” στο εξωτερικό.

Εάν η τουρκική κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί άμεσα στις απαιτήσεις του κλάδου, η έξοδος της Ciner Shipping μπορεί να αποτελέσει την αρχή ενός ευρύτερου κύματος φυγής ναυτιλιακών κεφαλαίων, με την Ελλάδα να εμφανίζεται ως βασικός προορισμός για τις εταιρείες που αναζητούν ένα πιο σταθερό και ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον”, καταλήγουν τα σχετικά δημοσιεύματα.