Τώρα όμως, έχει παρθεί η απόφαση και θα γίνει κανονικά η επένδυση ενός πακτωλού εκατομμυρίων στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα 160 εκ. ευρώ, στο Λιμάνι!

Όπως έγραψε το “Πρώτο θέμα”:

Το “πράσινο” φως άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, για την υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του master plan του λιμένα Θεσσαλονίκης, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως λιμάνι διεθνούς ενδιαφέροντος, με προϋπολογισμό υποχρεωτικών επενδύσεων 160 εκατ. ευρώ. Οι σύμβουλοι Επικρατείας όμως «έκοψαν» ως μη νόμιμη τη χρήση «βιομηχανία και βιοτεχνία» στη βασική και ζωτική υποζώνη Α2 του λιμανιού, έκτασης 353.880 τ.μ.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε κατατεθεί στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ προς νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση αναπτυξιακού προγράμματος και μελέτη διαχείρισης (master plan) του λιμένα Θεσσαλονίκης». Πριν την κατάθεση του διατάγματος στο ΣτΕ είχε προηγηθεί θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας, είχε εγκριθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, είχε συνταχθεί ειδική επιστημονική μελέτη και υπήρξε θετική γνωμοδότηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στόχος του master plan είναι ο καθορισμός της στρατηγικής ανάπτυξης του «πολυσύνθετου» λιμένα της συμπρωτεύουσας σε βάθος 25ετίας. Οι δραστηριότητες χωρίζονται σε δύο τμήματα. Το ανατολικό, που εντάσσεται στην άμεση γειτονιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει την επιβατική κίνηση και τους χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ενώ το δυτικό τμήμα αφορά στην αμιγώς εμπορική κίνηση του λιμένα.

Ειδικά για τη ζώνη του λιμένα που είναι σε άμεση σύνδεση με τη ζωή της πόλης, προβλέπονται μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος αστικές χρήσεις, όπως είναι εμπορικές, οικονομικές, τουριστικές, αναψυχής και πολιτισμού. Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, καταλαμβάνοντας το 51% της έκτασης. Πράγματι, οι σύμβουλοι Επικρατείας εξέδωσαν την πρώτη γνωμοδότηση του 2025 (1/2025) που αφορά το master plan του λιμένα, στην οποία επισημαίνουν ότι «κατά προέχοντα χαρακτήρα είναι ο πολεοδομικός σχεδιασμός της ζώνης λιμένα και υπόκειται στις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος για ορθολογικό σχεδιασμό, με την υιοθέτηση πολεοδομικών κριτηρίων σύμφωνα με τη φυσιογνωμία, τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε ζώνης του λιμένα, βάσει ειδικής επιστημονικής μελέτης».

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση των 74 σελίδων, «το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι το σημαντικότερο της Βόρειας Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Τα σχεδιαζόμενα έργα, αλλά και αυτά που θα υλοποιηθούν μετά την πλήρη λειτουργία του λιμένα, σύμφωνα με τις μελέτες, «δεν αναμένεται να έχουν αρνητική επίδραση στον ρυθμό ανανέωσης των υδάτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Θερμαϊκού κόλπου και στην ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων εν γένει». Το κόστος για την υλοποίηση του master plan υπολογίζεται στα 160 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η επέκταση της λιμενικής υποδομής στον 6ο Προβλήτα θα ανέλθει στα 130 εκατ., ο μηχανικός εξοπλισμός του 6ου Προβλήτα στα 7 εκατ. και η αποκατάσταση του παλαιού Τελωνειακού Σταθμού στα 23 εκατ. ευρώ.

Το λιμάνι έχει δύο ζώνες, την Α (ανατολικό τμήμα), η οποία είναι επιβατικού χαρακτήρα και έχει τρεις προβλήτες συνολικής επιφάνειας 385.507 τ.μ., και τη Β (δυτικό τμήμα) που είναι εμπορικού χαρακτήρα με τρεις προβλήτες συνολικής έκτασης 1.164.493 τ.μ. και με τις σχεδιαζόμενες επεκτάσεις θα φτάσει τα 1.687.040 τ.μ. Το ενδιαφέρον των συμβούλων Επικρατείας (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ζωή Θεοδωρικάκου) επικεντρώθηκε στην υποζώνη Α2. Η ζώνη αυτή αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση της κρουαζιέρας, της ακτοπλοΐας και των οχηματαγωγών πλοίων. Δηλαδή, αποτελεί λιμενική ζώνη επιβατικής, τουριστικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, ενώ είναι τερματικός σταθμός εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων, πλοίων ακτοπλοΐας, επιβατών και οχημάτων.

Στην Α2 ζώνη επιτρέπονται δραστηριότητες σχετικές με τον ελλιμενισμό και την εξυπηρέτηση πλοίων, παροχής λιμενικών υπηρεσιών, όπως είναι του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, της Πυροσβεστικής, της Πλοηγικής Υπηρεσίας, πλοίων συλλογής αποβλήτων, εφοδιασμού πλοίων με καύσιμα, αλιευτικών πλοίων κ.λπ. Ακόμη, επιτρέπονται οι χρήσεις υποδοχής τουρισμού, αναψυχής και πολιτισμού (μουσεία), εμπορικά καταστήματα, υπεραγορές και κέντρα διασκέδασης. Σύμφωνα με το ΣτΕ, η σχετική ρύθμιση του Προεδρικού Διατάγματος για τη χρήση της υποζώνης Α2 δεν είναι νόμιμη. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη στη μελέτη για τον βαθμό όχλησης που θα επιφέρει στην περιοχή και δεν προσδιορίζεται σε ποια περιβαλλοντική κατηγορία κατατάσσεται έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητά της.

Πηγή: sfina.gr