Facebook Pixel Αποκάλυψη! Να γιατί υπάρχει έρωτας μεγάλος μεταξύ Πούτιν-Ερντογάν
| 2022-08-06 11:24:00

Αποκάλυψη! Να γιατί υπάρχει έρωτας μεγάλος μεταξύ Πούτιν-Ερντογάν

του Γεωπόλδου
Αποκάλυψη! Να γιατί υπάρχει έρωτας μεγάλος μεταξύ Πούτιν-Ερντογάν

Σε άνοδο 46% οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Ρωσία.

Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία από ασιατικές χώρες ανακάμπτουν από το ναδίρ που έφτασαν την περίοδο Μαρτίου Απριλίου που είχε κορυφωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά ακόμα χρειάζονται 40 με 70 % για να φτάσουν τα προπολεμικά επίπεδα. Εκτός από την Τουρκία της οποίας οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί.

Με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν από τις πρώτες που επέβαλλαν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. Πρόκειται για ορισμένους περιορισμούς όσον αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές (δείτε την επισκόπηση των κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία εδώ). Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές οντότητες δεν μπορούν να πωλούν ορισμένα προϊόντα στη Ρωσία (περιορισμοί στις εξαγωγές) και ότι οι ρωσικές οντότητες δεν επιτρέπεται να πωλούν ορισμένα προϊόντα στην ΕΕ (περιορισμοί στις εισαγωγές).

Ο κατάλογος των απαγορευμένων προϊόντων έχει καταρτιστεί έτσι ώστε να μεγιστοποιήσει τον αρνητικό αντίκτυπο των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, περιορίζοντας παράλληλα τις επιπτώσεις τους στις επιχειρήσεις και τους πολίτες της ΕΕ. Από τους περιορισμούς στις εξαγωγές και τις εισαγωγές εξαιρούνται προϊόντα που προορίζονται κυρίως για κατανάλωση και προϊόντα που σχετίζονται με την υγεία, τα φάρμακα, τα τρόφιμα και τη γεωργία, προκειμένου να μην επηρεαστεί δυσμενώς ο ρωσικός πληθυσμός.

Οι απαγορεύσεις εφαρμόζονται από τις τελωνειακές αρχές της ΕΕ.

Επιπλέον, η ΕΕ, σε συνεργασία με άλλους ομονοούντες εταίρους, έχει εκδώσει δήλωση με την οποία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να πάψει να μεταχειρίζεται τη Ρωσία ως μάλλον ευνοούμενο κράτος στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Η ΕΕ έχει αποφασίσει να ασκήσει αυτό το δικαίωμα όχι μέσω της αύξησης των εισαγωγικών δασμών, αλλά μέσω μιας δέσμης περιοριστικών μέτρων που περιλαμβάνουν απαγόρευση εισαγωγής ή εξαγωγής ορισμένων αγαθών. Η ΕΕ και οι εταίροι της έχουν επίσης αναστείλει κάθε εργασία που σχετίζεται με την προσχώρηση της Λευκορωσίας στον ΠΟΕ.

Ποια εμπορεύματα δεν μπορούν να εξαχθούν από την ΕΕ στη Ρωσία;

Ο κατάλογος των προϊόντων που καλύπτονται από τις κυρώσεις περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • τεχνολογία αιχμής (π.χ. κβαντικοί υπολογιστές και προηγμένοι ημιαγωγοί, ηλεκτρονικά και λογισμικό υψηλών προδιαγραφών)

  • ορισμένους τύπους μηχανημάτων και εξοπλισμού μεταφορών

  • ειδικά είδη και τεχνολογία που απαιτούνται για τη διύλιση πετρελαίου

  • εξοπλισμό, τεχνολογία και υπηρεσίες του τομέα της ενέργειας

  • είδη και τεχνολογία που προορίζονται για την αεροπορία και τη διαστημική βιομηχανία (π.χ. αεροσκάφη, ανταλλακτικά ή κάθε είδους εξοπλισμό για αεροσκάφη και ελικόπτερα, καύσιμα αεριωθούμενων)

  • είδη που προορίζονται για τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα και τεχνολογία ραδιοεπικοινωνίας

  • ορισμένα είδη διπλής χρήσης (είδη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τόσο για στρατιωτικούς όσο και για μη στρατιωτικούς σκοπούς), όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και λογισμικό για μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή συσκευές κρυπτογράφησης

  • είδη πολυτελείας (π.χ. πολυτελή αυτοκίνητα, ρολόγια, κοσμήματα)

Και πως αναπλήρωσε αυτές τις απώλειες η Ρωσία; Απ' ότι φαίνεται η λύση ήταν η Τουρκία....

Στο θέμα των κυρώσεων προβληματισμό δημιουργεί η στάση της Τουρκίας, η οποία δεν συμμετέχει στη διαδικασία που είναι... υπαγορευμένη από τη Δύση. Όχι μόνο δεν επέβαλλε κυρώσεις, αλλά αύξησε τις εξαγωγές της με τη Ρωσία. Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί ένα γράφημα με στοιχεία από την εταιρεία «Macrobond», η οποία παρέχει οικονομικές πληροφορίες σε επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα, μαζί με αναλυτικά εργαλεία που τους βοηθούν να βρουν, να αναλύσουν και να απεικονίσουν γρήγορα τα σχετικά δεδομένα.

Τί προκύπτει από το γράφημα; Ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Ρωσία έχουν αυξηθεί στο 46% από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 μέχρι τον Ιούνιο, την ώρα όπως άλλες ασιατικές χώρες όπως η Κίνα, η Ταϊβάν, η Κορέα, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και η Ινδία μετρούν απώλειες ακόμα και 65% τον Ιούνιο του 2022.

Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία από ασιατικές χώρες ανακάμπτουν από το ναδίρ που έφτασαν την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου που είχε κορυφωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ακόμα όμως χρειάζονται 40 με 70 % μονάδες για να φτάσουν τα προπολεμικά επίπεδα. Εκτός από την Τουρκία της οποίας οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί.

Εξαγωγές προς τη Ρωσία

Κίνα -17%

Ταϊβάν -59%

Νότια Κορέα -65%

Ιαπωνία -59%

Βιετνάμ -60%

Μαλαισία -42%

Ταϊλάνδη -53%

Τουρκία +46%

Ινδία -24%
 

Αυξάνονται οι συναντήσεις Πούτιν-Ερντογάν

Ίσως γι'αυτόν το τελευταίο διάστημα βλέπουμε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συναντιέται συχνότερα τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Τη Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022 αμφότεροι συναντήθηκαν στο Σότσι, ενώ είχε προηγηθεί το τετ α τετ στις 19 Ιουλίου στην Τεχεράνη, τρεις ημέρες πριν από την υπογραφή μιας συμφωνίας ανάμεσα στη Μόσχα, το Κίεβο, την Άγκυρα και τα Ηνωμένα Έθνη για την επανάληψη του εμπορίου ουκρανικών σιτηρών μέσω του Ευξείνου Πόντου, που είχε σταματήσει μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Και τί αποφάσισαν οι δύο συνέταιροι; Σύμφωνα με κοινή δήλωση των δύο ηγετών, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο, αποφάσισαν να ενισχύσουν την ενεργειακή και την οικονομική συνεργασία. Μάλιστα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να "ενισχύσουν τις εμπορικές ανταλλαγές" μεταξύ των χωρών τους και "να ανταποκριθούν στις αμοιβαίες προσδοκίες στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας",.

Πούτιν και Ερντογάν υποστήριξαν κυρίως τη θέσπιση "συγκεκριμένων μέτρων" για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, της βιομηχανίας και των οικονομικών, καθώς και στον τουρισμό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Πούτιν υπογράμμισε επίσης τον ρόλο της Άγκυρας στη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. "Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία γιατί διασφαλίζει την αδιάλειπτη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου", δήλωσε ο Πούτιν.

Η Ρωσία επιδιώκει εδώ και μήνες να επιβάλει το νόμισμά της στους διεθνείς διακανονισμούς έναντι του ευρώ και του δολαρίου, με φόντο τις πρωτοφανείς δυτικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ήλπιζε η συνάντησή του με τον Πούτιν να "ανοίξει μια πολύ διαφορετική σελίδα στις σχέσεις" μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους είχε δηλώσει επίσης πως ήθελε να διασφαλίσει ότι η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου από τον ρωσικό πυρηνικό κολοσσό Rosatom, στη νότια Τουρκία, θα τηρούσε το "καθορισμένο χρονοδιάγραμμα", καθώς μια αντιδικία είναι πιθανό να προκαλέσει καθυστερήσεις σε αυτό έργο.

Όπως παρατηρούν αστειευόμενοι κορυφαίοι αναλυτές, εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος! Αλλά η Δύση δεν βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο στην υπόθεση Τουρκία, η οποία αποτελεί τη χώρα-τρομοκράτη, τον μεγαλύτερο ταραξία της περιοχής, που έχει εισβάλλει σε Κύπρο-Συρία-Ιράκ, διατηρεί στρατεύματα και επηρεάζει την ειρήνη και την ασφάλεια της Λιβύης, στήριξε στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν τον πόλεμο με την Αρμενία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020, εξόπλισε με drone την Ουκρανία, αλλά δεν επέβαλλε καμία κύρωση στη Ρωσία. 

Μήπως έχει... παραγίνει το έργο με την Τουρκία; Μήπως πρέπει να της επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις που θα πονέσουν πραγματικά;

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags