Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα ακόμη αποκαλούμε την όποια ισχύ του με τον όρο «Ιπποδύναμη». Στη Μεγάλη Βρετανία την ονομάζουν Hp (Horse Power), στη Γαλλία Ch (Chevaux), δηλαδή σκέτο άλογο. Ενώ στην Ιταλία Cv (Cavalli vapore), «άλογα ατμού». Γιατί, για να «συνταξιοδοτηθούν» και να ξεκουραστούν τα υπέροχα τετράποδα, επί αιώνες αναντικατάστατες κολόνες του πολιτισμού μας, και όχι μόνο ως μέσα μαζικής μεταφοράς έπρεπε να εφευρεθούν διαφορετικές λύσεις, πλέον σύγχρονες, πρακτικές και κυρίως ταχύτερες. Όπως, για παράδειγμα η μηχανή ατμού, που μετά εξελίχθηκε σε ατμομηχανή, αλλά και σε ατμάμαξα.
Βρισκόμαστε στα μέσα του ‘700, στην πρώτη από τις τρεις (γιατί θ’ ακολουθήσουν μία 2η το 1870 και μία 3η το 1970), «Βιομηχανικές Επαναστάσεις» της Ιστορίας. Ο Σκοτσέζος μηχανικός και εφευρέτης, Τζέιμς Βατ γνωστός και ως «πατέρας της ατμομηχανής», αφού πέτυχε τον αποχωρισμό του συμπυκνωτή, από τον κύλινδρο, τον οποίο περιέβαλε με ατμό προς αποφυγή ψύξης προχώρησε σ’ ένα πείραμα για να διαπιστώσει πόσα ακριβώς άλογα θα μπορούσε ν’ αντικαταστήσει ένας συμπυκνωτής και αναλόγως, να δώσει το πράσινο φως για τη μαζική παραγωγή ατμομηχανών.
Επέλεξε ένα άλογο, γιατί το εξίσου πανέξυπνο γαϊδουράκι θέλει τον χρόνο του για ν’ αποδειχθεί συνεργάσιμο και για να υπολογίσει πόσο βάρος μπορούσε να σηκώσει, ως σταματημένο, ανά μέτρο το δευτερόλεπτο, του φόρτωσε ένα βαρίδι 75 κιλών. Επειδή όμως το πείραμα έγινε με 33.000 λίμπρες, πάνω κάτω ένα κιλό περισσότερο από την υπόλοιπη, ευρωπαϊκή μέτρηση, πολλαπλασίασε την ταχύτητα ενός, βρετανικού ποδιού, ανά δευτερόλεπτο καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «1 άλογο= 76kg x το μέτρο (m)/ ανά δευτερόλεπτο (s)».
Το πείραμα έγινε στο Σόχο, δηλαδή στην καρδιά της σημερινής Νέας Υόρκης, που κάποτε σήμαινε South of Houston με δεκάδες εργάτες από το Τέξας, συνεργεία και μηχανουργεία ανάμεσά τους και του Βατ όπου ο Σκοτσέζος κατασκεύασε μία ατμομηχανή, διπλής ενέργειας δίνοντας περιστροφική κίνηση με αρθρωτό παραλληλόγραμμο προσθέτοντας και σπόνδυλο για κανονική ρύθμιση. Μία πρωτότυπη, τεχνολογική επανάσταση που εκτίθεται σήμερα στο Μόναχο, έδρα του μεγαλύτερου τεχνολογικού μουσείου του κόσμου και που οδήγησε, λόγω των ευρείας κλίμακας εφαρμογών του στην αναπόφευκτη έλευση της Βιομηχανικής Επανάστασης.
Ο Βατ δεν σταμάτησε εκεί. Εφεύρε επίσης τον πιεστικό κοχλία και τα υδραργυρικά μανόμετρα. Έγινε μέλος της Βασιλικής Εταιρίας του Λονδίνου, όπως και του γαλλικού Ινστιτούτου και προς τιμήν του ονομάστηκε η ομώνυμη μονάδα μέτρησης ισχύος: 1 Cv= 0,735 kW, 1 Hp= 0,746 kW. Αλήθεια, τι θα είχε συμβεί εάν είχε επιλέξει το γαϊδουράκι;