«Η Αυτού Μεγαλειότης μόλις με ενημέρωσε ότι θα παραδώσει τον θρόνο. Είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για αλλαγή», δήλωσε ο Ραχόι.
Θα προηγηθεί κατάθεση πρότασης για την τροποποίηση του συντάγματος που θα επιτρέπει την παραίτηση του βασιλιά από τον θρόνο.
Ο άλλοτε δημοφιλής Χουαν Κάρλος, ο οποίος είναι σήμερα 76 ετών συνέβαλε στη μετάβαση της Ισπανίας στη δημοκρατία τη δεκαετία του '70 μετά την δικτατορία του Φράνκο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχασε μεγάλο μέρος της λαϊκής υποστήριξης εξαιτίας των σκανδάλων διαφθοράς, στα οποία έχει εμπλακεί.
Η Ισπανία πληροφόρηκε ότι ο μονάρχης της (και πρόεδρος της WWF Ισπανίας!) συμμετείχε εδώ και χρόνια φανατικά σε σαφάρι άγριων ζώων -ελεφάντων, λιονταριών και άλλων ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση- στα οποία είχε ανέκαθεν μεγάλη αδυναμία, έπειτα από ένα «ιδιωτικό ταξίδι» στην Μποτσουάνα, από όπου ένα ιδιωτικό αεροπλάνο τον μετέφερε βαριά τραυματισμένο (τριπλό κάταγμα στη λεκάνη) στη Μαδρίτη για να χειρουργηθεί.
Εξάλλου, το «πταίσμα» ότι ο Χουάν Κάρλος είχε αδυναμία στο άλλο φύλο ήταν γνωστό σε όλους. Ακόμη και στην επίσημη βιογραφία της Σοφίας αναφέρεται ότι «στον βασιλιά μοιάζει να αρέσουν όλες οι γυναίκες του κόσμου εκτός από αυτήν που είχε παντρευτεί». Ετσι κανείς δεν εξεπλάγη όταν αποκαλύφθηκε ότι στο σαφάρι (κόστους 59.500 δολαρίων) τον συνόδευε η φερόμενη ως η επί έξι χρόνια ερωμένη του - μια Γερμανίδα που είχε οικειοποιηθεί έναν τίτλο πριγκίπισσας από προηγούμενο γάμο της.
Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και το σκάνδαλο του βασιλικού «γαμπρού» Ουργκανταρίν, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση (7,8 εκατομμυρίων ευρώ) δημοσίου χρήματος και η εμπλοκή στην υπόθεση της ινφάντας Κριστίνας καθώς και η γκάφα του μεγαλύτερου εγγονού του Χουάν Κάρλος, του 13χρονου Φροϊλάν, που αυτοπυροβολήθηκε στο πόδι στο κτήμα του πατέρα του όπου είχε πάει για κυνήγι (ενώ στην Ισπανία απαγορεύεται η κατοχή και η χρήση όπλων από παιδιά κάτω των 14 ετών).
Η Λετίθια και ο Φελίπε δεν έχουν καμία επαφή με την Κριστίνα από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, ενώ η σύζυγος του Φελίπε αντί για τον αφανισμό άγριων ζώων, έχει αδυναμία στο διάβασμα και στην εκπαίδευση, την οποία θεωρεί, όπως έχει πει, το δυνατό «όπλο» «τόσο για την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη όσο και για την καλυτέρευση της κοινωνίας.
Η βασίλισσα Σοφία ήταν τις δεκαετίες ’70 - ’80 (και μέχρι σήμερα) μία από τις πιο κοσμαγάπητες προσωπικότητες της χώρας. Διότι λόγω προσωπικότητας αλλά και υψηλής αντίληψης είχε κατανοήσει ότι η βασιλεία δεν μπορεί να επιβιώσει τον 20ό και τον 21ο αιώνα αν παραμείνει δύσκαμπτη, μυστικοπαθής και απρόσιτη.
Μάλιστα η Λετίθια, ως μορφωμένη και έξυπνη γυναίκα, φαίνεται ότι έχει ξεχωρίσει τη βασίλισσα, με την οποία δείχνει να έχει άριστες σχέσεις, και έχει καταλάβει ότι η Σοφία ήταν ο «άνθρωπός» της, η γυναίκα με την οποία θα μπορούσε όχι μόνο να συνεννοηθεί -εκείνη, μια κοινή θνητή-, αλλά και να δημιουργήσει μια σχέση εκτίμησης και -γιατί όχι;- αγάπης.
Ο βασιλιάς που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και έχει υποβληθεί σε σειρά επεμβάσεων τα τελευταία χρόνια παραιτείται για προσωπικούς λόγους, πρόσθεσε ο Ραχόι.
Πηγή: kathimerini.gr
Τέλος εποχής για την Ισπανία: Παραδίδει τον θρόνο ο Χουάν Κάρλος
| 02/06/14 - 13:28