Σε σημερινή του συνέντευξη προς την WaS ο M. Σουλτς τονίζει ότι ο Α. Τσίπρας πλανάται εάν πιστεύει ότι μπορεί να διώξει την τρόικα και οι Ευρωπαίοι θα χρηματοδοτήσουν παρόλα αυτά τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Γι΄ αυτό το λόγο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Welt am Sonntag, συνέστησε στον έλληνα πρωθυπουργό να μην θέσει εν αμφιβόλω τους συμπεφωνημένους με τους πιστωτές κανόνες ή να τους καταργήσει μονομερώς.
 


«Αντί να επιμένει σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, θα έπρεπε να συζητήσει μαζί μας πώς μπορούν να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα».


Ο πρόεδρος του ΕΚ αποκαλύπτει ότι κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει τις φραστικές επιθέσεις εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου Α. Μέρκελ.

Όπως δηλώνει ο κ. Σουλτς μια τέτοια συμπεριφορά θα ήταν “κοντόφθαλμη” δεδομένου ότι και η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει εντέλει να παρέχει βοήθεια στην Ελλάδα. Αναφορικά με τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης ο Μάρτιν Σουλτς σημειώνει ότι δεν τα έχει “διακρίνει ακόμη πλήρως” αλλά πιθανώς εδώ να έγκειται η ευκαιρία για να χαραχτεί από κοινού μια “εποικοδομητική πορεία”.

Πάντως, και η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμη σε οριστικά συμπεράσματα για τις προθέσεις της Αθήνας. Μόλις χθες η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα περιμένει μαζί με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους να δει τα σχέδια που θα τους παρουσιάσει η νέα ελληνική κυβέρνηση. Μάλλον αυτός είναι ο λόγος που το Βερολίνο αποφεύγει προς το παρών σχόλια και δηλώσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung κύκλοι της καγκελαρίας εκφράζουν όμως την έκπληξη τους ότι ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο κ. Σουλτς, επισκέπτονται “άρον άρον” την Αθήνα. Συνήθως είναι οι νέοι πρωθυπουργοί αυτοί που επισκέπτονται τις Βρυξέλλες.

Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ: αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη

Σε άλλο άρθρο της ίδιας εφημερίδας αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ είναι “αποφασισμένος” να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με κύκλους του κ. Γιούνκερ, η «φρικτή ρητορική των Αθηνών» δεν σημαίνει ότι ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πρόθυμος να διεξάγει εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο βοήθειας το οποίο θα συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.


Όλοι βέβαια καταλαβαίνουν πως οι δύο λέξεις φρικτή ρητορική σημαδεύουν τον Γ. Βαρουφάκη και αφορούν στο διάλογο του με τον Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει την επόμενη Τέταρτη όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Πάντως, η Κομισιόν έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως το καλοκαίρι.

Πηγή: newsit.gr