Στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που δημοσίευσε η Ελλάδα τη Μετάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 2025 απαντά το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
Η Άγκυρα εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο «Σχέδιο Θαλάσσιας Χωροταξίας» που δημοσίευσε η Ελλάδα στο πλαίσιο της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την Άγκυρα, το ελληνικό σχέδιο παραβιάζει τα θαλάσσια δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας δεν έχουν νομική ισχύ και δεν θα γίνουν αποδεκτές.
Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, το διεθνές δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών, ακόμη και σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο, αλλά απορρίπτει τις τετελεσμένες ενέργειες. Επιπλέον, αναφέρει ότι θα υποβάλει το δικό της σχέδιο θαλάσσιας χωροταξίας στην UNESCO και στα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, η Τουρκία καλεί την Ελλάδα να υιοθετήσει μια ειλικρινή και συνολική προσέγγιση για την επίλυση των διαφορών, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, την ισότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας, όπως προβλέπεται στη Διακήρυξη των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία της 7ης Δεκεμβρίου 2023.
Υπενθυμίζεται, ότι πριν την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, δημοσίευμα της Milliyet υποστήριζε, ότι “Εμβαθύνεται η Γαλάζια Πατρίδα. Επιλογή η μέση γραμμή του Αιγαίου. Το μισό Αιγαίο θα περιλαμβάνει την τουρκική πλευρά”.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Ορισμένες από τις περιοχές που προσδιορίζονται στο «Θαλάσιο Χωροταξικό Σχέδιο» (ΘΧΣ) που έχει δηλωθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επαναλαμβάνουμε ότι οι μονομερείς ενέργειες και αξιώσεις της Ελλάδας δεν θα έχουν νομικές συνέπειες για την Τουρκία.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών σε αυτές τις θάλασσες, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών θεμάτων.
Οι προαναφερθείσες ενέργειες και οι απόπειρες τετελεσμένων γεγονότων, όπως και στο παρελθόν, δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για την Τουρκία σήμερα ή στο μέλλον.
Η Τουρκία διατηρεί τη θέση της ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και συνολική προσέγγιση για την επίλυση ζητημάτων βάσει του διεθνούς δικαίου, της ισότητας και της καλής γειτονίας στο πλαίσιο της Διακήρυξης της Αθήνας για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία, της 7ης Δεκεμβρίου 2023, η οποία αντανακλά το πνεύμα που και τα δύο μέρη θέλουν να διατηρήσουν στις τουρκοελληνικές σχέσεις.
Η Τουρκία θα υποβάλει το δικό της MSP στην UNESCO και στα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών.
ΠΗΓΗ: Geopolitico.gr