Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης διέκοψε πριν από λίγο ξανά τις εργασίες της προκειμένου να λάβει χώρα η τέταρτη κατά σειρά συνάντηση των Α. Τσίπρα, Α. Merkel, F. Hollande και D. Tusk στο περιθώριο της Συνόδου.
Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα η συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας που φαίνεται, για την ώρα, να πέφτει πάνω σε δύο εμπόδια. Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο που μίλησε στο Dow Jones Newswires, το πρώτο αφορά την εμπλοκή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης μετά τη λήξη της τρέχουσας δανειακής σύμβασης το Μάρτιο του 2016 και το δεύτερο τη μεταφορά περιουσιακών στοιχείων ύψους έως 50 δισ. ευρώ σε ειδικό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο.
Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση στο Twitter του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος σημειώνει ότι "μετά απο 14 ώρες συνάντησης της Ευρωζώνης, το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο...νέα διακοπή για διαβουλεύσεις".
Μετά τη δεύτερη διακοπή, πάντως, ο εκπρόσωπος του Donald Tusk, Preben Aamann ενημέρωσε μέσω Twitter πως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φέρνει μια συμβιβαστική πρόταση στο "τραπέζι" της Συνόδου Κορυφής.
"Ο Tusk συγκαλεί εκ νέου σε 10 λεπτά την Σύνοδο των 19 ηγετών της ευρωζώνης κομίζοντας συμβιβαστική πρόταση”, ανέφερε η ανάρτηση του Preben Aamann.
Τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης
Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανία επιμένει στη μεταφορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους έως 50 δισ. ευρώ σε ειδικό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο ούτως ώστε να πουληθούν και να παράγουν έσοδα που θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή του χρέους.
Ένας διπλωμάτης δήλωσε ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με μετατροπή της Ελλάδας σε "γερμανικό προτεκτοράτο", ενώ ένας άλλος διπλωμάτης δήλωσε ότι η Merkel είχε υπογραμμίσει ότι αυτό το θέμα αποτελεί "κόκκινη γραμμή".
Ως προς το θέμα της εμπλοκής του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας, η Γερμανία επιμένει το Ταμείο να έχει πλήρη συμμετοχή σε ένα πιθανό τρίτο πακέτο, παρά τις ελληνικές αντιδράσεις.
Πού σημειώθηκε πρόοδος
Νωρίτερα, επικαλούμενο καλά ενημερωμένες πηγές, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδιδε ότι προοπτική του "Grexit” φαίνεται να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ σταδιακά αρχίζουν και διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, όχι μόνο μεσοπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για τις επόμενες εβδομάδες.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια, τα οποία περιέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον EFSM παραμένουν ανενεργά 60 δισ. ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Πέραν αυτών των χρημάτων, υπό συζήτηση είναι η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ενώ υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα διμερή δάνεια με χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ενστάσεις στην παρούσα φάση προβάλλει η Ολλανδία, η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, αν δεν αρθούν οι "μονομερείς ενέργειες" στις οποίες προέβη η κυβέρνηση και οι οποίες σύμφωνα με την άποψη της Χάγης βρίσκονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Σε ό,τι αφορά τις μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο (ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κ.α.), το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει πως φαίνεται ότι υπάρχει βάση συμβιβασμού και προβλέπεται η απόσβεση του αριθμού των επαναπροσληφθέντων, από το συνολικό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν ως το 2020.
Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι αν υπάρξει συμφωνία είναι εξαιρετικά πιθανό η ΕΚΤ να χορηγήσει στο εγγύς μέλλον εκ νέου ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό, ELA, στις τράπεζες. Οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι για να διατηρήσει η ΕΚΤ τον ELA πρέπει να υπάρχει προοπτική μιας αξιόπιστης συμφωνίας με την Ελλάδα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους, είναι πιθανό να επαναδιατυπωθεί η δήλωση του Εurogroup του Νοεμβρίου του 2012.
Πηγή: capital.gr