Ο κ. Τσίπρας έχοντας προ πολλού βαλει στην άκρη το ύφος του επαναστάτη, φόρεσε το κοστούμι του πολιτικού που ειχε ως αποκλειστικό σκοπό να εμφανιστεί ως υπεύθυνη δυναμη.

Αρκετές ήταν οι στιγμές που ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε απολογητικός για τους 7 μήνες και τα λάθη που έγιναν στην διαπραγμάτευση, αλλά έριξε και την ευθύνη στους άλλους είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό που -όπως είπε- δεν τον άφησαν να κυβερνήσει.

Υιοθέτησε σε σημεία της συνέντευξης την στάση που είχαν κρατήσει πρωθυπουργοί των προηγούμενων μνημονίων, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς τους οποίους όμως ως αντιπολίτευση λοιδορούσε. Σε μια προσπάθεια να μην χαϊδέψει τα αυτιά των ψηφοφόρων είπε ότι "για τα δεινά μας δεν φταίνε μόνο οι ξένοι, αλλά και εμείς".

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν δραπετεύει από τις ευθύνες του, δέχθηκε οτι έχει ευθύνη για την επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου, είπε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης κάποια στιγμή έχασε την αξιοπιστία του, χαρακτήρισε σημαντικότερους ηγέτες της μεταπολίτευσης τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου και είπε ότι αδίκησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δεν ήταν στις πρώτες του επιλογές.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι θα είναι στα ψηφοδέλτια ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτς και τόνισε ότι σε δύσκολες στιγμές δεν τον έπιασε πανικός, αλλά αγωνία και άγχος. "Δεν έπαιζα στα ζάρια τη δική μου την ύπαρξη, δεν ρίσκαρα για μένα, αλλά για 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Δεν έπαθα κρίση πανικού, γιατί έχω μια ισορροπημένη σχέση με την πραγματικότητα. Ξέρω ότι όλα είναι εφήμερα", είπε.   

"Αισθάνομαι άνετα που θα δώσω το λόγο στους πολίτες. Αυτή είναι η αξία της Δημοκρατίας. Να αποφασίζει ο λαός πώς θα πορευτούμε. Επτά μήνες πορεύτηκε με βάση τη λαϊκή εντολή που έλαβα στις τελευταίες εκλογές. Πάλεψε όσο πιο σκληρά μπορούσα. Τα πράγματα οδηγήθηκαν στα όρια. Καταλήξαμε σε μια συγκρουση", είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε αναφερόμενος στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και αν ο ίδιος μετέτρεψε το "όχι" σε "ναι":
"Το "όχι" σε μια κακή συμφωνία το έκανα ναι σε μια συμφωνια με προοπτική. Πήραμε μια συμφωνία καλύτερη από αυτή του Γιούνκερ, όχι βέβαια αυτή που θέλαμε. Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία. Ούτε εγώ ηθελα μνημόνιο. Μέσα στο 63% υπήρχε η μειοψηφία που δεν ήθελε καμια συμφωνία. Παραμονές του δημοψηφίσματος δεσμεύτηκα ότι θα πάμε σε συμφωνία. Γι' αυτό και κερδίθηκε το δημοψήφισμα.

Ήταν μια κατάληξη πολύμηνης διαπραγμάτευσης και επεισοδιακή συνεδρίαση 17 ωρών που είχα μπροστά μου μια κρίσιμη απόφαση και σε ένα σκληρό πλαίσο που η πλειοψηφία των εταίρων είχε τη θέληση να εκδικηθεί. Υπήρχαν και οι χώρες που κατάλαβαν ότι ίσως ήταν αυτές οι επόμενες, μετά το Grexit. Μετά το τέλος της 17ωρης προσπάθειας, είχα ένα κρίσιμο δίλημμα. Αν θα σηκωθώ να φύγω, γυρίζοντας ως ήρωας με χιλιάδες κόσμου να με αποθεώνουν και το κόμμα μου πρώτο, αλλά μετά θα είχαμε την κατάρρευση των τραπεζών. Αποφάσισα να μην γίνω ήρωας και να πάρω το πολιτικό κόστος και να αποτρέψω μια οικονομική καταστροφή για τη χώρα και τις μάζες. Για αυτή την επιλογή αισθάνομαι πικρία, αλλά και δικαιωμένος από το αποτέλεσμα. Ήταν μια επιλογή ευθύνης".

Για το θέμα του Grexit: "Δεν ήταν επιλογή η επιστροφή στη δραχμή, Γιατί ξέρω ότι δεν είναι μια αριστερή επιλογή. Έξω από την Ευρώπη δεν θα είναι καλύτερα τα πράγματα για τα λαϊκά στρώματα. Η Ευρώπη είναι σαν ενα μεγάλο καράβι και η Ελλάδα είναι για πολλά χρόνια στο κατάστρωμα μαζί με άλλες χώρες".

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για τον ίδιο η μεγάλη διάψευση δεν έγινε κατά την τελική συμφωνία, αλλά όταν ήρθε κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, και του μετέφερε το μήνυμα του Β. Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Πρόσθεσε ότι τότε συνειδητοποίησε ότι αυτό που κάποιοι σύντροφοί του έλεγαν ως εναλλακτική, ήταν το σχέδιο του αντιπάλου.

Αναφερόμενος στο τρίτο μνημόνιο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι εφαρμόζει, αλλά δεν υιοθετεί τη συμφωνία:
"Τα πρώτα δύο μνημόνια, ο πυρήνας της φιλοσοφίας τους ήταν η εσωτερική υποτίμηση. Πρώτο μνημόνιο 40 δισ. ευρώ μέτρα, δεύτερο μνημόνιο 25 δισ. ευρώ μέτρα και τρίτο μνημόνιο 9,7 δισ. ευρώ".

"Καταφέραμε μια συμφωνία που ανοίγει δρόμους στην Ευρώπη και για πρώτη φορά θα γίνει συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους.

Τα μνημόνια απέτυχαν γιατί ήταν λάθος η συνταγή. Αν θα βγούμ από την κρίση εξαρτάται από το αν θα έχει τη δύναμη και τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μεγάλες τομές και αλλαγές και να δώσουν δυναμική αναπτυξιακή στη χώρα. Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση, αν δεν αλλάξει η ίδια. Πάντοτε έλεγα ότι για όλα τα δεινά μας δεν φταίνε μόνο οι ξένοι, αλλά και εμείς".

"Έχω δυο γιους, 3 και 5. Να βάλουμε τις βάσεις ώστε τα παιδιά που είναι σε αυτήν την ηλικία να σπουδάσουν καλά και να μην φεύγουν στο εξωτερικό. Το όραμά μου είναι μια χώρα που θα έχει διάφανη πολιτική ζωή και δεν θα υπολείπεται από τις άλλες χώρες σε οργάνωση, διοίκηση, κουλτούρα και νοοτροπία".

"Και τα τρία κόμματα, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ εκφράζουν το παλιό πολιτικό σύστημα, αλλά με φορώντας τη μάσκα του παλιού και άλλα τη μάσκα του καινούργιου".

Για τον εμφύλιο στο ΣΥΡΙΖΑ: "Ήταν μια στενάχωρη εξέλιξη, αλλά όχι απροσδόκητη. Στο θέμα το στρατηγικό για την παραμονή στην Ευρωζώνη το 30% του ΣΥΡΙΖΑ το έλεγε δημόσια ότι ήταν αντίθετο. Αυτό που με στενοχωρεί περισσότερο είναι αυτή η προσπάθεια να μετατραπεί ως ο μεγαλύτερος εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ. Και με πληγώνει αυτό".

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη: "Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει πολιτική κρίση. Ο Βαρουφάκης έδωσε δυναμική από ένα σημείο και μετά σταμάτησε να δίνει. Στις 25 Ιουνίου είχα απέναντί μου τη Λαγκάρντ, τον Ντράγκι και τον Γιούνκερ και κανείς δεν του έδινε σημασία. Είχε χάσει την αξιοπιστία του.Ο Γιάνης είχε την εντύπωση ότι έπρεπε να φτάσουμε και να ρισκάρουμε την έξοδο της χώρα από το ευρώ, γιατί πίστευε ότι μπορούσαν να το γυρίσουν πίσω. Εγώ δεν μπορούσα να παίξω τη χώρα κορώνα γράμματα".  



Πηγή: newsit.gr