Τουρκία - Γαλλία: Ο Τσαβούσογλου κουνά το δάχτυλο στο Μακρόν για την Αλγερία: «Ό,τι έχει να πει να το πει μπροστά μας, όχι πίσω μας».
Στις 2 Οκτωβρίου προέκυψε διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας-Αλγερίας με αφορμή άρθρο του Εμάνουελ Μακρόν. Όπως υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος στη Le Monde, η Αλγερία μετά την ανεξαρτησία της οικοδομήθηκε «κεφαλαιοποιώντας τις μνήμες» της αποικιοκρατίας και τον πόλεμο, τις οποίες εκμεταλλεύεται και το «πολιτικο-στρατιωτικό σύστημα» της χώρας.
Είχαν προηγηθεί άλλες δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, υποδεχόμενος απογόνους παλαιών μαχητών του πολέμου της Αλγερίας, μίλησε για «επίσημη ιστορία» που ξαναγράφτηκε «από την αρχή χωρίς να βασίζεται στην αλήθεια» αλλά στη «ρητορική μίσους εναντίον της Γαλλίας».
Το Αλγέρι ανακάλεσε τον πρεσβευτή του και η κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών πήρε φωτιά, όταν ο Γάλλος πρέσβης στο Αλγέρι δέχθηκε επίσημη διαμαρτυρία της αλγερινής κυβέρνησης μετά την απόφαση του Παρισιού να μειώσει στο μισό τις βίζες που δίδονται σε Αλγερινούς που θέλουν να μεταβούν στην Γαλλία.
Το Παρίσι ανακοίνωσε τη δραστική μείωση του αριθμού των αδειών εισόδου προς πολίτες του Μαρόκου, της Αλγερίας και της Τυνησίας επικαλούμενο την άρνηση των χωρών του Μαγκρέμπ να κινήσουν τις απαραίτητες προξενικές διαδικασίες για την επιστροφή των μεταναστών που απορρίπτονται από τη Γαλλία.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αλγερίας ανέφερε ότι ο πρεσβευτής ανακαλείται «για διαβουλεύσεις και σύντομα θα εκδοθεί ανακοίνωση επί του θέματος».
Η ένταση κλιμακώθηκε όταν η βορειοαφρικανική χώρα έκλεισε στις 3 Οκτωβρίου τον εναέριο χώρο της για τα γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη.
Ο Τσαβούσογλου κουνά το δάχτυλο στον Μακρόν
Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε, ότι ο Μακρόν κατέφυγε σε τέτοιου είδους δηλώσεις εξαιτίας των γαλλικών εκλογών (σ.σ. Τον Μάιο του 2022).
#Canlı#Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile Ortak Basın Toplantısı#Live
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 7, 2021
Joint Press Conference w/Foreign Minister Dmytro Kuleba of #Ukraine ????????????????
Lviv https://t.co/9RyqFMXCdx
«Δεν βρίσκουμε σωστές τέτοιου είδους δηλώσεις. Είναι λάθος να ανοίξει τέτοια διαφωνία με την Τουρκία. Στην Αλγερία έδειξε την πρέπουσα αντίδραση σε αυτό το θέμα. Ό, τι έχει να πει ο Μακρόν να το πει μπροστά μας όχι πίσω από την πλάτη μας», είπε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη Yeni Safak, ο Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε επισκεφτεί την Αλγερία τον περασμένο Αύγουστο, όπου σε δηλώσεις του τόνισε, ότι οι απόψεις της Τουρκίας και της Αλγερίας ταυτίζονται σε θέματα όπως η Λιβύη, η Τυνησία, η περιοχή του Σαχέλ και η Αφρική.
Ως γνωστόν ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να προσεταιρισθεί την Αλγερία στους σχεδιασμούς του για την Λιβύη. Η Αλγερία απεχθάνεται οποιαδήποτε ξενική επέμβαση στην περιοχή και αντιμετωπίζει με καχυποψία τις χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ο Ερντογάν στο πλαίσιο της ρητορικής του αντιπαράθεσης με τη Γαλλία θυμήθηκε τις γαλλικές ωμότητες στην Αλγερία, ο τότε πρωθυπουργός Αχμέντ Ουγιαχία (σήμερα φυλακισμένος για διαφθορά) είχε απαντήσει υπενθυμίζοντας ότι στην ψηφοφορία του 1957 στον ΟΗΕ για το ζήτημα η Τουρκία είχε καταψηφίσει το ψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Αλγερίας.
Η “επίθεση” του 2020
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τσαβούσογλου κατηγορεί τον Μακρόν. Τον Σεπτέμβριο του 2020, μιλώντας σε ρεπόρτερς στην Αγκυρα, υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία απέτρεψε τις ελπίδες της Γαλλίας ότι ο Χαφτάρ θα κατελάμβανε την πρωτεύουσα της Λιβύης, με τη στρατιωτική υποστήριξη που προσέφερε στην κυβέρνηση της Τρίπολης.
«Με αυτή την υστερία, δεν ξέρει τι να κάνει. Ακριβώς μετά από αυτό είπε ότι τα πλοία μας παρενόχλησαν τα δικά τους πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά δεν μπόρσε να το αποδείξει και ταπεινώθηκε».
«Δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοια υστερική συμπεριφορά από τη Γαλλία. Τους κάνει να φαίνονται για γέλια».
Η παρέμβαση του Τσαβούσογλου υπέρ της Αλγερίας και κατά της Γαλλίας δεδομένα πρέπει να αναλυθεί στο πλαίσιο των αντιδράσεων της Τουρκίας κατά της ελληνογαλλικής συμφωνίας για την αγορά των φρεγατών Belharra και τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής, η οποία περιλαμβάνει ειδική αναφορά στο Σαχέλ της Αφρικής, η οποία αγγίζει και το πεδίο των γαλλικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Μάλι.
ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr